10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFina Mariei Schutz, condamnată definitiv în al doilea dosar

Fina Mariei Schutz, condamnată definitiv în al doilea dosar

Procurorii anticorupție au susținut în cele două dosare penale că Roșca a declarat la APIA Dolj suprafețe agricole mai mari decât deținea în realitate

Magistrații Curții de Apel Craiova au hotărât, vineri, să condamne definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare o consilieră din cadrul APIA Dolj, acuzată că a ajutat o femeie să obțină bani de la APIA Dolj în baza unor declarații false. În urmă cu o lună, inculpata a fost condamnată definitiv la doi ani de închisoare, tot cu suspendare, într-un dosar asemănător, iar în prezent este judecată în alt dosar, alături de nașa sa, femeia de afeceri Maria Schutz.

În acest dosar, procurorii DNA au reținut că, între anii 2011 – 2014, Floarea Roșca a obținut de la APIA Dolj, în baza unor documente false, fonduri nerambursabile în valoare totală de 167.033 de lei. „În cursul anului 2011, inculpata Roșca Floarea a depus la Primăria Gighera un contract de arendă pe care chiar ea îl falsificase, pentru a fi înscris în registrul de arendă. În scopul obținerii de subvenții de la APIA – Centrul Județean Dolj, aceasta a completat și semnat pe proprie răspundere declarația de suprafață – 2011 pentru suprafața de 68,52 ha pe care nu o deținea în mod real și a declarat pe proprie răspundere, la aceeași primărie, că folosește respectiva suprafață. În aceeași perioadă, inculpata Roșca Floarea a beneficiat de ajutorul inculpatei Bunciu Mihaela care, în calitate de consilier superior în cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Dolj, a ajutat-o cu prilejul administrării celor patru cereri unice de plată pe suprafață, deși documentele doveditoare cu privire la suprafețele declarate, depuse de inculpata Roșca Floarea la dosare, erau false, inexacte și incomplete“, după cum au precizat anchetatorii. Bunciu și Roșca au fost trimise în judecată în august 2016, iar săptămâna aceasta, Curtea de Apel Craiova a dat o sentință definitivă în acest dosar. Mihaela Bunciu a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare pentru faptele comise, iar Floarea Roșca a fost condamnată la doi ani și opt luni de închisoare, tot cu suspendare. Instanța a constatat că prejudiciul a fost recuperat în totalitate.

Alt dosar, același acuzații

Tot în 2016, în martie, procurorii DNA dispuneau trimiterea în judecată a trei femei acuzate de comiterea mai multor infracțiuni, de la folosire de documente false pentru obținerea de fonduri europene, înșelăciune și fals în declarații, până la fals intelectual și abuz în serviciu.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, „în perioada 2009 – 2010, inculpata Roșca Floarea, beneficiind de ajutorul inculpatei Ghiță Gina, în calitate de inspector de specialitate pe probleme de agricultură în cadrul Biroului Agricol al Primăriei Gighera, a completat, semnat și depus mai multe documente false la APIA – Centrul Județean Dolj, în vederea acordării sprijinului financiar, în cadrul schemei de plată unică pe suprafață, pentru un teren de 72,05 ha, pe care nu-l deținea în realitate“. Anchetatorii au mai susținut că Roșca nu putea primi sprijinul financiar fără ajutorul Mihaelei Bunciu. Aceasta din urmă a fost acuzată că, „în calitate de consilier superior în cadrul APIA – Centrul Județean Dolj, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, cu prilejul administrării celor două cereri unice de plată pe suprafață, formulate de inculpata Roșca Floarea la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Dolj, deși cunoștea faptul că fermierul nu prezentase documente doveditoare cu privire la suprafețele declarate“, au mai reținut procurorii DNA. Prejudiciul adus Agenției de Plăți a fost calculat la suma totală de 73.856 de lei. Pe 10 noiembrie, cele trei inculpate au fost condamnate definitiv printr-o hotărâre a Curții de Apel Craiova. Roșca a primit o pedeapsă de un an și jumătate de închisoare, Ghiță una de doi ani și patru luni, iar Bunciu a fost condamnată la doi ani de închisoare, toate pedepsele fiind cu suspendare.

Nașa și fina, judecate în alt dosar

În septembrie 2014, pro­­curorii DNA dispuneau tri­miterea în judecată a patru inculpați – Ma­ria Schutz (fost consilier judeţean din partea PSD Dolj), Ionică Bădoi, Mi­haela Bunciu și Alexandru Cercel. În acest dosar, anchetatorii au stabilit că „inculpata Schutz Maria a determinat-o pe fina sa, Bunciu Mihaela, inspector superior în cadrul APIA – Centrul Judeţean Dolj, să își îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu, nerespectând în mod repetat prevederile înscrise în Manualul de instrucţiuni generale aferente Sistemului Integrat de Administrare și Control (IACS)“. Bunciu a fost acuzată că a intrat în sistemul informatic al instituției folosind parolele unor colegi și a modificat suprafețele declarate pentru a coincide cu suprafața determinată. Prejudiciul a fost calculat la aproape un milion de lei.
În noiembrie 2016, Mihaela Bunciu a fost condamnată la trei ani de închisoare cu executare în acest dosar, iar Maria Schutz a primit o pedeapsă de șase ani de închisoare, care a fost contopită cu cei zece ani de închisoare primiți în dosarul falimentării societăţilor comerciale Orser SA Oradea şi Sere Codlea SA Braşov, în final aceasta urmând să execute 13 ani și opt luni de închisoare. Sentința a fost atacată cu apel, dosarul fiind tot pe rolul Curții de Apel Craiova. Următorul termen de judecată a fost fixat pentru 18 decembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS