8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjWeekend de foc pentru salvamontiști: peste 5.000 de turişti în Rânca

Weekend de foc pentru salvamontiști: peste 5.000 de turişti în Rânca

Rânca a fost din nou arhiplină la sfârşitul săptămânii trecute. Peste 5.000 de turişti s-au aflat în staţiune la schi sau pentru a se bucura de sanie sau de zăpada căzută din belşug în ultimele săptămâni. Au funcţionat toate cele şase pârtii de schi, iar salvamontiştii au fost ca de fiecare dată la datorie. Potrivit acestora, toate locurile de cazare au fost ocupate, iar pârtiile au fost pline de schiori. Din păcate, nu au lipsit accidentele grave, acestea necesitând transportul cu ambulanţa la spital. „Afluxul de turişti către zona Rânca este extraordinar de mare în această perioadă, fapt îmbucurător pentru toată lumea, dar, inevitabil, probabilitatea producerii de accidente este foarte mare. Sâmbătă s-au înregistrat 11 intervenţii ale salvamontiştilor, majoritatea grave, care au necesitat transport la spital. Un fapt mai puţin obişnuit, care a necesitat o gestionare perfectă a resurselor umane şi materiale, a fost producerea a trei accidente simultan, în trei locuri diferite, două dintre ele necesitând transport de urgenţă cu ambulanţa la spital. În ultima săptămână, salvamontiştii gorjeni au intervenit la peste 40 de accidente montane, majoritatea produse în zona Rânca, din Masivul Parâng, dar şi în Masivele Vâlcan şi Căpăţânei, având un grad de răspuns de 100% la solicitări. La începutul iernii, salvamontiştii gorjeni au stabilit împreună cu conducerea Consilului Judeţean Gorj un plan de măsuri privind asigurarea asistenţei salvamont, cu personal suficient şi dotare materială corespunzătoare, în zonele cu aflux mare de turişti. Astfel, în Rânca, zilnic sunt prezenţi la datorie între 6 şi 12 salvamontişti, pe pârtii şi în cabinetul medical al bazei Salvamont, o ambulanţă Salvamont, cinci utilaje şenilate de intervenţie şi Recco, câinele de salvare-căutare în avalanşă“, potrivit lui Sabin Cornoiu, şeful Serviciului Public al Salvamont Gorj.

Aproape 3.000 de maşini au urcat în Rânca

Drumarii au acţionat şi ei în zona montană Rânca pentru curăţarea drumului şi pentru acordarea de asistenţă turiştilor care au căutat un loc de parcare. De asemenea, a existat o colaborare cu jandarmeria montană şi cu Serviciul Poliţiei Rutiere. Secţia Târgu Jiu a Drumurilor Naţionale a amenajat locuri de parcare în plus, având în vedere că era de aşteptat ca la finalul sărbătorilor de iarnă în Rânca să fie înregistrat un număr mare de turişti. „Am avut amenajate peste 2.500 de locuri de pacare. Au fost aproape 3.000 de maşini, cu tot cu cele parcate în zona cabanelor. Conducerea Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Craiova a dispus ca în zona Rânca să se concentreze utilajele şi materialele necesare pentru a nu avea probleme. Este de altfel zona cu cel mai mare aflux de maşini, urmată de DN67 Vâlcea – Târgu Jiu şi Defileul Jiului. Sunt măsurătorile făcute pentru ultimele săptămâni şi am avut un record de afluenţă. Din fericire, chiar dacă la Rânca am avut multă zăpadă, drumul a fost curat, chiar şi fără gheaţă şi nu am avut probleme deosebite. Aproape toate locurile de cazare au fost ocupate şi asta trebuie să îi bucure pe cabanieri“, a declarat Ion Tudor, şeful Secţiei Târgu Jiu a Drumurilor Naţionale.

A funcţionat şi telescaunul

Şi telescaunul din Rânca a funcţionat. Este pentru prima dată în ultimii ani când telescaunul funcţionează normal şi deserveşte cea mai mare pârtie din staţiune. Pârtia de sub Vârful Păpuşa măsoară aproape un kilometru şi este căutată de schiorii experimentaţi, şi nu numai. Telescaunul este preferat şi de cei care vor să admire Rânca de la înălţime. O asemenea afluenţă de turişti în staţiunea Rânca nu a mai fost înregistrată până acum. Este adevărat că principalul motiv pentru care gorjenii şi cetăţenii din regiune şi din ţară au ales staţiunea din Gorj a fost consistenţa zăpezii pe pârtii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS