9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAngajaţii din două primării gorjene, fără salarii de câteva luni

Angajaţii din două primării gorjene, fără salarii de câteva luni

Localitatea Stăneşti este în colaps financiar

Angajaţii Primăriei Stăneşti se află în continuare în situaţia de a munci de mai multe luni fără să primească salariu. Restanţele sunt de patru luni de zile. Potrivit primarului din Stăneşti, Ştefan Blideanu, a fost primită suma de 230.000 de lei, din care vor fi achitate arieratele, în ordinea vechimii. Edilul aşteaptă, în continuare, bani de la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Gorj, prin repartizarea de sume din cotele defalcate din TVA, pe luna decembrie. „Am primit o sumă de bani. Din punctul meu de vedere, va trebui să aplicăm o singură regulă la efectuarea plăţilor. Este vorba de plata arieratelor în ordinea vechimii“, a menţionat Ştefan Blideanu, primarul din Stăneşti.

Ar fi achitat preferenţial din salarii

Primarul din Stăneşti, Ştefan Blideanu, este acuzat că din ultimii bani pe care i-a avut la dispoziţie a achitat în luna septembrie lefurile pentru cinci muncitori, în detrimentul funcţionarilor. Edilul-şef a declarat că a preferat să mai achite din salariile muncitorilor, întrucât aceştia au derulat activităţi grele, de teren. Edilul îşi trimite funcţionarii să meargă din poartă în poartă să încaseze impozitele şi taxele locale, ca să facă rost de fonduri de salarii, în loc să stea la birou şi să bârfească. „Este adevărat că am avut la un moment dat ceva fonduri şi am achitat din lefurile pe luna iulie. Am decis că trebuie să fie achitate din salariile muncitorilor, pentru că ei nu stau în birouri şi comentează. Am auzit că se comentează. Eu aşa am crezut că este bine. Ei au 1.700 de lei net fiecare. Le-am dat din bani pentru că au muncit din greu“, a mai spus Ştefan Blideanu.

Prefectul ar da întâi salariile

La rândul său, prefectul de Gorj, Ciprian Florescu, a precizat că vestea bună este că au început să fie alocate fonduri către primărie şi în mod normal ar trebui ca până la finalul acestui an să fie acoperite toate restanţele salariale. Este nevoie ca banii să fie repartizaţi în urma aprobării unei rectificări de buget. Sumele au fost virate atât de Consiliul Judeţean Gorj, cât şi de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice, însă nu sunt suficiente. Prefectul a declarat că ştie problema angajaţilor care de patru luni nu au primit lefurile. Ciprian Florescu a precizat că edilii nu trebuie să îi trateze în mod diferenţiat pe salariaţi şi că nu este de acord cu primarul Ştefan Blideanu, care doreşte să achite din datorii mai întâi şi, din ce va mai rămâne, lefurile restante.
Problemele de la Primăria Stăneşti au apărut după ce salariile au fost majorate în toamnă cu 20%. De altfel, primăria a fost amendată de Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj pentru că funcţionarii nu au primit salariile la timp.

Primăria Roșia de Amaradia are conturile blocate

Primăria din Roşia de Amaradia, Gorj, are în prezent conturile blocate. Edilul-șef Liviu Cotojman se plânge că este ignorat de conducerea Consiliului Județean Gorj, deși administrația publică locală se confruntă cu grave probleme financiare, având inclusiv conturile blocate. Cotojman susține că s-a ajuns din nou în această situație din cauză că primăria este nevoită să achite sume importante de bani profesorilor care au obţinut mai multe drepturi în instanţă. Mai mult, la Roșia de Amaradia situația este cu atât mai dificilă cu cât salariații nu și-au mai primit salariile de două luni. Deși susține că a avut mai multe discuții cu președintele Consiliului Județean Gorj pentru deblocarea situației, nu a primit niciun fel de sprijin.

A cerut 200.000 de lei

Primarul liberal din Roșia de Amaradia, Liviu Cotojman, afirmă că a solicitat Consiliului Județean Gorj suma de 200.000 de lei pentru a putea achita măcar salariile restante ale funcționarilor publici. Suma de care ar avea nevoie administrația publică locală pentru a achita toate datoriile este de peste 600.000 de lei.
Consiliul Județean Gorj a comunicat faptul că a direcționat bani către trei primării din județul Gorj, în funcție de vechimea arieratelor. Astfel, potrivit Oanei Paloș, purtătorul de cuvânt al instituției, a fost repartizată în total suma de 543.000 de lei, cei mai mulți bani, respectiv 233.000 de lei, ajungând la Primăria Stănești, 150.000 de lei la Peștișani și 160.000 de lei la Primăria Polovragi. Totodată, reprezentanții Consiliului Judeţean Gorj susțin că, în prezent, se poartă discuții cu șefii Finanțelor și ar exista posibilitatea unei noi repartizări financiare către primăriile care au nevoie urgentă de bani, însă în funcție de încasările pe care le va avea Administrația Județeană a Finanțelor Publice Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS