15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFostul primar din Caraula, rejudecat la Băilești

Fostul primar din Caraula, rejudecat la Băilești

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au dispus, joi, rejudecarea fostului primar al comunei doljene Caraula, Ștefan Vancea. În același dosar sunt judecați și fostul viceprimar din Caraula, Victor Șandru, dar și secretarul Primăriei, Aurel Matara. Printre infracțiunile reținute de procurori se numără abuzul în serviciu, uzul de fals sau falsul în înscrisuri oficiale.

Cei trei inculpați au fost trimiși în judecată la începutul anului trecut, dosarul fiind înregistrat pe rolul Judecătoriei Băilești pe 7 ianuarie.
Oamenii legii au explicat că inculpații au fost acuzați că au închiriat nelegal mai multe terenuri din comună. „În cursul anului 2014, polițiștii din cadrul Secției 7 Poliție Plenița s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că mai multe terenuri au fost închiriate de funcționari din cadrul Primăriei Caraula fără respectarea prevederilor legale. Terenurile au fost închiriate fără licitație și fără aprobarea Consiliului Local Caraula“, au precizat pentru GdS reprezentanții IPJ Dolj.
Anul acesta, la sfârșitul lunii iunie, cei trei inculpați au fost găsiți vinovați și condamați. Ștefan Vancea a fost condamnat pentru comiterea a 28 de infracțiuni de conflict de interese, fals material, uz de fal și complicitate la fals intelectual, primind tot atâtea pedepse între trei și opt luni de închsioare. Pentru abuz în serviciu, fostul edil a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare, urmând să execute, după contopirea pedepselor, cinci ani de închisoare.
Aurel Matara a fost condamnat la trei ani închisoare cu suspendare pentru infracțiunile comise, iar Victor Șandru a primit o pedeapsă de nouă luni de închisoare, cu amânarea executării. În plus, instanța a dispus desființarea mai multor înscrisuri, cum ar fi hotărâri de Consiliu Local, contracte de vânzare-cumpărare ori certificate de urbanism. Hotărârea instanței a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova, instanță care s-a pronunțat joi, pe 23 noiembrie, când judecătorii craioveni au admis apelul formulat de procurori și au dispus rejudecarea dosarului la instanța de fond. „Admite apelul Parchetului. Desfiinţează sentinţa şi trimite cauza spre rejudecare la aceeaşi instanţă, respectiv Judecătoria Băileşti. Menţine actele de procedură efectuate până la 26.06.2017, inclusiv“, se arată în hotărârea instanței. Hotărârea Curții de Apel Craiova este definitivă.

Primarul Vancea și-a pierdut mandatul

Reales primar al comunei Caraula în iunie 2012, Ștefan Vancea și-a pierdut fotoliul de primar în martie 2016, cu trei luni înainte de terminarea mandatului.
Asta după ce, în decembrie 2015, a pierdut definitiv procesul cu Agenția Națională de Integritate (ANI), care a susținut că fostul primar s-a aflat în conflict de interese. Inspectorii ANI au stabilit că, între iunie 2008 și aprilie 2012, Ştefan Vancea a deținut atât funcția de primar, cât și pe cea de administrator al societăților comerciale VANAMY COM SRL și RV SAT SRL, lucru interzis de lege. De asemenea, în aceeași perioadă, primarul Vancea s-ar fi aflat în conflict de interese, „ca urmare a emiterii, încheierii, întocmirii și supunerii spre aprobare de către Vancea Ştefan, în calitatea sa de primar al comunei Caraula, a mai multor acte administrative de pe urma cărora a beneficiat de foloase materiale“, a mai susţinut ANI. Întrebat despre această situație, primarul din Caraula a explicat la acea vreme pentru GdS că nu a fost vorba de nici o incompatibilitate, pentru că a cerut Registrului Comerţului suspendare din funcţia de administrator. Ulterior, primarul Vancea a atacat în instanță raportul ANI, iar în decembrie 2015 a pierdut definitiv procesul cu inspectorii ANI. Ulterior, în martie 2016, prefectul judeţului Dolj a emis un ordin privind constatarea încetării de drept înainte de termen a mandatului de primar al comunei Caraula.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS