18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAmenzi pentru lipsa vinietei, doar după 31 martie

Amenzi pentru lipsa vinietei, doar după 31 martie

Vinieta de parcare devine obligatorie din aprilie

Craiovenii care au mașinile înregistrate la DIT au obligația să-și procure vinieta de parcare până la data de 31 martie. Până atunci, nu sunt pasibili de amendă.

Persoanele care au autovehiculele înregistrate în evidenţa fiscală a Direcţiei Impozite şi Taxe (DIT) din cadrul Primăriei Craiova nu vor mai fi amendate în următoarele trei luni pentru lipsa vinietei de parcare sau neafișarea ei la loc vizibil. Dacă în 2017 polițiștii locali din Bănie au aplicat sute de sancțiuni pentru lipsa autocolantului care atestă plata taxei de parcare curentă pe domeniul public al municipiului, în valoare de 40 de lei, până la data de 31 martie aceștia vor ține cont de HCL nr. 31/2017 și nu vor lua în calcul mașinile înregistrate la DIT. Articolul 18 din respectiva hotărâre de consiliu local prin care se instituie parcările pe domeniul public din Craiova supuse taxării prevede că „taxa pentru parcarea curentă pe proprietatea municipiului Craiova, în cazul autovehiculelor aflate în evidenţa fiscală a Direcţiei Impozite şi Taxe, aparţinând persoanelor fizice şi/sau juridice, se plăteşte anticipat până la primul termen de plată a impozitului mijloacelor de transport în anul fiscal de referinţă (2018 – n.r.)“, iar primul termen stabilit de Codul Fiscal este data de 31 martie.
În schimb, aceste prevederi nu se aplică deținătorilor și/sau utilizatorilor de autovehicule neînregistrate în evidenţa DIT Craiova, care au obligația de a plăti taxa de parcare ocazională pe domeniul public al municipiului, în valoare de un leu pe zi sau 12 lei pe lună. „Persoanele care au mașinile înregistrate în evidența altor localități trebuie să plătească această taxă impusă prin hotărâre de consiliu local, iar la toate intrările în oraș există panouri de informare privind obligativitatea acesteia și modalitatea de achitare“, susțin reprezentanții Poliției Locale Craiova.
Taxa de parcare ocazională cu plata prin SMS se achită trimițând un mesaj la numărul 7420, cu codul 386 și numărul de înmatriculare al autovehiculului, pentru parcarea pe o zi (tarif 0,25 euro + TVA, în rețelele Digi Mobil, Orange, Telekom Romania Mobile și Vodafone), sau cu codul 387 și numărul de înmatriculare al autovehiculului, pentru parcarea pe o lună (tarif 3,00 euro + TVA). Parcarea cu plata prin SMS, pe locurile amenajate în centrul orașului, este în continuare obligatorie pentru toți șoferii, indiferent unde este înregistrat autovehiculul. Amenzile care pot fi aplicate de polițiștii locali sunt cuprinse între 500 și 1.000 de lei – pentru persoanele fizice, și între 1.000 și 2.500 lei – pentru persoanele juridice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS