9.8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProaspăt eliberat din pușcărie, reținut pentru tâlhărie

Proaspăt eliberat din pușcărie, reținut pentru tâlhărie

Suspectul a fost reținut de polițiștii craioveni în cursul zilei de marți

Un craiovean de 37 de ani, eliberat de curând din pușcărie în baza prevederilor recursului compensatoriu, a fost reținut și este suspectat de polițiștii craioveni de comiterea unei infracțiuni de tâlhărie. Potrivit legii, pentru fiecare lună executată de deținuți în condiții necorespunzătoare se consideră executate șase zile din pedeapsă.

Potrivit polițiștilor doljeni, în seara zilei de 15 noiembrie, o femeie de 38 de ani, din Craiova, a fost tâlhărită de un bărbat pe o alee din spatele unor imobile de pe bulevardul Dacia din municipiu. După primele cercetări, oamenii legii au stabilit că femeia a fost urmărită de agresor, iar când a ajuns într-o zonă mai puțin luminată a fost lovită de acesta și doborâtă la pământ. Bărbatul a reușit să-i sustragă victimei telefonul mobil, după care a fugit. Cercetările au fost preluate de polițiștii de la Secția 5 Craiova, care au reușit să identifice principalul suspect, care este cercetat acum pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie. Este vorba de Florin Șerban, de 37 de ani, din Craiova, recidivist, eliberat din penitenciar pe 19 octombrie, în baza prevederilor Legii nr. 169/2017. În ultimii ani, craioveanul de 37 de ani a stat mai mult în pușcărie, fiind condamnat în mai multe rânduri pentru furturi și tâlhării.
„Ca urmare a infracțiunii de tâlhărie, dosar penal înregistrat iniţial de Secția 5 Poliţie Craiova în evidenţa dosarelor cu autor necunoscut, faptă comisă asupra unei femei de 38 de ani, din Craiova, în seara zilei de 15 noiembrie 2017, în jurul orei 19.30, pe o alee din spatele unor imobile de pe bulevardul Dacia din Craiova, vă aducem la cunoștință faptul că, în ziua de 12.12.2017, în baza exploatării informaţiilor obţinute de lucrătorii de investigaţii criminale din cadrul Secţiei 5 Poliţie, precum şi ca urmare a unor activităţi specifice muncii de poliţie, a fost identificat, prins și cercetat principalul suspect. Prejudiciul cauzat, în valoare de 700 de lei, a fost recuperat și restituit persoanei vătămate“, au precizat reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj.
După ce a fost audiat de un procuror, suspectul a fost reținut pentru 24 de ore, urmând să fie dus la instanța de judecată cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Ce este recursul compensatoriu

Legea nr. 169/2017, care modifică Legea privind executarea pedepselor, a început să producă efecte de pe 19 octombrie. Cea mai importantă prevedere a acestei legi se referă la compensarea în cazul cazării în condiții necorespunzătoare: „La calcularea pedepsei executate efectiv se are în vedere, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca măsură compensatorie, și executarea pedepsei în condiții necorespunzătoare, caz în care, pentru fiecare perioadă de 30 de zile executate în condiții necorespunzătoare, chiar dacă acestea nu sunt consecutive, se consideră executate, suplimentar, șase zile din pedeapsa aplicată“, se arată în lege.
Condițiile necorespunzătoare sunt următoarele: cazarea într-un spațiu mai mic sau egal cu 4 mp/deținut, lipsa accesului la activități în aer liber, lipsa accesului la lumină naturală, lipsa temperaturii adecvate în celulă, lipsa posibilității de a folosi toaleta în privat și de a se respecta normele sanitare, dar și existența infiltrațiilor, igrasiei și mucegaiului în pereții celulelor.
Mai trebuie spus că legea interzice transferul deținuților în penitenciare cu condiții necorespunzătoare pentru a beneficia de reducerea pedepselor, iar prevederile acestei legi nu se aplică și deținuților care au fost despăgubiți prin hotărâri ale CEDO pentru condiţii necorespunzătoare de detenţie.
Luni, pe 11 decembrie, Administrația Națională a Penitenciarelor a anunțat că, începând cu 19 octombrie și până pe 10 decembrie, 801 persoane au fost eliberate din penitenciare în baza recursului compensatoriu. Printre cei 800 de deținuți eliberați din pușcărie în baza prevederilor acestei legi este și craioveanul Florin Șerban. Alți 2.004 deținuți au fost eliberați condiționat de instanțe în aceeași perioadă.
Din Penitenciarul Craiova, unul dintre cele mai aglomerate din țară, în aceeași perioadă au fost eliberați 22 de deținuți în baza Legii nr. 169/2017, iar alți 25 au fost eliberați condiționat.

Infracțiuni comise după eliberare

Craioveanul Florin Șerban nu este singurul care a încălcat legea la scurt timp după eliberarea din pușcărie în baza recursului compensatoriu. La începutul lunii noiembrie, un bărbat condamnat în 2008 la zece ani de închisoare pentru că a violat o fetiță de 13 ani, care a fost eliberat din pușcărie pe 19 octombrie, a fost arestat din nou pentru comiterea infracțiunilor de viol și tâlhărie. Bărbatul a fost acuzat că a violat și tâlhărit o femeie de 32 de ani, pe Calea Moșilor, în București.
La sfârșitul lunii octombrie, alt bărbat din Suceava, eliberat pe 19 octombrie, a fost acuzat că a condus băut și fără permis. Bărbatul fusese condamnat la șase ani și nouă luni de închisoare pentru vătămare corporală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS