13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMagistrați din Craiova și Slatina, protest împotriva mutilării Justiției

Magistrați din Craiova și Slatina, protest împotriva mutilării Justiției

Magistraţii Judecătoriei Craiova, ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj şi cei ai Tribunalului Dolj şi-au arătat, ieri, dezacordul faţă de noile modificări ale Legilor justiției, Codurilor Penal şi de Procedură Penală.

Zeci de magistrați au protestat în tăcere pe treptele Judecătoriei din Craiova (FOTO: Claudiu Tudor)

În faţa Judecătoriei Craiova au ieşit, ieri, timp de 15 minute, aproape 40 de magistrați. Aceştia şi-au suspendat activitatea pentru a fi alături de colegii din ţară şi pentru a-şi arăta nemulţumirea cu privire la modificările Legilor justiţiei şi Codurilor Penal şi de Procedură Penală, pe care parlamentul vrea să le pună în aplicare. „Ce facem noi ţine de libertatea de exprimare. Judecători şi procurori au venit în faţa Judecătoriei Craiova în mod spontan, pentru a fi solidari cu toţi cei care protestează în ţară pentru lucrurile care pentru noi sunt normale. Adică legi bune, pe care să le putem aplica pentru toată lumea, legiferare transparentă şi nu în modul în care se efectuează acum. Suntem nemulţumiţi şi de conţinutul modificărilor din noul Cod Penal“, a declarat unul dintre magistraţi.
Cu toţii au susținut că îşi doresc mai multă transparenţă din partea parlamentului. „Ne exprimăm dezacordul faţă de iniţiativele legislative la Codurile Penal şi de Procedură Penală. Sunt foarte multe amendamente acolo care ne nemulţumesc. Sperăm să se oprească această procedură, care nu a fost transparentă, nici măcar nu a fost pusă în dezbatere publică. Noi vrem să ne explicăm punctele de vedere. Este posibil să mai ieşim şi zilele următoare. Însă, dacă va fi vorba despre suspendarea temporară a activităţii, această decizie va fi luată sub egida Consiliului Superior al Magistraturii“, a declarat alt magistrat al Judecătoriei Craiova.
„Nu este normal ce se întâmplă. Dacă se doreşte să existe loialitate între instituţii, ar fi bine ca ei să dialogheze cu noi“, a spus un magistrat care purta roba pe braţe.
Întreruperea activităţii magistraţilor din Judecătoria Craiova a fost anunţată printr-un comunicat al Corpului de Magistraţi. „Având în vedere propunerile legislative referitoare la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, propuneri cu care nu suntem de acord, s-a adoptat hotărârea de a se întrerupe activitatea şi de a ieşi în faţa instanței, începând cu 19.12.2017, pe o perioadă nedeterminată, în intervalul orar 14.00 – 14.15. Refuzăm să fim nepăsători! Poziţia noastră este în interesul exclusiv al respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale tuturor cetăţenilor. Am jurat să apărăm aceste drepturi şi libertăţi şi să ne îndeplinim atribuţiile cu onoare, conştiinţă şi fără părtinire. Jurământul depus ne obligă să luăm atitudine atunci când constatăm că există pericolul ca unele propuneri legislative să devină o veritabilă piedică în calea îndeplinirii obligaţiilor asumate. Respectăm Constituţia şi legile, însă, atunci când există propuneri legislative contrare preeminenţei dreptului, ignorându-se interesele generale ale societăţii, noi trebuie să luăm atitudine. Dacă vom sta nepăsători, dezideratul justiţiei va deveni o iluzie. Suntem practicieni ai dreptului şi ne confruntăm în fiecare zi cu diferite situaţii practice în care trebuie să aplicăm legea, iar aceasta ne obligă să tragem un semnal de alarmă cu privire la noile propuneri legislative. Acestea sunt făcute pentru a favoriza, în mod excesiv, persoanele care comit fapte antisociale. Noi trebuie să respectăm legea şi o vom respecta, dar înainte de intrarea în vigoare a legilor trebuie să ne asigurăm că ne putem îndeplini, în mod liber, misiunea constituţională de înfăptuire a justiţiei“, se arată în comunicatul publicat pe site-ul Judecătoriei Craiova.
Magistraţilor Judecătoriei Craiova li s-au alăturat şi cei ai Tribunalului Dolj, care au ieşit în faţa instituţiei, tot ieri, timp de 15 minute, de la ora 16.00. Şi procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj şi-au arătat, printr-un comunicat de presă, nemulţumirile legate de modificarea Legilor justiţiei, Codului Penal şi Codului de procedură penală.

Protestul magistraților continuă la Slatina

Judecătorii și procurorii olteni au continuat ieri protestul declanșat luni, 18 decembrie. La ora 12.00 au ieșit în fața instituției judecătorii Judecătoriei Slatina și li s-au alăturat și procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Slatina. La ora 13.00 a fost rândul judecătorilor de la Tribunalul Olt și al procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, care au refuzat să facă declarații, menționând doar că motivele protestului sunt cele expuse în comunicatul transmis luni, respectiv „adoptarea de către Camera Deputaţilor a unor proiecte de lege privind domeniul justiţiei, cu ignorarea avizului negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii, a voinţei exprimate de peste 4.000 de magistraţi şi a recomandărilor Comisiei Europene şi promovarea unor iniţiative legislative pentru modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală de natură să conducă la lipsirea organelor judiciare de instrumente juridice menite să asigure protecţia victimelor şi identificarea infractorilor, făcând astfel în mare măsură ineficientă justiţia penală“.
La protest a venit și medicul legist din cadrul Serviciului Județean de Medicină Legală Olt, Sorin Lesnic, precizând că a fost o decizie personală și că a venit în calitate de medic expert.
„Eu sunt în calitate de medic legist, fac parte dintre cei care administrează acte în justiție și prin expertizele mele medico-legale am fost pus în fața unui fapt inedit și foarte grav în urmă cu câteva luni, când am efectuat o expertiză legală la Institutul de Medicină Legală «Mina Minovici», când am fost obligat să accept ca la examinarea persoanei vătămate să participe și presupusul agresor. Am considerat că este inuman să supunem o victimă unei examinări medico-legale în prezența agresorului – era un caz de culpă medicală – și mă gândesc că dacă, Doamne-ferește, vor trece aceste legi, va trebui să așteptăm ca la examinările medico-legale să participe și agresorii, astfel încât să nu le fie încălcate drepturile de apărare ale agresorilor, dar ne gândim la victime: ce se va întâmpla dacă victima va fi pusă în fața presupusului agresor. Și nu mă refer numai la victimele agresiunilor, ci sunt fel de fel de infracțiuni în care victima va trebui să fie interogată, examinată medico-legal, în fața presupusului agresor. Sper că nu se va ajunge și la situații de acest gen, la violatori și criminali, dar putem să ne așteptăm ca la autopsie să participe și criminalul sau la examenul genital al unei femei violate să vină și violatorul. Este foarte grav ce se întâmplă și protestul magistraților, dar și protestul meu, personal, este pentru a preîntâmpina apariția unor astfel de situații limită care, Doamne-ferește, vor fi posibile dacă aceste legi vor trece. (…) Voi protesta în continuare, pentru că mă interesează ca, dacă mie sau familiei mele ni se întâmplă ceva, să fiu apărat de către lege, nu să fie mai degrabă agresorul apărat“, a declarat Sorin Lesnic.
Protestele vor continua și astăzi în Olt, când este posibil ca judecătorii celor două instanțe și procurorii Parchetelor din Slatina să iasă în același loc, respectiv în fața Tribunalului Olt.

Liberalii doljeni îi susțin pe magistrați

Filiala Dolj a Partidului Naţional Liberal a anunțat, ieri, că este alături de zecile de magistraţi craioveni care au ales să protesteze public, pe treptele instanţelor, împotriva abuzurilor legislative ale actualilor guvernanţi şi solicită parlamentarilor doljeni ai Partidului Social Democrat şi ai Partidului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor să voteze alături de parlamentarii Partidului Naţional Liberal împotriva modificărilor la Legile justiţiei. „Totodată, invităm Baroul Dolj, ca instituţie reprezentativă pentru justiţia doljeană, să se implice în dezbaterile publice privind propunerile de modificare a legislaţiei în materie penală. Considerăm că punctul de vedere al avocaţilor craioveni, profesionişti de renume naţional în materie penală, ar reprezenta un punct de reper solid pentru opinia publică craioveană care este îndreptăţită să cunoască un punct de vedere obiectiv cu privire la aceste modificări fundamentale ale legislaţiei penale“, se arată în comunicat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS