8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBugetul, taxele și stadionul au încins spiritele în consiliul local

Bugetul, taxele și stadionul au încins spiritele în consiliul local

Ultima ședință din acest an a Consiliului Local Craiova s-a lăsat cu scântei, în urma contrelor dintre consilierii din opoziție și reprezentanții primăriei

Ședința ordinară a Consiliului Local (CL) Craiova care a avut loc joi nu a fost nici pe departe una liniștită. Deși a început în spiritul Crăciunului, cu două grupuri de copii care au cântat colinde, consilierii din opoziție au uitat pentru două ore de Sărbători și au atacat mai toate proiectele de pe ordinea de zi, votând împotriva celor privind execuția bugetului, rectificarea bugetară sau taxele și impozitele locale pentru anul 2018.

Consilierii locali din partea PNL și reprezentanții municipalității nu s-au menajat nici la ultima ședință de CL din acest an. Au lăsat deoparte spiritul Sărbătorilor de Iarnă, au atacat mai toate proiectele de pe ordinea de zi și au fost împotriva celor care făceau referire la buget și la impozitele și taxele locale. Fără folos însă, pentru că ele au fost aprobate grație votului majorității PSD din consiliul local. Executivul a venit în fața consilierilor cu un buget pe primele 11 luni ale anului din care reieșea o încasare de 578.246.155 de lei, față de o prevedere de 660.029.000 de lei. „La cheltuieli, secţiunea de funcţionare s-a realizat în proporţie de 85,64%, adică au fost efectuate plăţi în sumă de 494.573.729 de lei, faţă de o prevedere bugetară de 577.509.000 de lei. La secţiunea de dezvoltare au fost efectuate plăţi în sumă de 54.052.867 de lei, faţă de o prevedere de 84.107.000 lei, adică 64,27%“, erau datele din buget care au atras nemulțumirea consilierilor locali din partea PNL. Aceștia și-au menținut punctul de vedere legat de bugetul local, pe care l-au avut în tot acest an, și au votat împotriva proiectelor privind bugetul de venituri și cheltuieli al Craiovei. Li s-a alăturat, de data asta, și consilierul din partea ALDE Dumitru Mănescu, care s-a abținut de la vot, acuzând „proasta execuție a bugetului“. „Tragem un semnal de alarmă pentru bugetul de anul viitor, pe care l-am dori mai echilibrat, tocmai pentru a-l susține și noi. Poate o să fie mai dificil la anul, dar să fim atenți să facem un buget digerabil pentru oamenii de afaceri, să se creeze locuri de muncă, să aducem bunăstare cetățenilor“, a spus consilierul PNL, Flavius Sirop.
Acesta a adus în discuție și modificarea din 2018 a legislației prin care se scade cota impozitului pe profit de la 16 la 10%, ceea ce ar face ca bugetele marilor orașe să fie serios afectate, pentru că se vor primi mai puțini bani de la bugetul de stat. Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a explicat însă că bugetul orașului nu va fi afectat din acest punct de vedere. „În 2018 vor fi schimbări majore, bugetele vor scădea din modificarea impozitului pe profit. În iunie se va face însă o rectificare, pentru ca bugetul din 2018 să nu aibă de suferit. Au de suferit orașele care au excedent, cum ar fi Constanța, care a avut 200 de milioane de lei necheltuiți, Clujul, cu 300 de milioane de lei necheltuiți, în timp ce noi nu am cheltuit 1,5 milioane de lei. Craiova va primi în iunie, la rectificare, aceeași sumă, mai puțin cu jumătate din 1,5 milioane de lei. Această lege pe noi nu ne dezavantajează, poate pe alții, dar e problema lor. Noi ar fi bine să ne vedem de interesul nostru. Craiova pierde 750.000 de lei, alți pierd 150 de milioane de lei“, a afirmat Genoiu. „Ce spuneți dumneavoastră este un mod de a cârpi, pe ici pe colo, bugetul local, nu este o soluție, e o găselniță“, a replicat Sirop.

Ceartă pe taxele din Craiova

Proiectul de hotărâre privind aprobarea impozitelor și taxelor locale, pentru anul 2018, a stârnit cele mai multe contre. „Sunt cele mai mari taxe și impozite din Craiova și o vor simți pe pielea lor în special agenții economici și antreprenorii“, a spus consilierul local din partea PNL, Marinel Florescu. „Acest proiect de hotărâre privind taxele și impozitele locale este un dezastru, este făcut pe genunchi. Nu văd de ce e nevoie de aceste taxe de urgență. Legat de taxele pentru evenimentele fotbalistice de la stadion, nu văd taxa pentru meciuri de liga a II-a, a III-a și, de ce nu, a IV-a. Sunt craioveni care vor să vadă și alte meciuri pe stadion și nu le putem lua acest drept“, a completat un alt consilier PNL, Marian Vasile. Consilierii din opoziție s-au declarat nemulțumiți și de introducerea taxei hoteliere sau de creșterea impozitului pentru clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, de la 0,2 la 0,4% din valoarea clădirii. „Avem așa de mult turism în oraș încât să introducem o taxă hotelieră? Suntem Paris, Bracelona, Roma? Este o taxă mică, dar nu cred că este nevoie de ea, nu suntem un oraș turistic. Și de ce s-a dublat impozitul pentru clădirile nerezidenţiale?!“, au întrebat aceștia. „S-a dublat acel impozit pentru că devenise o practică a societăților, care își treceau sediul de pe firmă pe persoană fizică. Despre taxa pentru turism, era normal să o introducem, pentru că toate orașele reședință de județ o au și am înregistrat în 2017 o creștere a turismului. Vreau să vă spun că nivelul taxelor și impozitelor locale din Craiova este scăzut în comparație cu alte orașe din țară, iar taxele locale din 2018 nu au crescut”, a precizat primarul Genoiu.
La rândul său, viceprimarul Stelian Bărăgan a explicat de ce s-au introdus taxele de urgență, pe care consilierii PNL le-au dorit scoase: „Taxe de urgență au toate municipiile reședință de județ. Cetățenii au fost cei care le-au solicitat, noi am făcut cum ni s-a cerut. Oricum, am redus la jumătate termenele legale de eliberare, iar termenul de urgență înseamnă două-trei zile. Taxa de urgență nu este obligatorie“. În schimb, nici un reprezentant al primăriei nu a putut explica de ce nu sunt prevăzute taxe pentru folosirea stadionului de către echipe din ligile inferioare, ci doar pentru meciuri din Liga I și cupele europene. „De ce se concesionează hotelul și restaurantul de la stadion pe 15 ani? Nu este o perioadă prea mare?“, a fost o altă întrebare, venită, de data asta, din partea consilierului ALDE Dumitru Mănescu. „Acolo mai sunt multe investiții de făcut, finisaje, dotări, iar cel care va concesiona aceste spații trebuie să aibă timp să-și recupereze banii investiți“, a fost răspunsul autorităților locale. În ședința CL de joi s-a votat și majorarea cu aproape 2 euro/tonă a tarifului de depozitare a deșeurilor menajere din Craiova la Depozitul Ecologic Mofleni. Potrivit reprezentanților primăriei, asta ar însemna o creștere de 0,34 lei pe lună pentru persoanele fizice și de 3,4 lei pe lună pentru persoanele juridice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS