Acasă Local Gorj Casa Memorială a savantului Ion Popescu-Voiteşti, reabilitată prin CNI

Casa Memorială a savantului Ion Popescu-Voiteşti, reabilitată prin CNI

-

Casa Memorială Ion Popescu-Voiteşti
Casa Memorială Ion Popescu-Voiteşti

Consiliul Judeţean Gorj va aloca fonduri pentru reabilitarea şi punerea în valoare a Casei Memoriale a savantului geolog Ion Popescu-Voiteşti, din comuna Bălăneşti, de lângă Târgu Jiu. În acest sens a fost depus un proiect de finanţare la Compania Naţională de Investiţii. Cosmin Popescu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, a precizat că la nivelul Companiei Naţionale de Investiţii există fonduri care sunt alocate în mod special la capitolul Cultură. Astfel, investiţia ar putea fi prinsă în bugetul CNI pe anul viitor. Se caută şi o soluţie de rezervă pentru o finanţare la Ministerul Turismului. Cosmin Popescu susţine că discuţiile sunt avansate pentru primirea de fonduri de la CNI. Instituţia respectivă va fi cea care va organiza licitaţia şi se va ocupa de desemnarea constructorului. „Căutam fondurile necesare pentru reabilitarea acestei case de mai multă vreme şi acum mergem pe două variante, dar sunt convins că se va reuşi prin Compania Naţională de Investiţii pentru că au un program destinat culturii“, a spus Cosmin Popescu, şeful Consiliului Judeţean Gorj.

Simpozion Naţional dedicat geologului gorjean

Ion Popescu-Voiteşti a fost un savant şi geolog român originar din Gorj. Acesta s-a născut la Bălăneşti, o comună de lângă municipiul Târgu Jiu. În zilele de 17 şi 18 noiembrie, Universitatea „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu, în colaborare cu Primăria Bălăneşti şi Muzeul Judeţean de Istorie, organizează un simpozion naţional dedicat lui Ion Popescu-Voiteşti. Manifestările vor avea loc la sediul Facultăţii de Ştiinţe Medicale şi la Căminul Cultural din comuna gorjeană Bălăneşti. Casa Memorială de la Bălăneşti se află în administrarea Muzeului Judeţean de Istorie din Târgu Jiu şi este inclusă în circuitul turistic. Imobilul nu a mai fost reabilitat după 1990 şi are nevoie de reparaţii şi de o punere în valoare din punct de vedere turistic. Aici se găsesc inclusiv obiecte personale ale savantului. Acesta a preluat numele satului în care s-a născut, respectiv Voiteşti.

Eugen MARUTA
Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.

Motorola One Zoom a fost lansat oficial

Motorola One Zoom se face remarcat prin designul său cu suprafeţe din metal şlefuit şi sistemul quad-camera performant. Noul model One Zoom pune accent pe calitate şi versatilitate la obţinerea de poze.