Baza de la Deveselu, șansă pentru Spitalul Militar CraiovaSpitalul Militar de Urgență „Dr. Ștefan Odobleja“ Craiova tratează de peste 180 de ani bolnavii din Oltenia. Trecută de bombardamentele celor două războaie mondiale, unitatea medicală este în continuă dezvoltare. Aici aleg să vină uneori și pacienți din alte zone ale țării. Peste 10.000 de bolnavi sunt internați în fiecare an. În ultimii doi ani au fost înființate noi specialități și compartimente medicale. În contextul înființării Brigăzii Multinaționale Craiova și a dezvoltării Bazei Militare de la Deveselu, Spitalul Militar din Craiova a beneficiat, în ultimii ani, de o mai mare finanțare. Într-un interviu acordat GdS, colonel dr. Vlădaia Iovan, comandantul Spitalului Militar, vorbește despre unitatea sanitară pe care o conduce.

GdS: Vorbind de un Spital Militar ne-am putea gândi că aici sunt tratați numai militarii. Care este procentul pacienților civili?

Vlădaia Iovan: Anul trecut am avut aproape 11.000 de pacienți în spitalizare continuă și de zi. A crescut numărul pacienților în ultimii ani. Acest lucru se întâmplă și datorită faptului că am înființat noi specialități atât pentru pacienții militari, cât și pentru cei civili și am adus aparatură nouă. Aproximativ 75% dintre pacienții noștri sunt din populația civilă. Pe partea militară, accentul se pune pe vizitele medicale necesare la intrarea în sistem. În ultimii ani s-a redus efectivul armatei și concomitent a existat disponibilitate pentru a ne orienta serviciile și către alte categorii, pentru populația din zonă.

GdS: Ce specializări ați înființat în ultimul timp?

V.I.: În ultimul an au fost înființate specializările urologie, ortopedie. Înainte de asta am înființat compartimentele de cardiologie și diabet zaharat. Cel mai recent a intrat în funcțiune compartimentul legat de infecțiile asociate activității spitalicești. În viitor, avem în plan înființarea de specializări atât pe linie chirurgicală: chirurgie toracică, plastică și recuperatorie, cât și pe parte medicală: oncologie și nefrologie. Pentru ortopedie am făcut compartiment în cadrul Secției de Chirurgie.

„Secția de Chirurgie este cea mai performantă secție dintre spitalele militare din țară“

GdS: Sunt medici pentru care pacienții vin și din alte județe. Care sunt secțiile cele mai solicitate ale spitalului?

V.I.: Secția de Chirurgie este și sediu de catedră universitară și are activitate pe măsură. Este cea mai performantă secție dintre spitalele militare din țară. Mulți pacienți vin pentru Compartimentul de Oftalmologie, care de câțiva ani este în frunte prin numărul de pacienți. Unii sunt programați și la câteva luni distanță pentru că solicitările sunt foarte mari. Și la Compartimenele ORL și Neurologie, cererea depășește posibilitățile actuale prin număr de paturi și medici. Ne gândim ca, pe viitor, să dezvoltăm aceste compartimente.

GdS: Spuneați că Secția de Chirurgie este una dintre cele mai performante din țară. Ce planuri aveți pentru dezvoltarea acestei secții foarte căutate?

V.I.: În ultimii doi ani, această secție a fost prioritate pentru că există specificul militar care predispune la traumatisme și afecțiuni de natură chirurgicală. Pe de altă parte, în zonă, din punct de vedere militar, au avut loc modificări și mă refer la înființarea Brigăzii Multinaționale Craiova, la Baza Militară de la Deveselu, care au determinat cerințe și din punct de vedere militar în spitalul nostru. În Secția de Chirurgie au fost lucrări de modernizare începând de la montarea linoleumului special antibacterian, până la renovări și amenajări la nivelul sălilor de operație. Am făcut dotare cu aparatură atât pe parte de chiruirgie, cât și la ATI. Am achiziționat o trusă laparoscopică, am înlocuit mesele de operație, lămpile scialitice. Am luat încă un aparat de anestezie, monitoare pentru saloane. Acum se derulează un studiu de fezabilitate pentru construirea unui pavilion nou de politraumă, care va fi în completarea celui actual de chirurgie. Acolo o să fie încă patru săli de operație, va exista un punct de sterilizare special pentru chirurgie, dar și un compartiment intervențional atât pentru partea de ecografie, cât și pentru partea de endoscopie intervențională. Va fi un compartiment imagistic care o să deservească întregul spital, care o să cuprindă pe lângă CT-ul pe care îl avem acum și un RMN, și un angiograf. Anul viitor, sperăm să înceapă lucrările. Banii vin din bugetul Ministerului Apărării Naționale, proiectul era în plan de anii trecuți și au fost alocați bani pentru 2018 pentru începerea lucrărilor.

„Am reușit să schimbăm mobilierul în tot spitalul“

GdS: Câte săli de operație aveți acum în spital? Sunt și suficienți medici chirurgi?

V.I.: Avem patru săli de operație, două săli de mare chirurgie, unde operează medicii chirurgi, ortopezi și unde se face chirurgie vasculară, o sală pentru oftalmologie și una pentru ORL. Medici de chirurgie generală sunt destui și recunoscuți pentru profesionalism. Însă, în perioada următoare, vrem să diversificăm activitatea prin înființarea de noi specialități chirurgicale: chirurgie vasculară, toracică și plastică.

GdS: Spitalele, în general, se plâng de proasta finanțare. De unde vin banii pentru plata angajaților, a utilităților, a medicamentelor?


V.I.: Avem trei surse din care trăim, veniturile din contractul cu Casa de Asigurări, banii pe care îi primim de la Ministerul Apărării Naționale, dar și veniturile proprii, care sunt în creștere, dar care nu depășesc 5% din total. În ultimii doi ani, am fost finanțați mult mai bine de la Minister, ceea ce s-a văzut în posibilitatea de achiziționare a aparaturii moderne. Totodată, am îmbunătățit și condițiile de cazare. Am reușit să schimbăm mobilierul în tot spitalul, paturile, sălile de mese, frigiderele, vestiarele, tot.

„Se ajunge și la 50-60 de candidați pe un loc la asistente“

GdS: Aparatura medicală este foarte importantă. Cât de dotat este spitalul din acest punct de vedere?

V.I.: Am achiziționat aparate moderne și necesare pentru a putea ține pasul cu progesul medicinei. Am reușit să schimbăm unul din aparatele radiologice vechi. Am achiziționat și un tomograf. Încă nu este funcțional pentru că așteptăm avizele necesare. Ne mai trebuie un RMN și un angiograf pentru că avem medic care știe să facă chirurgie vasculară. Avem nevoie și de un mamograf și un osteodensitometru care măsoară densitatea osoasă și poate să determine gradul de osteoporoză.

GdS: Sunt mulți medici tineri, dar și asistente, infirmiere care caută un loc de muncă, dar au acces cu greu la posturile din spitalele publice. Cum poate ajunge un cadru medical să lucreze în acest spital?

V.I.: Acum avem acoperire cu medici pe toate specialitățile. Acolo unde este nevoie avem posibilitatea să angajăm pentru că Spitalul Militar este atractiv, mai ales pentru tineri. Pentru asistente și infirmiere, cererea este foarte mare. Acum sunt în desfășurare examene pentru postul de asistentă și se ajunge și la 50-60 de candidați pe un loc. La noi sunt două categorii de posturi în ceea ce privește medicii: posturi militare, care pot fi ocupate numai de medici militari, dar majoritatea sunt posturi civile, pe care poate candida orice medic.

Secția ATI urmează să fie mutată și extinsă într-o clădire nouă

GdS: Cât de aglomerat este Compartimentul de Primiri Urgențe, având în vedere că în Urgența Spitalului Județean Craiova ajung zilnic sute de pacienți care așteaptă cu orele?

V.I.: Compartimentul este funcțional nonstop. Aglomerația este și în funcție de competențe. Noi funcționăm mai mult ca Urgență de cartier. Toate urgențele din zonă vin la noi, alături de militari, care vin tot aici. Dacă ne depășesc competențele trimitem cazul mai departe. În urgență lucrează trei medici ai spitalului și mai avem contract cu alți medici care asigură permanența când nu sunt medicii spitalului. Se întâmplă și la noi să fie aglomerat. Dacă avem tot ce este nevoie, pacientul care vine în urgență rămâne internat la noi.

GdS: Secția ATI este una dintre cele mai importante și costisitoare secții. Cât de bine dotată este această secție?

V.I.: Acum secția funcționează cu doi medici. Aici e o problemă pentru că este un deficit general în ceea ce privește specialiștii. În pavilionul nou, de care ziceam că o să înceapă să fie construit anul viitor, o să fie o secție nouă ATI cu o capacitate mai mare de 15-20 de paturi și cu un număr aproape dublu de personal. Acum avem dotare cu aparatură, am achiziționat monitoare în ultimii doi ani, la fel și aparate de anestezie. Încercăm să fie totul nou în limitele pe care le avem acum ca spațiu. De aceea se impune construcția unui pavilion nou. Spațiile actuale, având în vedere că sunt clădiri vechi, devin un obstacol în dorința de a moderniza.

GdS: În spital există și un Laborator de Medicină Preventivă. Cu ce se ocupă medicii de aici?

V.I.: Ei se ocupă cu ceea ce înseamnă controlul și prevenția infecțiilor intraspitalicești atât în zonele sanitare, cât și în unitățile militare. În ultimii ani nu am avut probleme de acest fel. Sunt aplicate măsuri preventive, periodic sunt testate zonele cu risc de infecții din spital și sunt luate măsuri unde sunt găsite vulnerabilități. Dacă nu am avut infecții nu înseamnă că nu au existat premise pentru așa ceva, dar dacă s-a acționat din timp nu au apărut probleme care să afecteze pacienții. Sunt foarte importante măsurile de curățenie, sterilizare, aplicate corect. Medicii din cadrul compartimentului nostru au arondată și zona Banatului pentru astfel de acțiuni de control.Comenteaza acum

Alte stiri

21 ianuarie 2019

Întreruperi energie electrică de mâine

DOLJ • Între orele 9.00 – 11.00, Craiova – PT Fabrica de tricotaje. • Între orele 11.30 – 13.00, Craiova – PT Samartrade. • Între orele 13.30 – 15.00, Craiova – PT 132 – MCI – str. Caracal. • ...

Sumarul ediției de miercuri, 22 noiembrie 2017

Actualitate

» Rezultatele SONDAJULUI SĂPTĂMÂNII
» Parcul „Mircea cel Bătrân“ din Râmnicu Vâlcea începe să-şi schimbe înfăţişarea
» Sindicatele cheamă românii la proteste
» Iohannis: Oamenii politici de astăzi au obligația să păstreze nealterate opțiunile strategice euro-atlantice ale României
» Plafonul pentru mame, aprobat de Parlament. 8.500 de lei, indemnizaţia maximă
» Kovesi a sesizat CSM pentru verificări în urma afirmațiilor lui Tăriceanu
» Teodorovici îi acuză de dezinformare pe premierul Tudose și pe ministrul Fondurilor Europene: Să nu mai mințim poporul!
» Marile confederaţii sindicale se alatură în premieră protestelor din Piaţa Victoriei, iniţiate până acum de grupuri civice
» Curtea Constituțională a admis două sesizări ale USR privind neconstituționalitatea unor hotărâri adoptate de Parlament
» MAI supune dezbaterii publice proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr. 248/2005. Se propune dublarea termenului de valabilitate a pașaportului
» Guvern: Se reorganizează Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni din Dolj
» Ratko Mladic, vinovat pentru masacrarea a 7000 de musulmani în Bosnia, condamnat la închisoare pe viaţă pentru genocid
» DNA caută averea ascunsă a lui Dragnea. Liderul PSD, verificat dacă are acţiuni la purtător
» Orban: Vom ataca la CCR hotărârea privind modificarea regulamentului Comisiei speciale
» Ambasada SUA va fi închisă de Ziua Recunoştinţei

Publireportaj

» Inovarea proceselor şi produselor în cadrul Lacuenta SRL
» Anunţ de începere implementare proiect “Modernizare atelier croitorie Mariposa”, POR 2.1A Microîntreprinderi

Local

» „Job GPS“ Drăgăşani – punct de plecare în orientarea tinerilor pe piața muncii
» Factura la căldură arde buzunarele firmelor
» Un polițist mehedințean a dispărut de acasă
» Primarul PSD din Prundeni, arestat pentru cinci infracțiuni
» Ajutoare de urgență de la Guvern pentru 70 de familii afectate de calamități naturale ori probleme grave de sănătate, inclusiv din Gorj şi Olt

Dolj

» Percheziții într-un dosar privind fraudarea a șase CAR-uri
» Goicea, comuna legendelor
» Persoanele pensionate anticipat parțial pot cere majorarea pensiei
» Adăposturile din Dolj pot fi găsite cu ajutorul unei aplicații
» Școala Tălpaș, fără lemne și cu șantierul în derulare
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Podul de la Malu Mare, eșecul reabilitării DN 55
» PNL Dolj solicită modificarea regulamentului de aplicare a taxei de parcare a autovehiculelor în centrul Craiovei
» Craiova: Salonul Internațional de Caricatură “Nicolae Petrescu – Găină”, la Muzeul Olteniei

Gorj

» Vaccinul antigripal lipsește în judeţul Gorj
» Rable în loc de ambulanțe – pericol pentru pacienți
» Campioana olimpică la maraton Constantina Diţă va promova sportul în şcolile din Gorj
» Gorj: Căruță lovită de o mașină, la Buduhala
» Gorj: Finanţiştii au depăşit anul acesta planul la încasări
» Gorj: Fostul ministru al Sănătăţii Mircea Beuran, Doctor Honoris Causa al UCB

Olt

» Cât scot slătinenii din buzunar pentru mini-vacanța de Ziua Națională

Mehedinţi

» Mehedinţi: Moarte suspectă a unui şofer de tir
» Mehedinţi: Cercetaţi pentru furtul unor articole de îmbrăcăminte

Vâlcea

» Vâlcea: Dosar penal pentru purtare abuzivă, după ce un elev ar fi fost lovit de o învăţătoare în luna octombrie

Sport

» Cristina Neagu, amintiri despre debutul său la națională
» Alb-albaștrii, optimiști înaintea deplasării la Botoșani
» Fotbal / Liga Europa, etapa a 5-a
» Handbal (f) – Cristina Neagu: Avem nevoie de timp să punem la punct relațiile de joc

Sanatate

» Aproape 300 de cazuri de infecții nosocomiale în spitalele doljene

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei
» Programul Cinema Colours Craiova în perioada 24-30 noiembrie

Opinii

» Elena Vasilescu și Olguța Udrea sau viceversa

Top UploPorn.com (ul.to) - Download Porn HD RGPorn.com - Free Porn Downloads