24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraioveanul acuzat că și-a ucis mama cu o macetă, judecat în lipsă

Craioveanul acuzat că și-a ucis mama cu o macetă, judecat în lipsă

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au dispus trimiterea în judecată, în lipsă, a unui tânăr craiovean de 24 de ani, acuzat că și-a ucis mama cu mai multe lovituri de macetă. Crima a fost comisă în urmă cu mai bine de trei ani, în luna mai 2014, iar până acum, polițiștii doljeni nu au reușit să dea de urma inculpatului.

Procurorii doljeni au început ancheta în acest dosar de omor calificat încă de pe data de 9 mai 2014, după ce Florentina Barbărasă, de 45 de ani, a fost găsită ucisă în apartamentul său, situat în cartierul craiovean Craiovița Nouă.
Pentru că a dispărut de acasă cu o zi înainte de a fi găsit cadavrul mamei sale, Ștefan Alex Mihail Barbărasă, care avea 21 de ani la acea dată, a fost încă de la început principalul suspect. În urma anchetei și după efectuarea unei expertize genetice, procurorii au stabilit că femeia a fost ucisă chiar de fiul său, care și-a premeditat fapta. Nu s-a putut stabili însă ce l-a făcut pe tânărul de 21 de ani să-și ucidă mama cu zeci de lovituri de macetă.
Astfel, la începutul lunii mai 2014, Ștefan Alex Mihail Barbărasă a cumpărat de pe internet o bâtă de baseball și o macetă, „cu intenţia de a o ucide pe mama sa Barbărasă Florentina, din motive care nu au putut fi stabilite pe parcursul urmăririi penale“, au reținut anchetatorii.
S-a mai stabilit că femeia a fost ucisă în noaptea de 7 mai, în apartamentul în care locuia împreună cu fiul și soțul său. În noaptea comiterii crimei, acesta din urmă era la mama sa, care locuiește în cartierul Lascăr Catargiu din Craiova. O zi mai târziu, Ștefan Alex Mihail Barbărasă a plecat de acasă, iar de atunci nu a mai fost văzut.
„Inculpatul a premeditat uciderea mamei sale și, în timp ce se aflau în apartamentul în care locuiau, a lovit-o pe aceasta în mod repetat cu maceta peste tot corpul, provocându-i leziuni traumatice ce au condus la deces. În ziua următoare a părăsit domiciliul şi a abandonat autoturismul şi bunurile personale în zona podului ce traversează râul Jiu, pe raza comunei Podari, iar apoi a dispărut, nemaifiind găsit de organele de poliţie. De remarcat este faptul că, la cercetarea locului faptei, a fost găsit în apartament un ghid de supravieţuire ce a fost primit de inculpat împreună cu maceta“, au mai reținut procurorii doljeni.

Expertiza genetică a indicat autorul omorului

Pentru a stabili dacă femeia de 45 de ani a fost ucisă de fiul său, procurorul de caz a cerut efectuarea unei expertize genetice, fiind trimise la Institutul Naţional de Criminalistică mai multe probe. Este vorba de maceta cu care a fost ucisă femeia, o bluză aparținând lui Ștefan Alex Mihail Barbărasă, pătată de sânge, dar și probe de sânge ridicate de pe masa din sufrageria apartamentului.
În urma examinării acestor probe s-a constatat că sângele de pe bluză era al Florentinei Barbărasă, ca și cel de pe macetă. În schimb, sângele de pe masa din sufragerie era al unei persoane de sex masculin. În baza analizei comparative a profilurilor genetice, s-a mai stabilit că sângele de pe masa din sufragerie era al lui Ștefan Alex Mihail Barbărasă.
Asta i-a făcut pe procurorii doljeni să susțină că și Ștefan Alex Mihail Barbărasă a fost rănit în timpul agresiunii, dar și că el este autorul crimei.
„Identificarea profilului genetic al inculpatului din substanţa de culoare brun-roşcată prelevată de pe masa din sufragerie evidenţiază faptul că şi el a suferit leziuni în timpul exercitării actelor de violenţă împotriva victimei. Aşadar, materialul de urmărire penală administrat în cauză dovedeşte în mod indubitabil faptul că inculpatul Barbărasă Ștefan Alex Mihail este autorul agresiunii suferite de mama sa, Barbărasă Florentina, în urma căreia a decedat“.
Mai trebuie spus că vecinii au auzit țipetele femeii, însă au crezut că se ceartă soții Barbărasă, „aşa cum se întâmplase şi cu alte ocazii“, după cum au mai stabilit anchetatorii după audierea vecinilor familiei Barbărasă.

Judecat în lipsă pentru omor calificat

Ştefan Alex Mihail Barbărasă a fost dat în urmărire de autorități după ce tatăl său a sesizat faptul că a plecat de acasă și nu s-a mai întors. Ulterior, pe 30 mai 2014, procurorii doljeni au cerut arestarea în lipsă a principalului suspect din acest dosar de omor calificat, iar Tribunalul Dolj a emis un mandat de arestare pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data prinderii inculpatului.
După ce au primit rezultatele expertizei genetice, anchetatorii au dispus trimiterea în judecată a inculpatului pentru comiterea infracțiunii de omor calificat. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj, instanță care a dispus, săptămâna trecută, începerea procesului.
„Constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 301/P/2014 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, privind pe inculpatul Barbărasă Ştefan Alex Mihail, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat. Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpatul Barbărasă Ştefan Alex Mihail“, se arată în hotărârea Tribunalului Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS