21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljO craioveancă, prima pe țară la concursul de rezidențiat

O craioveancă, prima pe țară la concursul de rezidențiat

Mădălina Vasile, din Craiova, a obținut cel mai mare punctaj la concursul național de intrare în rezidențiat, fiind pe primul loc în clasament

Concursul național de intrare în rezidențiat s-a desfășurat anul acesta, pe 19 noiembrie, în patru centre universitare. Din peste 5.000 de candidați înscriși în șase centre universitare, cel mai mare punctaj a fost obținut de Mădălina Vasile, absolventă a Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, promoția 2011-2017. A obținut 946 de puncte din cele 950 cât era maximum. Din această postură, Mădălina a ales un loc și nu un post pentru perioada în care va fi medic rezident. A ales cu inima și pentru pacienți, spune tânăra, după o perioadă frumoasă de studenție în care a descoperit ceea ce i se potrivește. Mădălina Vasile a oferit GdS un interviu în care povestește cum a ajuns să opteze pentru medicină, ce a fost greu în perioada studenției, care profesori i-au fost modele, dar și unde dorește să profeseze pe viitor.

GdS: Ai obținut cel mai mare punctaj la concursul de intrare în rezidențiat, ceea ce demonstrează că ți-a plăcut ceea ce ai studiat. Cum ai ales Medicina?
M.V.: Am absolvit Colegiul Național „Elena Cuza“ din Craiova, profilul filologie – bilingv engleză. Decizia de a urma cursurile Facultății de Medicină a fost influențată de faptul că am fost atrasă dintotdeauna de chimie și biologie, deși la evaluarea națională nu am urmat această cale. Consider că este o alegere dificilă pentru o vârstă la care nu întotdeauna este clar ce ți se potrivește și ce nu, dar am fost foarte norocoasă să îmi aleg domeniul care mă pasionează, iar familia m-a susținut în alegerea mea.
GdS: Cum a fost perioada celor șase ani de studenție la Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova?
M.V.: Anii petrecuți în cadrul UMF Craiova vor fi totdeauna importanți pentru mine, întrucât aici am avut primul contact cu ceea ce presupune să fii medic, aici sunt primele mele exemple profesionale, dar și oamenii ce mi-au devenit prieteni. Volumul de informație pe care trebuie să îl asimileze un student la Medicină este foarte mare, iar eu am încercat ca pentru fiecare examen să învăț cât mai mult pentru a-mi crea o bază cât mai largă de cunoștințe, pe care o voi îmbogăți permanent, deși specialitățile medicale m-au atras mai mult. În timpul facultății, rezultatele mele m-au bucurat, dar m-au și motivat să continui să mă autoperfecționez, aceasta fiind viziunea mea și în continuare. Din punctul meu de vedere, citatul „cu cât știi mai mult, cu atât îți dai seama că știi prea puțin“ este foarte adevărat.
GdS: Care sunt profesorii care te-au influențat foarte mult în perioada studenției?
M.V.: Pot spune că am avut șansa de a întâlni oameni care au avut un rol important în formarea mea profesională. Dintre aceștia, doamna prof. univ. dr. Veronica Sfredel este cea care prin seriozitatea și modul de a preda disciplina Fiziologie mi-a insuflat pasiunea pentru Cardiologie, încă din primii ani de facultate aceasta fiind prima mea opțiune. De asemenea, domnul prof. univ. dr. Paul Mitruț a fost cel ce ne-a îndrumat în primul nostru an de interacțiune directă cu pacientul și întotdeauna îl voi aprecia pentru cunoștințele pe care le-am acumulat datorită dânsului.
GdS: Revenind la rezultatul de la concursul de intrare în rezidențiat, cum ai reușit să asimilezi volumul mare de informație?
M.V.: Încă din timpul facultății, modalitatea mea de a învăța a fost aceea de a-mi face conspecte și scheme pentru a încerca să îmi structurez într-o manieră cât mai logică materia, metodă pe care am aplicat-o și pentru examenul de rezidențiat. Nu exista un secret, fiecare având metoda lui de a învăța, dar este necesară multă perseverență și dedicare pentru că există multe momente dificile în pregătirea fiecăruia.
GdS: Cum ai reacționat când ai văzut că ai cel mai mare punctaj la nivel național la concursul de intrare în rezidențiat? 
M.V.: Pot spune că am privit cu seriozitate acest examen întrucât eram conștientă de faptul că specialitatea pe care vreau să o urmez este una dintre cele mai dorite de absolvenții de Medicină și am muncit pentru a-mi îndeplini acest vis, iar rezultatul a fost o încununare a tuturor eforturilor depuse în decursul ultimului an. Vă puteți imagina că am fost foarte fericită, atât pentru oportunitățile mele, cât și pentru faptul că le-am făcut o mare bucurie oamenilor care m-au susținut în acești șase ani.
GdS: Ce specialitate ai ales pentru perioada rezidențiatului?
M.V.: Opțiunea mea a fost un loc de Cardiologie cu centrul de pregătire din București, nu au fost scoase la concurs posturi în această specialitate în acel centru universitar. Consider că în următorii șase ani trebuie să mă pregătesc, să am cunoștințe cât mai vaste în domeniul ales, iar viitorul meu sper că va fi pe măsura eforturilor depuse.
GdS: Ce planuri ai pentru cariera ta? Unde îți dorești să profesezi, în țară sau în străinătate? 
M.V.: Îmi doresc să profesez în România, dar nu exclud urmarea unor stagii de pregătire în decursul carierei în străinătate, pentru a fi la curent cu noutăţile din domeniul meu și pentru a putea oferi pacienților cel mai bun tratament.
GdS: Cum vei trata neajunsurile sistemului de sănătate? Sau care crezi că sunt hibele sistemului de sănătate în acest moment?
M.V.: Încă nu m-am lovit cu adevărat de neajunsurile sistemului de sănătate, dar consider că ar trebui să existe mai multă implicare atât din partea medicilor, cât și a pacienților în ceea ce privește educația pentru sănătate. Oamenii ar trebui sa fie conștienți de faptul că este mult mai ușor să previi decât să tratezi, multe situații dramatice putând fi prevenite prin prezentarea mai rapidă la medic, iar programele de screening sunt foarte importante în acest sens.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS