6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAsociație de proprietari din Craiova, delapidată prin metoda chitanțierului dublu

Asociație de proprietari din Craiova, delapidată prin metoda chitanțierului dublu

Inspectorii de la Serviciul Coordonare Asociații din cadrul Primăriei Craiova au efectuat un control la Asociația de proprietari nr. 26 Brazda lui Novac, prilej cu care au constatat că fostul administrator, prin metoda chitanțierului dublu, a sustras din încasările de la proprietari peste 500.000 de lei.

Aici, în urmă cu câteva luni, s-a iscat un întreg scandal, după ce administratoarea Poliana Ghiță a dispărut, lăsând incertă situația încasărilor și plăților din asociație. Proprietarii s-au trezit fără apă caldă, cu mari datorii la furnizorul de căldură și încărcați pe listele de întreținere. Unii au descoperit că pe chitanțele eliberate de la asociație figurau cu o anumită sumă plătită la întreținere, dar în registre cu o alta, mult mai mică. În plus, alți locatari s-au trezit cu restanțe de aproximativ 100.000 de lei, în condițiile în care oamenii au chitanțe cu sumele plătite la întreținere. În urma acestui scandal, au fost sesizați inspectorii primăriei și poliția, care au demarat un control financiar-contabil. „S-au găsit o serie de probleme în urma controlului financiar-contabil efectuat de inspectorii de la primărie. Era de așteptat să fie depistate probleme. Fostul administrator, Poliana Ghiță, folosea chitanțier dublu și în acest fel a putut sustrage sumele de bani. Își făcea comandă de chitanțiere, pe care nu le mai înregistra în documentele asociației. Când cenzorul îi cerea documentele la verificat, respectiv dosarele-financiar contabile, i le înainta, după care revenea și anula diferite sume. În același mod opera și cu fișele proprietarilor în care făcea modificări. Cei mai afectați au fost locatarii cu datorii. Controlul celor din primărie a vizat activitatea acesteia pe o perioadă de trei ani, dar eu cred că neregulile sunt mult mai vechi. Am făcut plângere penală, am solicitat expertiză financiar-contabilă. Dosarul se află acum în lucru la poliție. Acesteia i-a fost retras atestatul și a fost amendată cu 3.000 de lei. La acest moment nu putem să mai luăm legătura cu ea, și-a închis toate telefoanele“, a precizat Mihaela Vasilescu, președintele Asociației de proprietari nr. 26 Brazda lui Novac.
Mulți dintre proprietari nu cunosc nici în prezent neregulile depistate la asociație, care sunt sumele lipsă și în ce condiții a plecat fostul administrator. „Știu că s-au găsit nereguli, dar nu cunosc ce sume lipsesc. Mai știu că s-a ținut o Adunare Generală, la care au venit 40 de persoane. S-au iscat discuții și cei de la asociație nu ne-au dat prea multe lămuriri“, a spus un proprietar din blocul A 9. Un altul a spus: „Nu am date din procesul-verbal întocmit de inspectorii de la primărie. Nu știu suma“. În procesul-verbal nr. 93/25.09.2017 întocmit de inspectorii primăriei se precizează următoarele: „În urma verificărilor efectuate au fost găsite următoarele situații: chitanțiere care reprezintă sume de bani încasate de la proprietari și care nu au fost înregistrate în registrul de casă la poziția încasări; chitanțiere duble cu același număr de înregistrare și aceeași perioadă, dar cu sume diferite. Chitanțele cu sumele de bani încasate de la proprietari în perioada 2015-2016 și neînregistrate în registrul de casă la poziția încasări totalizează suma de 527.448 de lei“.
În baza datelor furnizate de inspectorii primăriei și cei ai Asociației de proprietari nr. 26 Brazda lui Novac s-a constituit un dosar de cercetare penal, înregistrat cu numărul 7371/P/2017. „Inițial, dosarul a fost înregistrat la noi, dar la recomandarea Parchetului a fost transmis către Secția de Poliție 4 Craiova, care urmează să efectueze cercetările“, a declarat comisarul-șef Leonard Băndoi, șef Serviciu Investigarea Criminalității Economice.
Am încercat să luăm un punct de vedere și de la Poliana Ghiță, fostul administrator, dar aceasta nu a putut fi contactată.

Au plătit restanțele ca să beneficieze de apă caldă

„Asociația nr. 26 Brazda lui Novac are datorii către noi neplătite din anul 2012. La momentul când i s-a sistat furnizarea apei calde, în luna iulie, i se facturaseră 386.000 de lei. În septembrie, aveau facturată suma de 422.000 de lei, iar în noiembrie au plătit 632.725 de lei și astfel au putut beneficia de reluarea furnizării apei calde“, a precizat Sorin Iordache, directorul tehnic al SC Termo Craiova SRL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS