17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUrmărit naţional, prins şi băgat la închisoare

Urmărit naţional, prins şi băgat la închisoare

Craioveanul de 59 de ani a fost ridicat de ofițerii Serviciului Investigații Criminale și dus la Penitenciarul Craiova (FOTO: IPJ Dolj)

Ofițerii Serviciului de Investigații Criminale au depistat, în cursul zilei de marți, un craiovean de 59 de ani, pe numele căruia Tribunalul Dolj a emis un mandat de executare a unei pedepse de trei ani de închisoare. Este vorba de craioveanul Vergică Diaconu, administrator al SC Oltib la data faptelor, care a fost condamnat definitiv în octombrie 2013, alături de alți patru inculpați, într-un dosar privind o serie de returnări ilegale de TVA. Anchetatorii au reținut că, în cursul anului 2004, inculpații au încheiat o tranzacție fictivă între două societăți comerciale, tranzacţie ce a vizat achiziţionarea unor utilaje tipografice. Obiectivul acestei tranzacții fictive a fost, încă de la început, după cum au mai reținut procurorii doljeni, obţinerea unei rambursări ilegale de TVA de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj în valoare de peste o jumătate de milion de lei.
Cei cinci inculpați au fost condamnați definitiv pe 1 octombrie 2013, printr-o hotărâre a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Doi dintre inculpați au primit câte patru ani de închisoare cu executare, iar alți trei, printre care se numără și Vergică Diaconu, au fost condamnați la câte trei ani de închisoare cu suspendare. În plus, inculpații au fost obligați să achite DGFP Dolj suma totală de 555.592 de lei.
Instanța a mai dispus ca inculpații condamnați cu suspendare să respecte o serie de măsuri de supraveghere pe o perioadă de șase ani. Condamnații au fost obligați să se prezinte, la datele fixate, la Serviciul de Probațiune de pe lângă Tribunalul Dolj, să anunțe schimbarea domiciliului și orice deplasare care depășea opt zile, dar și să comunice și să justifice schimbarea locului de muncă.
Se pare că Vergică Diaconu nu a respectat obligațiile impuse de instanța de judecată, așa că, la sfârșitul lunii iunie 2017, Biroul Executări Penale a solicitat magistraților de la Tribunalul Dolj revocarea suspendării pedepsei de trei ani de închisoare. Instanța s-a pronunțat pe 20 noiembrie 2017, când a admis solicitarea și a dispus ca bărbatul de 59 de ani să execute cei trei ani de închisoare. Potrivit anchetatorilor, Biroul de Executări Penale a făcut această solicitare pentru că Diaconu nu s-a prezentat la termenele fixate.
Ulterior, craioveanul a fost dat în urmărire la nivel național, iar marți a fost prins și dus la Penitenciarul Craiova. „Pe data de 9 ianuarie, în jurul orei 12.30, în baza unor activități specifice desfășurate de polițiști din cadrul Serviciului Investigații Criminale, a fost depistat Vergică D., de 59 de ani, din Craiova, pe numele căruia Tribunalul Dolj a emis un mandat de executare a pedepsei. Bărbatul figura ca persoană urmărită la nivel național din 12.12.2017“, au precizat polițiștii doljeni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS