Tel Drum-ul lui Dragnea, dator Craiovei cu 2 milioane de euroFirma Tel Drum, despre care procurorii DNA spun că a fost folosită în afacerile grupului infracțional organizat de președintele PSD, Liviu Dragnea, datorează Primăriei Craiova, implicit craiovenilor, circa 2 milioane de euro, reprezentând penalități de întârziere calculate de primărie în controversatul contract de asfaltare a străzilor Râului, Caracal și Bariera Vâlcii. Împreună cu Dancor, firma fraților Ciocan din județul Olt, și Imob Lux, societate din anturajul fostului primar Marian Vanghelie, Tel Drum a pus mâna pe contractul de 11 milioane de euro din fonduri europene beneficiind de retragerea de la licitația organizată de Primăria Craiova a altor competitori care cereau prețuri mai mici. Potrivit unor surse avizate, proiectul european din Craiova ar fi suferit și o corecție de 5% din suma totală, echivalentul a circa 2,5 milioane de lei, din cauza unor nereguli în procedura de achiziție publică. Modul de reabilitare a străzii Râului face și obiectul unei anchete penale pentru lucrări efectuate fără autorizație de construire.

Primăria Craiova trebuie să recupereze circa 9 milioane de lei (aproximativ 2 milioane de euro) de la firma Tel Drum, controlată de liderul PSD, Liviu Dragnea, pentru nefinalizarea la timp a proiectului de asfaltare a străzii Râului, ce face parte dintr-un lot de trei străzi, care mai cuprinde Caracal și Bariera Vâlcii. Inițial, primăria nu a suflat o vorbă despre această datorie, apoi, întrebată de GdS, a recunoscut că are de recuperat bani. Nu este clar dacă cele două milioane de euro conțin doar penalități de întârziere sau și sumele din fonduri europene pierdute de primărie pentru nefinalizarea proiectului la termenul-limită de 31 decembrie 2015, pe care a fost obligată să le achite din bugetul Craiovei pentru a nu returna UE întreaga sumă a proiectului de milioane de euro. Nu este singura problemă financiară a primăriei cu Tel Drum. Surse avizate au precizat pentru GdS că 5% din valoarea întregului contract de 11 milioane de euro ar reprezenta corecții financiare, adică bani pe care Comisia Europeană ar fi refuzat să îi plătească din cauza unor neregului în procesul de achiziție publică. În sumă concretă, ar fi vorba despre 550.000 de euro. Și acești bani ar trebui achitați tot de primărie. Desigur, municipalitatea ar fi avut posibilitatea să conteste suma în instanță. Ce măsuri a luat ea pentru remedierea aspectelor de mai sus? GdS a adresat întrebări primăriei, dar, deocamdată, răspunsul este o tăcere adâncă.

GdS a descoperit pe portalul Tribunalului Dolj un proces inițiat de municipiul Craiova prin primar, în octombrie anul acesta, împotriva asocierii de firme condusă de Tel Drum, în calitate de lider de asociere. Data înregistrării dosarului este 2 octombrie 2017, procesul este pe rolul Secției de contencios administrativ și fiscal și are ca obiect „litigiu privind achiziţiile publice“. La primul termen din 23 octombrie, instanța a amânat cauza pentru a observa înscrisurile depuse la dosar, iar următorul este luni, 20 noiembrie. Tot în 2017, a fost deschis un alt proces, de către Asirom, în care primăria și Tel Drum sunt tovarășe de suferință. Asirom a cerut bani, cu titlu de pretenții, municipiului Craiova prin primar și Consiliului Local Craiova, iar ele au chemat în garanție firmele conduse de Tel Drum-ul controlat de Liviu Dragnea. Procesul are termen pe 8 decembrie 2017.

Dosar penal la Parchetul General

Contractul de asfaltare a celor trei străzi a beneficiat de o finanțare de 98% din partea Uniunii Europene, primăria contribuind cu doar 2% din suma totală a proiectului. Atât demararea licitației, cât și semnarea contractului s-a făcut în mandatul fostului primar Olguța Vasilescu. Licitația a fost lansată în 2013, iar suma estimată a fost de 62,4 milioane de lei fără TVA (peste 17 milioane de euro). Bătălia între firmele participante a fost dură. După luni de analiză, primăria a declarat câștigătoare asocierea de firme formată din Tel Drum – lider de asociere, Dancor Romconstruct, Imob Lux Construct și Garden Center Grup, care, din punctul de vedere al prețului solicitat, se situa undeva în afara podiumului. Astrele s-au aliniat cum trebuie, iar Tel Drum-ului i s-a eliberat calea către contractul de milioane de euro prin retragerea din cursă a anumitor societăți concurente. Doar una dintre ele a contestat rezultatul licitației, dar a pierdut cu brio. În acest contract, grupurile de interese erau următoarele: Liviu Dragnea (Tel Drum), frații Ciocan din Olt, lideri PSD (Dancor) și Marian Vanghelie (Imob Lux). Singura stradă dintre cele trei care a fost reabilitată la timp a fost Caracal, de care s-a ocupat Dancor. Bariera Vâlcii a fost un dezastru din cauza firmei Imob Lux, care intrase în insolvență, iar primăria habar nu avea despre acest lucru, iar pe strada Râului problemele au curs gârlă și s-au lăsat cu un dosar penal. Pe scurt, în septembrie anul trecut, Inspectoratul de Stat în Construcții Dolj a descoperit că Tel Drum executase o parte dintre lucrări fără autorizație de construire și a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova. Inspectoratul s-a opus recepției și a solicitat efectuarea unei expertize tehnice după apariția în asfaltul proaspăt turnat a multiple fisuri, pe care constructorul, cu acceptul primăriei, le-a astupat cu mastic. Strada așa a și fost dată în folosință: cu lipituri. Ulterior, dosarul a fost mutat la Parchetul General, deoarece persoana vizată își schimbase calitatea, devenind demnitar. Persoana care își schimbase între timp calitatea era Olguța Vasilescu, ajunsă parlamentar și ministru. Parchetul General nu a răspuns încă solicitării GdS de a informa care este stadiul dosarului.

Datoriile pe care le are de recuperat primăria

Dincolo de problemele penale, primăria a cheltuit bani în plus pentru finalizarea proiectelor cu fonduri europene. Iată sumele:

1. Reabilitarea Grupului Școlar ICM „George Bibescu“ ca școală de arte și meserii – 516.452 de lei

2. Reabilitarea Căminului Cultural Pielești – 462.333 de lei

3. Water Park – 6.681.271 de lei

4. Reabilitarea Teatrului de Vară din „Parcul Romanescu“ – 245.150 de lei

5. Amenajarea de parcuri și grădini – Parcul „Nicolae Romanescu“ – 26.611.246 de lei

6. Amenajarea și revitalizarea Centrului Istoric din Craiova – aria pilot – 420 de lei

7. Creșterea eficienței energetice a blocurilor de locuințe – Effect 20.1 – 393.186 de lei

8. Creșterea eficienței energetice a blocurilor de locuințe – Effect 30.1 – 516.581 de lei


9. Business Center Sud – 863.125 de lei

10. Reabilitarea infrastructurii rutiere (Râului, Caracal, Bariera Vâlcii) – 3.212.378 de lei

11. Amenajarea parcării subterane în zona Teatrului Național – 29.719 de lei

12. Dezvoltarea transportului ecologic (reabilitare strada Calea București, parcări și pista de bicicliști) – 148.094 lei.

Iată sumele pe care primăria susținea că vrea să le recupereze de la constructori:

– 9.736.560 de lei – reabilitarea străzii Râului

– 327.527 de lei – reabilitarea Grupului Şcolar „George Bibescu“

– 540.892 de lei – reabilitarea Căminului Cultural Pielești

– 452.456 de lei – reabilitarea Teatrului de Vară proiectul Effect 20.1 (450.924 de lei),

– 403.850 de lei – reabilitarea termică a blocurilor

– 1.018.263 de lei – Business Center Sud

– 1.570.624 lei – reabilitarea Căii București.

Tel Drum, cu lipici și la Ișalnița

Tel Drum a câștigat un contract bănos și în comuna doljeană Ișalnița, în aceeași perioadă în care își croia drum la Craiova. Atribuit în februarie 2015, contractul prevedea elaborarea proiectului tehnic și reabilitarea mai multor străzi – etapa a doua. Valoarea lui – aproape 11 milioane de lei fără TVA. Primarul localității, Ovidiu Flori, a fost răsplătit în 2017 cu un post de secretar de stat la Ministerul Transporturilor, unde a stat doar câteva săptămâni. A demisionat, guvernul a fost nevoit să organizeze alegeri în comună, iar Flori a fost reales primar. Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 17 noiembrie 2017

Actualitate

» Bulgarii, printre cei mai euro-optimişti, după 10 ani de la aderarea la UE – sondaj
» Filialele PSD au undă verde de la partid să organizeze mitinguri
» Un copil de un an şi o lună, nevaccinat, a murit din cauza rujeolei. Numărul de îmbolnăviri a ajuns la 9.900
» PNL și USR au depus moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Tudose
» Week-end cu vreme ploioasă în întreaga țară
» Lucrări de mentenanţă la Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor
» 3565 de locuri disponibile pentru viitori medici rezidenţi. Printre cele şase centre de concurs este şi Craiova
» Mehedinţi: Razie pe şoselele din judeţ
» PNL va depune moțiunea „PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă”

Local

» Restricţii de circulaţie pe mai multe drumuri din Oltenia şi din ţară

Dolj

» Târg de toamnă organizat de elevi din Craiova
» Craiova: Campanie cu titlul “De la bunurile la vedere să ne luăm la revedere” organizată de poliţiştii de la Secţia 3
» Craiova: Se întrerupe furnizarea gazelor pe străzile Emil Gârleanu şi Nicolae Iorga în data de 20 noiembrie
» Mandat pus executare de polițiștii din Dolj
» Zilele columbofiliei olteneşti – ediţia a IV-a, la Craiova
» Dolj: Mâine se plantează 10.000 de puieţi la Greceşti
» Cupa memorială “Gr. Bg. Răducan Liviu” la minifotbal la Craiova
» Craiova: A dispărut de la domiciliu
» Craiova: O femeie cu simţ civic
» Peste 1200 kg legume și fructe confiscate de polițiștii craioveni
» Craiova: Se opreşte apa potabilă în cartierul Siloz
» Dolj: Cercetaţi pentru conducerea unui autovehicul cu permisul suspendat
» Activități la Biblioteca Județeană Aman alături de copiii Centrului „Anastasia” al Arhiepiscopiei Craiovei
» Tel Drum-ul lui Dragnea, dator Craiovei cu două milioane de euro
» Dolj: Prinşi băuţi la volan
» Urmărit internațional depistat de polițiștii doljeni

Gorj

» Noul stadion din Târgu Jiu trebuie încălzit pe perioada de iarnă, deşi nu este gata
» Gorj: Bărbat reținut pentru violență în familie
» Gorj: Dan Vasile şi Constantin Bălăşoiu, numiţi în Directoratul CEO
» Gorj: Elevă lovită de o maşină pe trecerea de pietoni

Olt

» A doua zi de proteste pentru angajații APIA. Vizita ministrului Daea nu i-a intimidat
» Olt: Doi bărbați și un minor, în arest pentru furturi din locuințe și societăți

Mehedinţi

» Mehedinţi: Accident în apropiere de Porţile de Fier I. Două persoane au fost rănite
» Mehedinţi: Prinsă în flagrant furând dintr-un magazin
» Mehedinţi: Două persoane au fost rănite într-un accident la Corcova
» Mehedinţi: 40 de sancţiuni contravenţionale, aplicate într-o zi de poliţişti
» Artificii pentru torturi şi ornamente de Crăciun, confiscate de poliţiştii din Orşova
» Mehedinţi: Prins băut la volan
» Activităţi de prevenire a consumului de substanţe interzise la Colegiul Național ”Traian” Drobeta Turnu Severin
» Locuri de muncă vacante în judeţul Mehedinţi
» Mehedinţi: Au fost încadraţi în muncă 4.308 şomeri de la începutul anului
» Mehedinţi: Tânăr rătăcit azi noapte în pădure, găsit în această dimineaţă

Vâlcea

» Vâlcea: Poliţiştii au ajutat o familie nevoiaşă
» Se interzice circulaţia rutieră pe DN 67C, Obârșia Lotrului – Curpat

Sport

» Fotbal / Iulian Călin arbitrează Craiova – Juventus
» Fotbal / Alb-albaștrii mizează pe victorie în meciul cu Juventus
» Sock s-a calificat în semifinalele Turneului Campionilor
» Roger Federer, la a treia victorie în Turneul Campionilor de la Londra

Sanatate

» S-a încheiat procedura de licitație electronică pentru achiziția vaccinului antigripal

Magazin

» Şeful Cosa Nostra, Salvatore „Toto” Riina, a murit

Top