16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTariful de depozitare a deşeurilor la Mofleni, majorat de la 1 ianuarie

Tariful de depozitare a deşeurilor la Mofleni, majorat de la 1 ianuarie

De anul viitor, craiovenii ar putea plăti mai mult pentru gunoiul adunat de la case şi platforme şi dus la Depozitul Ecologic de la Mofleni. Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local al municipiului Craiova, care va avea loc joi, se află şi un proiect de hotărâre privind majorarea tarifului de depozitare a deşeurilor menajere la gropa de gunoi, începând cu 1 ianuarie. Dacă proiectul va trece de votul consilierilor, noul tarif va fi de 19,27 euro/tonă, fără TVA, adică 22,93 euro pe tona de deşeuri depozitate, cu 1,93 euro mai mult decâ era până acum (21 euro/tonă, TVA inclus). Vechiul tarif data din 2008, iar în ultimul an, SC Eco Sud SA, operatorul Depozitului Ecologic de la Mofleni, a tot încercat să obţină o majorare a lui, motivând o creştere a cheltuielilor care nu se mai putea susţine din tariful existent. A şi înaintat, în acest sens, mai multe documente justificative, care conţineau cheltuielile realizate în perioada august 2015 – iunie 2016, dar nu s-a ajuns la un consens cu Primăria Craiova. Un proiect similar a existat pe ordinea de zi şi în luna septembrie, însă el a fost retras la solicitarea Eco Sud, după ce operatorul solicitase aprobarea unui tarif de 30,02 euro/tonă + TVA, adică 35,72 euro pe tona de deşeuri depozitate, dar obţinuse doar o creştere cu 2,21 euro (23,21 euro/tonă, TVA inclus).
Recent, după noi discuţii între municipalitate şi reprezentanţii Eco Sud, purtate prin corespondenţă electronică, după cum se menţionează în Raportul de specialitate al Direcţiei Economico-Financiare din cadrul primăriei, s-ar fi ajuns la un tarif de 19,18 euro/tonă (fără TVA), luându-se ca referinţă cheltuielile din perioada octombrie 2016 – septembrie 2017 (cheltuieli de producţie, exploatare, de întreţinere şi reparaţii, amortismentele aferente capitalului imobilizat în active corporale şi necorporale, a costurilor de protecţie a mediului, a costurilor de securitate şi sănătate în muncă, a costurilor care derivă din contractul de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare, precum şi o cotă de profit). Ulterior, Eco Sud ar fi revenit cu o actualizare a elementelor de cheltuieli evidenţiate în contabilitate la nivelul lunii septembrie 2017, motiv pentru care tariful solicitat a crescut la 19,27 euro/tonă, fără TVA, adică 22,93 euro cu TVA, cel care va fi şi supus la vot în şedinţa de joi.
Noul tarif va face ca fiecare familie din Craiova să plătească în plus, lunar, circa doi-trei lei pentru gunoiul ridicat de firma de salubritate şi transportat la Depozitul Ecologic de la Mofleni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS