17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGigi Becali, audiat la Craiova în dosarul lui Mititelu

Gigi Becali, audiat la Craiova în dosarul lui Mititelu

Gigi Becali și Valeriu Argăseală au venit la Craiova însoțiți de Ionuț Luțu (dreapta), fost jucător al Universității Craiova (Foto: Lucian Anghel)

Martori în dosarul în care Adrian Mititelu este acuzat de comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală și înșelăciune, George Becali și Valeriu Argăseală au venit, ieri, la Tribunalul Dolj, pentru a fi audiați de judecători. În acest dosar, în care a fost trimis în judecată și Gigel Preoteasa, secretar al SC Fotbal Club U Craiova SA la data faptelor, Mititelu este acuzat că l-a vândut pe Mihai Costea la Steaua București, deși jucătorul se afla sub sechestrul Fiscului.

Cei doi inculpați din acest dosar, Adrian Mititelu (finanțatorul fostei echipe de fotbal FC Universitatea Craiova) și Gigel Preoteasa, au fost trimiși în judecată în iulie 2016, acuzațiile aduse de procurorii DNA fiind de evaziune fiscală și înșelăciune. În rechizitoriul întocmit, procurorii anticorupție au reținut că, pe data de 31 ianuarie 2011, Agenția Națională de Administrare Fiscală a pus sechestru pe drepturile federative de joc a 39 de jucători de fotbal, care activau în baza unor contracte de muncă/convenții civile la Universitatea Craiova. Sechestrul a fost pus pentru că SC Fotbal Club U Craiova SA avea la acea vreme datorii la stat în valoare totală de 9.906.095 de lei, bani pe care Fiscul încerca să-i obțină prin executare silită. Procurorii anticorupție au susținut că, în timpul executării silite, SC Fotbal Club U Craiova SA nu putea dispune de drepturile jucătorilor decât cu aprobarea Fiscului și numai după achitarea integrală a sumelor înscrise în titlul executoriu.
Cu toate acestea, Mititelu ar fi hotărât să-l vândă pe Mihai Costea fără știrea Fiscului. „Deși cunoștea aspectele arătate mai sus, SC Fotbal Club U Craiova SA, prin administratorul său și directorul general unic, Mititelu Adrian Marin, și prin secretarul general Preoteasa Gigel, fără să aducă la cunoștință intenția de transfer și fără să solicite o aprobare de natura celei menționate anterior, a încheiat la data de 23 martie 2011 acordul de transfer al unui jucător“, au mai explicat anchetatorii craioveni. În baza acestui acord, pe 24 martie 2011, Mititelu a încasat, într-un cont bancar deschis în aceeași zi, contravaloarea sumei de 1.100.000 de euro. Din această sumă, tot pe 24 martie 2011, au fost efectuate mai multe plăți. Astfel, cu o parte din bani au fost achitate salariile angajaților clubului, „iar o sumă importantă a fost transferată în contul unei societăți comerciale controlate prin interpuși de același inculpat“, după cum au mai reținut anchetatorii. Suma de bani rămasă în cont a fost executată de bancă, după care banii au ajuns într-un cont pus la dispoziție de Fisc.

Adrian Mititelu (mijloc) a venit la proces însoțit de Sorin Joavină (stânga), și acesta din urmă fiind citat ca martor la termenul de ieri (Foto: Lucian Anghel)

Becali vrea înapoi milionul de euro

În acest dosar, clubul finanțat de George Becali s-a constituit parte civilă cu suma de 5.627.864 de lei, iar Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Craiova – cu suma de 4.032.764 de lei. Pentru recuperarea acestor sume, procurorii anticorupție au pus sechestru pe mai multe imobile ce aparțin celor doi inculpați.
Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj pe 22 iulie 2016, iar la ultimul termen de judecată, cel de pe 11 decembrie, judecătorii doljeni i-au citat pentru următorul termen pe George Becali (patronul FCSB) și Valeriu Argăseală (președinte FCSB), care au calitatea de martori în acest dosar. Cei doi s-au prezentat la Tribunalul Dolj ieri, fiind însoțiți de Ionuț Luțu, fost jucător la FC Universitatea Craiova, și ulterior la Steaua București.
Mai trebuie spus că, la termenul de pe 11 decembrie, instanța a hotărât să-l amendeze cu suma de 2.000 de lei pe Sorin Joavină, care nu s-a prezentat atunci când a fost citat de instanță. În hotărârea instanței se mai poate observa că Mititelu nu mai are avocat ales în acest proces, ci unul din oficiu, care a și fost amendat de instanță. „Dispune amendarea martorului Joavină Gheorghe Sorin cu suma de 2.000 de lei pentru lipsa nejustificată. Amendarea avocatului desemnat din oficiu inculpatului Mititelu Adrian cu suma de 1.000 de lei pentru lipsa nejustificată şi fără a-şi asigura substituirea. Acordă termen la data de 8 ianuarie 2018, termen dat în cunoştinţă părţilor şi pentru când se citează martorii Argăseală Valeriu și Becali George, cel din urmă martor cu avertisment de amendare“, se arată în hotărârea instanței.

Mititelu susține că nu există nici o infracțiune

După ce procurorii DNA au anunțat trimiterea în judecată a lui Adrian Mititelu, acesta din urmă a susținut că, de fapt, Mihai Costea nu a mai fost transferat la Steaua București, ci a fost legitimat ca jucător liber de contract.
„Am fost trimis în judecată în ciuda faptului că așa-zisul transfer nu s-a mai finalizat, jucătorul fiind legitimat la FC Steaua în postura de jucător liber de contract. FRF/LPF/Sandu/Dragomir au fost deja condamnați pentru sustragere de sub sechestru inclusiv a jucătorului Costea Mihai Alexandru. Imediat dupa încheierea contractului între FC Universitatea Craiova și FC Steaua București, clubul a achitat suma de 1,6 milioane de lei către Fisc, deși suma pentru care se instituise sechestru era de un milion de lei. Clubul FC Steaua nu a fost în nici un fel prejudiciat deoarece s-a înscris la masa credală pentru suma de 1,1 milioane de euro plătită, pe de altă parte l-a legitimat pe Costea Mihai în condiții mult mai avantajoase“, a susținut Adrian Mititelu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS