12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjUATAA Motru ar putea ieşi din insovenţă, după ce a primit de la guvern 9,3 milioane de lei

UATAA Motru ar putea ieşi din insovenţă, după ce a primit de la guvern 9,3 milioane de lei

Uzina de Agent Termic şi Alimentare cu Apă din Motru ar putea ieşi din insolvenţă, după ce a primit din partea guvernului un ajutor financiar în valoare de 9,3 milioane de lei. Este vorba de o sumă de bani reprezentând un ajutor pentru încălzirea populaţiei din municipiul Motru. Şi alte localităţi din ţară au primit fonduri guvernamentale pentru asigurarea agentului termic. UATAA Motru se află printre societăţile care au primit cei mai mulţi bani. Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Cosmin Popescu, a declarat că suma aprobată de guvern pentru UATAA Motru a fost solicitată de instituţia pe care o conduce. Fondurile vor fi folosite pentru achiziţia de combustibil şi pentru prepararea şi furnizarea agentului termic în această iarnă.

6.400 de apartamente care depind de UATAA

În Motru sunt peste 6.400 de apartamente care beneficiază de căldură în sistem centralizat. UATAA a intrat în insolvenţă anul trecut, deşi avea de recuperat de la populaţie mai mult decât datorează furnizorilor săi. De asemenea, şcolile şi agenţii economici din Motru depind de sistemul de alimentare cu apă şi agent termic centralizat: „Sunt acum create premisele pentru o ieşire din insolvenţă. Depinde numai de conducerea firmei dacă acest lucru se va concretiza. Noi am făcut toate demersurile pe lângă guvern pentru a promova solicitarea UATAA şi a fost aprobată. Este bine că a fost motivată cum trebuie solicitarea de fonduri pentru achiziţia de combustibil. Au acum banii necesari pentru a cumpăra cărbune şi păcură. Din acest punct de vedere, avem o siguranţă că la Motru nu vor fi probleme cu căldura“, a declarat Cosmin Popescu, şeful Consiliului Judeţean Gorj.

Banii pot fi cheltuiţi doar pentru combustibil

Eugen Corcoaţă, managerul Uzinei de Agent Termic şi Alimentare cu Apă din Motru, a declarat că aşteaptă să vadă exact hotărârea de guvern pentru a se pronunţa în legătură cu destinaţia banilor. „Trebuie să vedem exact care este formularea şi pentru ce anume avem voie să folosim fondurile respective. Este o sumă care ne-ar garanta ieşirea din insolvenţă, dacă vom putea plăti datoriile către Complexul Energetic Oltenia, pentru cărbunele achiziţionat în trecut. Dacă nu, vom cumpăra păcură pentru stocurile din viitor. Ne vor rămâne fondurile proprii pentru plata eşalonată a datoriilor şi pentru realizarea investiţiilor. Este un ajutor foarte mare pentru noi. Din suma de peste nouă miliarde, noi consumăm anual cam 60% pentru combustibil. Intrarea în insolvenţă a fost ca urmare a cererii depuse de CEO pentru că nu am avut bani să achităm cărbunele. Către CEO mai avem de achitat datorii istorice de opt milioane de lei, deci banii de la guvern ne-ar ajunge dacă ni se va permite să achităm datoriile. Dacă nu, avem rezolvată problema combustibilului pentru viitor. Este un mare pas înainte. Problema o reprezintă şi datoriile istorice de la populaţie. Este vorba de 21 de milioane de lei de recuperat. În ultimul an s-a plătit mai bine, dar grosul vine din trecut. Avem creanţe de 21 de milioane de lei şi datorii de zece milioane de lei, din care opt către CEO. Teoretic, suntem pe plus, dar nu putem recupera debitele de la populaţie“, a declarat Eugen Corcoaţă. UATAA are în prezent 160 de angajaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS