12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCastrul roman din Hinova, uitat de autorităţi

Castrul roman din Hinova, uitat de autorităţi

Satul Hinova, din judeţul Mehedinţi, ascunde o comoară pe care autorităţile statului au uitat să o valorifice. Este vorba despre castrul roman, descoperit în 1980, în care s-a găsit un tezaur alcătuit din 9.639 de piese. Oamenii locului au crezut că tezaurul va schimba soarta comunei, însă de atunci au trecut 37 de ani și nu s-a întâmplat nimic. Castrul este doar o ruină, câteva resturi de ziduri de piatră, înconjurate de buruieni şi mărăciniş. Nici învecinarea cu Dunărea nu este de mare ajutor, căci navele de croazieră cu turiști străini nu opresc în Hinova.

Tezaurul găsit la Hinova, în castrul roman, este cel mai mare tezaur preistoric descoperit în România. Cu toate acestea, nimeni nu a mişcat un deget pentru a scoate la lumină castrul şi pentru a-l pune în valoare. Practic, existenţa lui în micul sat învecinat cu Dunărea a trecut neobservată. Așezat pe deal și înconjurat de câmpurile pe care oamenii cultivă cereale, din castru au mai rămas doar pietre grupate în nişte ziduri scunde. Acolo poate să intre oricine, poate călca peste tot pentru că monumentul istoric nu este nici măcat împrejmuit. Doar Dunărea, care de acolo se vede în toată splendoarea, mai însufleţeşte locul.
Primarul comunei, Ionică Moţi, spune că renovarea castrului ar fi ca o gură de aer proaspăt pentru comună, însă deocamdată nu poate face nimic în acest sens. „Noi nu putem să intervenim deloc, în acest moment, acolo. Nu ni se permite. În acea zonă există un pichet militar, care este în administrarea IGPR, dar care nu este folosit. Am făcut solicitări pentru a transfera acea clădire în administrarea noastră, întrucât vrem să facem acolo un centru de informare pentru a încerca să punem în valoarea castrul. Însă, până acum, nu am reuşim să îl preluăm, iar clădirea respectivă se degradează tot mai mult de la an la an. Dacă reuşim să o luăm, vom putea să o reabilităm. De asemenea, ar trebui reabilitat, în condiţii legale, şi castrul. Nu arată aşa cum ar trebui“, a spus acesta.

Turismul, pe linie moartă

Hinova ar putea fi un punct important pe harta turistică a județului Mehedinţi, însă deocamdată turismul este inexistent aici. Deşi Dunărea aduce o mulţime de turişti în alte zone prin care trece, aici pare că nimeni nu a găsit modalitatea prin care să atragă vizitatori. Autorităţile din Hinova consideră că marele dezavantaj al comunei este acela că e situată între barajele Porţile de Fier I şi Porţile de Fier II, iar acest lucru îngreunează orice amenajare pe care ar putea-o face pe Dunăre. „Au venit foarte puţini turişti. Pe Dunăre trec multe nave de croazieră, dar niciuna nu opreşte aici. Dacă s-ar întâmpla acest lucru, alta ar fi situaţia. Însă, satul Hinova se află exact între barajele PF I şi PF II şi nu putem să dezvoltăm nimic. Am fi bucuroşi dacă am putea obţine aprobările necesare pentru a construi pontoane. Astfel, turiştii care trec cu navele de croazieră ar putea să oprească şi să viziteze castrul. Dar aici se consideră că este zonă inundabilă din cauza celor două baraje care fac să crească nivelul apei de multe ori. În plus, aici este şi zonă de frontieră, iar pentru orice ne trebuie aprobare de la Statul Major. Este foarte multă birocraţie, iar acest lucru ne pune piedici mari“, a mai spus primarul. Câţiva oameni din zonă au încercat să îşi pună pe picioare mici afaceri şi au deschis pensiuni, însă în scurtă vreme au pus lacătul pe ele din lipsă de clienţi. Hinova este încă un exemplu care demonstrează că în satele din România, deşi există premise, turismul este la pământ, iar autorităţile sunt incapabile să găsească soluţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS