10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSlatina, în sărbătoare

Slatina, în sărbătoare

Slatina se pregătește de sărbătoare, sâmbătă, 20 ianuarie 2018, aniversând 650 de ani de la prima atestare documentară. Vor fi cinci zile pline, invitați din domenii diverse vizitând Slatina sau întorcându-se, cu această ocazie, acasă.

Documentul prin care domnitorul Vladislav I Vlaicu îi scutea de vamă pe negustorii brașoveni, care constituie „actul de naștere“ al orașului, adus special pentru acest eveniment de la Arhivele Naționale – filiala Brașov, va putea fi văzut în holul Primăriei Slatina. Imnul Slatinei, creația fiicei compozitorului Jean Lupu, va răsuna, în interpretarea corului „Symbol“, de pe treptele primăriei municipiului, după care alaiul (organizatorii se așteaptă să participe peste 650 de slătineni) se va deplasa spre Esplanadă, de unde vor fi lansate 650 de baloane colorate inscripționate SLATINA 650.
Tot sâmbătă, 20 ianuarie 2018, într-o acțiune maraton, sutele de elevi și profesori cu rezultate deosebite în anul școlar trecut vor fi premiați pe scena Centrului Cultural „Eugen Ionescu“ din Slatina.
De la ora 18.30 se va defila cu torțe pe principala arteră a Slatinei, bulevardul A.I. Cuza, iar la Centrul Cultural, în continuarea evenimentului de premiere a elevilor și profesorilor, va concerta corul „Symbol“.
În centrul orașului, de la ora 19.00, pe scena amplasată special, vor concerta Amna și Holograf.
Duminică va continua seria evenimentelor, la Gala Superlativelor fiind premiați cei care în 2017 s-au remarcat prin acțiuni deosebite, în domenii diverse de activitate, de la medici, profesori, antrenori, până la voluntari, eroi etc. Gazdele „Galei Superlativelor“ vor fi actorii Monica Davidescu și Aurelian Temișan, evenimentul fiind încheiat cu recitalurile cvartetului Filarmonicii Oltenia și cvartetului Hypnotique, pe scenă fiind așteptați și Aurelian Temișan și Marcel Pavel.
Manifestările continuă luni și marți, luni fiind lansat pentru public filmul documentar „Vârstele Slatinei“, realizat de Aurelia Grosu, doctor în istorie, în aceeași zi, după-amiază, fiind inaugurată expoziția de artă și istorie a Slatinei la Muzeul Județean Olt, după lucrările ample de renovare realizate la muzeu.
Marți va fi seara seniorilor, cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsnicie fiind felicitate în cadru festiv și premiate, evenimentul încheindu-se cu un concert Corina Chiriac.
Miercuri va fi ultima zi de sărbătoare pentru slătineni. În centrul orașului, la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, ca în fiecare an, oamenii se vor putea prinde în Hora Unirii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS