3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljOCPI Dolj, la loc comanda în scandalul artificiilor cu terenuri

OCPI Dolj, la loc comanda în scandalul artificiilor cu terenuri

Mihai Cilibiu, directorul OCPI Dolj

După dezvăluirile din GdS, corpul de control al ANCPI a cerut anularea „imediată“ a procedurii prin care OCPI Dolj nota posesia de terenuri în cartea funciară. Procedura internă era în vigoare din aprilie 2016. OCPI nota posesia doar pe o parte din terenurile care excedau titlului de proprietate prezentat de cetățeni.

Artificiile cu terenuri de la Oficiul de Cadastru Dolj au atras atenția corpului de control al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), care a cerut anularea imediată a procedurilor interne prin care instituția suprareglementa modalitatea de notare a posesiei în cartea funciară. GdS a relatat situația de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) în vara anului trecut („OCPI Dolj, în pragul unui scandal din cauza unor artificii cu terenuri“ – 28 august 2017). Iată, pe scurt, despre ce este vorba. În 2016, registratorul Cristian Militaru a gândit o procedură operațională internă privind notarea posesiei, în cazul în care suprafața rezultată din măsurători este mai mare decât cea înscrisă în actul de proprietate. Legea nr. 7/1996 privind cadastrul și publicitatea imobiliară reglementează (art. 41, alin 3) deja modul în care se face notarea posesiei în astfel de situații. Astfel, dacă suprafața din măsurători este mai mică decât cea din acte, atunci suprafața din măsurători se înscrie în cartea funciară în baza documentației cadastrale și a acordului proprietarului privind înregistrarea acestei suprafețe (lit. a). Dacă suprafața din măsurători este mai mare decât cea din acte cu până la 10% în intravilan (5% în extravilan), atunci suprafața din măsurători se înscrie în cartea funciară în baza documentației cadastrale și a unei declarații a proprietarului (lit. b). Dacă suprafața din măsurători depășește însă procentele indicate mai sus (5%, respectiv 10%), intrăm pe o altă procedură de notare a posesiei (lit. c). În această situație, diferența de teren deținută fără acte de proprietate se poate nota în cartea funciară în baza procesului-verbal de vecinătate și a unei adeverințe eliberate de primărie. Procesul-verbal de vecinătate atestă că nu există litigii cu vecinii pe terenul respectiv. Adeverința de la primărie atestă că posesorul este cunoscut ca proprietar al diferenței de teren deținute fără acte. Tot adeverința atestă că imobilul nu face parte din domeniul public sau nu a fost înscris în evidențe ca fiind domeniu privat al statului sau al primăriei. Pornind însă de la situația prevăzută la art. 41, alin (3), lit.c din Legea cadastrului, registratorul Cristian Militaru a conceput o procedură internă de notare a posesiei, care a fost aprobată de registratorul-șef Costinela Chimoiu. Din aprilie 2016, OCPI Dolj a început să facă înscrieri în cartea funciară în baza acestei proceduri. GdS a dezvăluit însă că procedura aprobată de OCPI era greșită, deoarece prin formula de calcul era exclusă de la notarea în cartea funciară o suprafață de teren echivalentă cu 5-10% din suprafața deținută cu acte.

Unde era greșeala

Procedura internă a OCPI Dolj nota cu Stm – suprafața totală din măsurători; Smpr – suprafața măsurată care intră în procentele de 5-10% și Sp – suprafața asupra căreia se va nota posesia. Formula de calcul era următoarea: Stm-Smpr = Sp. Ca să explicăm de ce era greșită, am luat următorul exemplu. Să presupunem că o persoană deține o suprafață intravilană măsurată de 120 mp, din care doar 100 mp cu acte. Dacă aplicăm strict prevederile legii (art. 41, alin.3, lit.c), vom nota posesia pe întreaga suprafață deținută fără acte (20 mp). Dacă aplicăm procedura internă a OCPI Dolj vom vedea că din suprafața totală măsurată (Stm) de 120 mp trebuie să scădem suprafața măsurată care include și procentul de depășire de 10% (Smpr), în cazul nostru 110 mp (100 mp+10mp). Așadar, în loc să noteze posesia pe cei 20 mp deținuți fără acte, aplicând procedura internă OCPI Dolj notează posesia doar pe 10 mp (120mp-110mp). Acest lucru contravine Codului Civil (art. 916, alin. 1), care spune că „posesia este exercitarea în fapt a prerogativelor dreptului de proprietate asupra unui bun de către persoana care îl stăpânește și care se comportă ca un proprietar“. În cazul nostru, deși proprietarul stăpânește 120 mp, posesia nu se înscrie asupra tuturor celor 20 mp care exced suprafața din acte (100 mp), ci doar asupra a 10 mp. Suprafațele notate ca posesie în cartea funciară arată deja ca niște fracții. Când trebuie înscrise dezmembrări de terenuri, variabilele în plus introduse de OCPI Dolj complică inutil lucrurile. Când GdS a scris despre procedura greșită, OCPI Dolj ne-a transmis că ea este „temeinică și legală“. Atât de legală încât, după verificările de rigoare, corpul de control al ANCPI a cerut anularea ei „imediat“. Directorul OCPI Dolj, Mihai Cilibiu, a precizat pentru GdS că va cere anularea procedurii buclucașe la prima ședință a consiliului de conducere al instituției.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS