16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPrimar din Gorj, trimis în judecată pentru fraude cu fonduri UE

Primar din Gorj, trimis în judecată pentru fraude cu fonduri UE

Michy Nioaţă, primarul din Bumbeşti-Piţic

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a primarului comunei gorjene Bumbeşti-Piţic, Michy Nioaţă, într-un dosar vizând fraude cu fonduri europene. Edilul este acuzat de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată, respectiv fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. În acelaşi dosar privind accesarea în mod nelegal de subvenţii agricole va fi judecată şi fiica primarului, respectiv Alina Adnana Mariana Doboş(fostă Nioaţă). Aceasta este acuzată, la rândul ei, de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, precum şi de fals în declarații.

Funcţionari, trimişi în judecată

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, va mai fi judecat Valeriu Gogelescu, la data faptelor funcționar al Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP) – Oficiul Județean Gorj – Serviciul Verificare Cereri Finanțare, pentru săvârșirea infracțiunilor de: complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată şi fals intelectual, în formă continuată. Pentru aceleaşi acuzaţii a fost trimisă în judecată şi Monica Zdrăilă, la data faptelor funcționar al Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP) – Oficiul Județean Gorj – Serviciul Verificare Cereri Finanțare. Conform anchetatorilor, în perioada 2012 – 2015, în contextul solicitării unui sprijin financiar pentru Măsura 112 – Instalarea Tinerilor Fermieri, inculpata Doboș (fostă Nioață) Alina Adnana Mariana a folosit, în relația cu Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurala și Pescuit, mai multe documente false în care a atestat aspecte nereale. Acest lucru a fost realizat pentru a îndeplini condițiile minime necesare primirii sprijinului financiar, printre care și aceea de a fi membru al unei familii de fermieri, precum și condiția de a fi lucrat mai mult de 50% din timpul de lucru în cadrul unei ferme, cu cel puțin 12 luni înaintea instalării ei pe cont propriu la conducerea unei exploatații agricole.

O parte din acele documente au fost furnizate de inculpatul Nioață Michy

Potrivit DNA, fiica primarului a mai beneficiat și de sprijinul inculpaților Gogelescu și Zdrăilă, care îndeplineau atribuții de verificare a documentelor și a locațiilor unde erau implementate investițiile. Cei doi au atestat în mod nereal situația constatată pe teren, diferită față de cea prezentată în cererea de finanțare și în alte documente justificative, printre care și Planul de afaceri al solicitantului de fonduri europene Doboș (fostă Nioață) Alina Adnana Mariana. „Ca urmare a acestor demersuri infracționale, inculpata Doboș (fostă Nioață) Alina Adnana Mariana a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare totală de 177.780 de lei (106.668 de lei aferenți tranșei I și 71.112 lei afereți tranșei a II-a), sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (fostă APDRP) s-a constituit parte civilă în cauză. În cauză s-a dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpatei Doboș (fostă Nioață) Alina Adnana Mariana. De asemenea, aceeași măsură a fost dispusă și asupra sumei de 73.998,20 lei, depusă de inculpată la o unitate bancară, la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Gorj, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză“, potrivit unui comunicat al DNA.

Primarul trimis în judecată de DNA respinge acuaţiile de implicare în fraude cu fonduri europene

Michy Nioaţă, primarul comunei gorjene Bumbeşti-Piţic, respinde acuzaţiile care îi sunt aduse de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Edilul a fost trimis în judecată la finalul săptămânii trecute pentru implicare în fraude cu fonduri europene. Michy Nioaţă este de părere că este „vânat“ de adversarii politici, care îi vor postul de la primărie. De asemenea, primarul susţine că fiica sa, vizată în acelaşi dosar, a fost eminentă şi a avut numai note mari şi că îşi va demonstra în instanţă nevinovăţia. „Constat ca sunt o persoană de care adversarii politici se tem… Caută cu orice preţ să găsească motive de înlăturare a mea, dar nu vor reuşi. Sunt om corect şi ei ştiu acest lucru pentru că la toate verificările făcute pe plan profesional s-a demonstrat asta. Mă bucur că am reuşit să realizez pentru comuna noastră ceva… Sunt multe de enumerat, dar se văd în comună. Vreau să subliniez că pentru aceste proiecte finanţate şi pentru cele ce urmează a se finanţa, la Bucureşti, la ministere, şi la AFIR Craiova aprobările au fost luate numai de mine şi pot justifica tot ceea ce spun prin documente. Sunt singurul care am stat pe scările ministerelor zile şi nopţi pentru aceste proiecte. Dacă stai în primărie sau mergi prin comună nu se obţin fonduri. Dacă pe plan profesional nu au reuşit nimic cu acuzațiile lor, acum încearcă cu familia. Cer scuze fiicei mele, un copil cuminte care a terminat liceul cu 10, facultatea cu 10, că a ajuns batjocura lor… datorită funcţiei mele politice, dar istanţa va arăta adevărul. Animalele există faptic. Grajdul trebuie să fie la o distanţă de 500 de metri de ultima casă. Mulţumesc familiei că mă susţine, mulţumesc consilierilor şi angajaţilor din primărie că m-au ajutat în realizarea proiectelor, mulţumesc tuturor celor ce îmi acordă încrederea“, a declarat primarul din Bumbeşti-Piţic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS