16.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljȘcoala „Elena Farago“, „invadată“ de RAADPFL Craiova

Școala „Elena Farago“, „invadată“ de RAADPFL Craiova

Barăcile insalubre puse în curtea Școlii nr. 34, structură a  Școlii Gimnaziale „Elena Farago“, și gardul tăiat pe unde ies elevii (FOTO: Claudiu Tudor)
Barăcile insalubre puse în curtea Școlii nr. 34, structură a Școlii Gimnaziale „Elena Farago“, și gardul tăiat pe unde ies elevii (FOTO: Claudiu Tudor)

O schimbare bruscă de peisaj a avut loc la unul din sediile Școlii Gimnaziale „Elena Farago“ din Craiova. Gardul metalic al unității de învăţământ a fost tăiat pe o porțiune de câțiva metri și în curte au apărut două barăci vechi și insalubre. Operațiunea a fost efectuată de RAADPFL Craiova, după cum susțin reprezentanții școlii. Managerul unității de învățământ spune că a fost luat prin surprindere de această acțiune a regiei și că a cerut atât conducerii RAADPFL, cât și reprezentanților Primăriei Craiova să remedieze situația pentru că pun în pericol viața celor peste 300 de copii care învață acolo.

Managerii unităților școlare sunt obligați să asigure siguranța elevilor în unitățile de învățământ. Accesul în școli este reglementat atât prin Regulamentul de organizare și funcționare a unităților școlare emis de Ministerul Educației Naționale, cât și de regulamentele interne. La unul din sediile Școlii Gimnaziale „Elena Farago“ din Craiova, respectiv la clădirea fostei Școli nr. 34, acest principiu nu mai este valabil. O porțiune de câțiva metri din gardul metalic al unității de învățământ a fost tăiată pentru a amplasa două barăci metalice vechi. Elevii circulă în voie prin noua cale de acces și trec pe lângă barăcile insalubre, cu ușile deschise, care se clatină în bătaia vântului.
Managerul școlii spune că nu a primit nici o informare de la vreo instituție publică despre această acțiune și că a aflat de la administratorul unității ce s-a întâmplat, menționând că în timp ce se amplasau respectivele construcții metalice era la întâlnirea cu ministrul educației, desfășurată la sediul ISJ Dolj. Odată ce a ajuns la școală, a aflat și că inițiativa de a tăia gardul metalic a aparținut reprezentanților Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ
(RAADPFL) Craiova. Stadiul avansat de degradare al barăcilor, care sunt ruginite, rupte, acoperite cu tablă veche, l-a determinat să ceară conducerii RAADPFL Craiova să le retragă. „În cursul zilei de vineri, după prânz, și eu am fost informat că la sediul B al Școlii Gimnaziale «Elena Farago» a fost tăiat gardul și în curte au apărut două barăci metalice vechi. Nu am știu nimic, nu a existat nici o informare, așa cum era normal. Nu am fost sunat și nu am primit nici o adresă scrisă. Am aflat de la doamna administrator a școlii că în curte au fost puse aceste două barăci. Am mers la fața locului și am aflat că ar fi aduse de cei de la RAADPFL. Am înțeles că au fost puse cu o macara și că au tăiat gardul cu un polizor ca să le poată amplasa. Din cauza felului în care arată, aceste barăci reprezintă un pericol pentru elevii noștri care sunt prin curtea școlii, la orele de sport, și se pot răni. Imediat am luat legătura cu directoarea acestei regii, am chemat-o la fața locului pentru a vedea starea lor și am rugat-o să le ridice de acolo. După ce le-a văzut vineri, mi-a spus că le va ridica chiar luni, 30 octombrie. Până acum nu au fost luate“, a declarat Vlad Marian, managerul Școlii Gimnaziale „Elena Farago“ din Craiova.

Barăcile rupte și insalubre, vestiare pentru angajații RAADPFL Craiova?

După ce au tăiat gardul, reprezentanții RAADPFL Dolj nu au mai luat însă nici o măsură de remediere. Au trecut de atunci cinci zile și situația a rămas neschimbată. Managerul spune că au existat discuții și luni, la sediul Primăriei Craiova, pentru remedieri, întrucât respectivele barăci ar fi fost amplasate pentru angajații RAADPFL Craiova, care le folosesc drept spații în care să depoziteze uneltele, dar și ca să se schimbe.
„Directoarea RAADPFL Craiova a venit și luni la instituție cu viceprimarul Bărăgan și cu alți funcțioari. Au constatat că nu este în regulă ce se întâmplă. Am fost apoi invitat la discuții la primărie. Am ajuns la înțelegerea ca noi, ca școală care administrăm terenul, în urma unei cereri depuse de Primăria Craiova, care este proprietara terenului, să le acordăm o porțiune pe care cei de la RAADPFL să pună o baracă nouă. Am solicitat ca respectiva baracă să fie îngrădită și ca oamenii de la RAADPFL să nu aibă acces în curtea școlii, printre elevii noștri, ci să aibă intrare separată“, a mai spus managerul școlii.
Deocamdată însă, vechile barăci insalubre sunt tot în curtea școlii, iar gardul a rămas tăiat. Conducerea RAADPFL Craiova a refuzat deocamdată să comenteze pe acest subiect, după ce Gazeta de Sud a solicitat în scris reprezentanților regiei să explice de ce a tăiat gardul unității școlare, care a fost scopul amplasării respectivelor barăci metalice, ce instituții a consultat înainte de a acționa și pe ce perioadă sunt amplasate aceste construcții. Până la închiderea ediției nu am primit nici un răspuns.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS