24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalBrățara dacică descoperită în Olt, un obiect unicat, „pune într-o nouă lumină civilizația dacică de la sud de Carpați

Brățara dacică descoperită în Olt, un obiect unicat, „pune într-o nouă lumină civilizația dacică de la sud de Carpați

Specialiștii s-au pronunțat cu privire la brățara dacică recuperată de polițiștii IPJ Olt în cursul lunii noiembrie 2017, constatând că este „deosebit de importantă pentru patrimoniul național, fiind o piesă unicat, singura de acest tip descoperită până în prezent“.

Obiectul de tezaur are o valoare inestimabilă și „pune într-o nouă lumină civilizația dacică de la sud de Carpați“, spun specialiștii, fiind singurul de acest fel descoperit până acum.
„Brățara, recuperată de curând de către Inspectoratul Poliției Județene Olt, este deosebit de importantă pentru patrimoniul național, fiind o piesă unicat, singura de acest tip descoperită până în prezent. Brățara are un capăt terminat printr-o protomă în formă de cap de animal, datată în secolul I a. Chr.
Din nefericire, piesa salvată este incompletă, fiind parțial distrusă, reconstituirea completă a piesei fiind imposibilă în acest moment. Cu toate acestea, excepționala brățară realizată din aur pune într-o nouă lumină civilizația dacică de la sud de Carpați, de la care, până în acest moment, erau cunoscute doar obiecte de orfevrărie realizate din argint“, spun reprezentanții Muzeului Național de Istorie a României, într-un comunicat postat ieri pe site-ul instituției, în care, de asemenea, anunță că marți, 12 decembrie, începând cu ora 11.00, va fi susținută o conferință de presă pe tema descoperirii importantului obiect de patrimoniu. La conferință vor participa procurorul general Augustin Lazăr, cel care a cercetat furturile de obiecte de patrimoniu din situri arheologice din Munții Orăștiei și a contribuit la recuperarea unor piese deosebit de importante, directorul general al Muzeului Naţional de Istorie a României – dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu și reprezentanți ai Inspectoratului General al Poliției Române.

Brățara dacică a fost o vreme jucăria copiilor tânărului care a descoperit-o

Brățara care se dovedește a fi un obiect deosebit de important pentru istoria românilor a fost descoperită în urmă cu doi ani, întâmplător, în satul Jugaru, localitatea Optași-Măgura, din județul Olt. Florin Stănciucu, tânărul de 27 ani care a predat-o în cele din urmă polițiștilor, a povestit că a găsit-o în pământul adus dintr-o altă zonă a localității pentru a-și amenaja curtea. I-a arătat-o soției, iar după ce s-a consultat cu mai mulți apropriați a „testat-o“ cu diferite substanțe, având bănuiala că este confecționată dintr-un material prețios. În cele din urmă, soția a depozitat-o alături de alte bijuterii într-o geantă din casă, după ce, o vreme, fetița familiei, pe atunci în vârstă de nici doi ani, s-a jucat cu brățara-obiect de patrimoniu, perioadă în care ar fi fost și deteriorată. După doi ani, femeia și-a adus aminte de brățară și Florin Stănciucu a început din nou să întrebe în stânga și-n dreapta, prin sat, printre bătrânii satului chiar, ce ar putea fi. În căutările lui i-ar fi spus chiar și unui polițist că are așa ceva în casă, însă doar după ce bărbatul a detașat o parte a brățării, cu care s-a prezentat la o casă de amanet, polițiștii l-au contactat și l-au întrebat dacă nu cumva ar vrea să o prezinte la poliție.
„N-am furat-o, n-am ascuns-o, n-am dat în cap la nimeni, am întrebat în stânga și-n dreapta, pe toată lumea, ce ar putea fi, și nimeni n-a știut să mă îndrume ce să fac“, spune acum cel care a avut, vreme de doi ani, în casă un obiect de o valoare deosebită, banii pe care i-ar fi putut primi pentru descoperire, dacă ar fi predate obiectul în 72 ore (tânărul susține că nu a știut că are această obligație) reprezentând o avere pentru băiatul care trăiește în condiții grele, alături de părinți și de fratele său. „N-am știut că sunt cel mai bogat om din sat, când eu cumpăr pâine pe datorie“, declara, la scurt timp de la predarea obiectului, tânărul.
Altă discuție care se deschide acum este cărei instituții îi va reveni tezaurul, având în vedere că a fost descoperit pe teritoriul județului Olt. Reprezentanții Muzeului Județean Olt au întreprins, deja, primele demersuri, anunțând disponibilitatea Consiliului Județean Olt (căruia muzeul îi este subordonat) de a finanța cheltuielile ocazionate de expertizare, dar și cheltuielile pentru a se deschide la Optași-Măgura un șantier archeologic, cu atât mai mult cu cât reprezentanții muzeului știau de existența unei așezări dacice în zonă încă din urmă cu aproximativ zece ani.
Specialiștii mai spun că, foarte probabil, în zonă se află un tezaur mult mai mare, și că un astfel de obiect „nu apărea singur, izolat“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS