16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljANAF nu mai are de ieri acces la internet. Le-au expirat licențele

ANAF nu mai are de ieri acces la internet. Le-au expirat licențele

Angajații Fiscului nu au mai putut accesa joi Google și niciun alt motor de căutare. Situația nu afectează contribuabilii, ci doar angajații ANAF, care pot să își facă treaba în continuare, accesând bazele de date ale instituției, independente de conexiunea la internet.

Organele din teritoriu ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) nu au mai avut acces la internet, începând de joi de la orele prânzului, din cauza expirării licențelor. Se pare că situația se regăsește în toată țara, la instituțiile ce aparțin de ANAF. În unele județe au apărut motivele din cauza cărora serverele ANAF nu mai au acces la internet. De exemplu, la Prahova ANAF nu a avut acces la internet din cauza expirării „licenței demo a programelor de filtrare și securizare“, după cum a informat ieri observatorulph.ro. Se pare că licențele de internet sunt expirate din anul 2004, dar au fost prelungite temporar, prin intermediul a diverși producători.
Potrivit unor surse, la Dolj au fost afectate atât serverele Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Craiova (DGRFP), cât și cele ale Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Dolj.
Potrivit acelorași surse din cadrul Fiscului doljean, angajații ANAF de la nivel local și regional nu au avut conexiune la internet pe computerele instituției începând de joi, de la miezul zilei, timp în care activitatea unor departamente a fost afectată. Potrivit acelorași surse, contribuabilii nu au de suferit din cauza lipsei accesului ANAF la internet, deoarece „accesul la bazele noastre de date este posibil și nu depinde de accesul la internet. Doar angajații ANAF de la anumite departamente au de suferit, dacă au nevoie de acces la internet. Nu am putut accesa Google și niciun alt motor de căutare“, au precizat aceleași surse.
Reprezentanții ANAF de la Dolj susțin că licențele de internet sunt gestionate și administrate de ANAF la nivel central pentru toate serverele instituției din țară.
Directorul DGRFP Craiova, Mircea Pîrvulețu, a precizat că este vorba despre licențele de internet care permiteau filtrarea și securizarea accesului la internet, respectiv care restricționau accesul pe diverse site-uri și pe rețelele de socializare, cum ar fi Facebook. „Putem colabora cu toate unitățile ANAF din țară, pentru că avem rețea proprie de intranet și putem să trimitem mail-uri și să primim mail-uri. Activitatea ANAF este foarte puțin afectată, în sensul că noi foloseam internetul doar ca să citim ziarele online“, a explicat Mircea Pârvulețu.
Nu se știe până când vor avea angajații ANAF „pană“ de internet, situația putând fi remediată în orice moment.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS