22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalAndrei Pătruț, unul dintre marii fermieri din Mehedinți: „Nu ții pasul cu vremurile, nu ai ce căuta în agricultură“

Andrei Pătruț, unul dintre marii fermieri din Mehedinți: „Nu ții pasul cu vremurile, nu ai ce căuta în agricultură“

Un fermier mehedinţean a demonstrat că se poate face agricultură de performanță și pe terenuri care nu sunt extrem de roditoare, iar producţiile pot fi bune chiar dacă pământul nu este irigat. Condiția este să fii serios, să muncești și să investești constant. Andrei Pătruț a început să investească în agricultură în urmă cu 24 de ani, iar acum lucrează 1.500 de hectare din comuna Pădina cu utilaje de ultimă generație. Peste 75 la sută din producție ajungând la export.

 

„Eu nu am fost când s-a împărțit cartea, am fost când s-a împărțit mintea“, şi-a început povestea Andrei Pătruț, unul dintre marii fermieri din Mehedinți. A achiziționat primul tractor în anul 1993 și spune că numai strategiile bine puse la punct l-au ajutat să facă din agricultură o sursă profitabilă de venit. În urmă cu aproape 25 de ani, cumpăra magazia și terenurile fostei Cooperative Agricole de Producție din Pădina și acum a ajuns să lucreze 1.500 de hectare de teren. Susține că secretul reușitei în agricultură este faptul că a investit continuu. „Nu a fost an în care să nu cumpăr un utilaj nou, un tractor, o semănătoare, un plug, o combină. Acum am șase tractoare de ultima generație și trei combine mari și intenționez să le reînnoiesc. Ați văzut cum e în străinătate: dacă trec cinci ani peste o mașină, proprietarul o schimbă. Dacă ai mașină bună, stai în față, dacă nu, trece altul pe lângă tine și te afumă. Asta e regula. (…) La fel de important este să fii serios și să muncești. Dacă nu ești serios și nu muncești, lumea te află, te-ai pierdut de căruță“, a spus Andrei Pătruț. Alt secret este că nu face niciodată rabat de la calitate. „Semințe, fungicide, erbicide, fac totul după carte, nu contează cât investesc pe hectar. Pământul te taxează dacă nu îi dai ce-i trebuie. Am investit, am utilaje performante, am tot ce-mi trebuie, doar de factorul natură depind“, a mai spus fermierul.

„Fac contracte cu multinaționalele, iar peste 75 la sută din recolte ajung la export“

Investițiile au fost făcute din banii proprii, cu fonduri europene, dar și cu împrumuturi de la bănci. Ultimul milion de euro a fost investit în terenuri. În prezent, din cele 1.500 de hectare pe care le lucrează, 45 la sută sunt cumpărate, restul fiind luate în arendă. Le cultivă cu grâu, orz, porumb, floarea-soarelui și rapiţă, peste 75 la sută din producții ajungând la export. „În 2017 am ieșit bine la cultura de grâu, unde am obținut 6.045 kg pe hectar. Cultura de porumb și floarea-soarelui a fost însă compromisă de secetă. La rapiţă am ieșit bine. Noi nu avem teren cum e la Băileşti, la Dârvari, aici e un teren de zona a treia, dar totuşi se obţin producţii. Anul trecut am pus 650 de hectare de grâu, 320 ha rapiţă, 180 de orz, la fel și de porumb. Cultura se împarte și se rotește. Acum ceva timp am mers pe cultura de muștar, dar am renunțat. Toată cultura este asigurată. Acum 18 ani mi-a înghețat grâul și am primit despăgubiri, în rest nu am avut probleme“, a spus fermierul. În ceea ce priveşte produsele, mai mult de trei sferturi din recoltă ajung peste hotare. „Fac contracte cu multinaționalele, iar peste 75 la sută din recolte ajung la export. Fac contract cu cine oferă cel mai bun preț. Acum mai am pe stoc 1.000 de tone de grâu, pe care trebuie să le dau“, a mai spus Andrei Pătruț. Producțiile totale sunt, în medie, de 6.000 de tone, iar în lipsa spațiilor de depozitare, cel puțin 35 la sută din recoltă se vânde direct din câmp. „Am vreo trei-patru magazii, dar trebuie să mai fac, pentru că eu dau din lan cel puțin 35 la sută din producție întrucât nu am spații de depozitare. Am spații de depozitare pentru 3.000 de tone, iar în 2017 am depășit 6.000 de tone producție, per total“, a mai spus fermierul din Pădina.

„Utilajele performante au înlocuit omul“

În afacere sunt implicați și cei doi fii ai lui Andrei Pătruț, care muncesc cot la cot, alături de tatăl lor. În afară de aceștia, mai sunt doar cinci angajați care lucrează pământul. Restul muncii este făcut de utilaje. „Am trei tractorişti și doi necalificați care ajută în curte. Acum vreo zece ani aveam șapte-opt persoane prin curte. Acum nu mai e nevoie pentru că utilajele performante au înlocuit omul. De fapt, nu mai sunt nici oameni. Dacă eu caut un tractorist să îi dau o combină de 250.000 de euro pe mână, nu găsesc“, a spus Andrei Pătruț. De altfel, utilajele de ultimă generaţie sunt o condiţie a agriculturii de performanţă. „Nu ții pasul cu vremurile, nu ai ce căuta în agricultură. Acum 30 de ani, aici era SMT-ul, avea 16 tractoare și nu lucra 1.500 de hectare, lucra 700, iar acum eu fac cu câteva tractoare ce au făcut ei cu 17 și produc mai mult decât ei. Și costurile sunt pe măsură. Dacă vine cineva de la service de la Craiova să repare un utilaj, trebuie să îl plătesc cu 170 de lei pe oră, plus transportul 150 de euro, că vine cu atelierul mobil până aici. Dacă lucrează zece ore, îi dau 1.700 de lei, nu mai pun la socoteală costul piesei înlocuite“, a mai spus Andrei Pătruț.
În ciuda tuturor costurilor, fermierul mehedințean spune că firma pe care o administrează este pe profit, iar seriozitatea, munca și investițiile constante sunt cele trei ingrediente ale unei afaceri de succes.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS