27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLa Slatina - prețuri mari, pâine-n țest și fasole gătită în oală de pământ

La Slatina – prețuri mari, pâine-n țest și fasole gătită în oală de pământ

Pregătirile pentru Ziua Recoltei, așa cum îi spun și producătorii, dar și organizatorii, au început la Slatina cu mai mult timp în urmă. Pe Espalanadă a fost menținut cortul de 800 mp rămas din weekend, de la Oktoberfest, comercianții de brânză, produse din carne și dulciuri de casă au venit și ei încă de luni, în timp ce producătorii de legume, aproape 100 la număr, s-au apucat ieri dis-de-dimineață să-și așeze marfa. Marfă bunicică, dar scumpă, mai scumpă decât în piață, au constatat slătinenii, însă răspunsul a venit repede, chiar de la organizatori. „Vreți să mâncăm produsele noastre, care au alt gust, oricine poate spune asta, sau pe cele din supermarket?“, aproape că ne-a certat directorul Direcției Agricole Olt, Emil Marinescu, în timp ce producătorii explică: „N-au chimicale, sunt crescute în pământul nostru. Le mai punem bălegar“. Nu mult mai târziu recunosc că „le mai stropim și noi, să nu intre viermele, să țină florile, altfel nu se poate“, însă, ne asigură din nou organizatorii, „sunt testate în laboratorul de la București, garantat nu au depășiri la pesticide“.
Zarvă mare în cort, agitație și în afara acestuia. De-o parte, o mână de gospodine pregătesc țesturi pentru pâine și au pus deja la fiert fasolea și varza, în oale de pământ. „Nu știu cum o ieși aici, că am venit noi de dimineață, am aprins focul pe vetrele astea, dar dacă nu știi sama!“, spune gospodina coordonatoare, Olga Matei, din Osica de Jos. Mâncarea pusă la foc are deja un miros îmbietor, astfel că în jurul femeilor se adună o mulțime de slătineni, iar unii sorb din ochi pâinea-n țest, cu gândul la copilărie.
Primele pâini, ghinion, s-au ars. „Deh, dacă nu e coca ta, nu e vatra ta…“, explică femeia, care mai are însă ore bune la dispoziție să „exerseze“.
În interior, producătorii ar vrea să-și vadă liniștiți de vânzare, numai că slătinenii mai mult trec, întreabă, admiră și pleacă. Prețurile sunt peste cele din piețele agro-alimentare din oraș. „Eu le-am recomandat să mai scadă din preț, dar e decizia fiecăruia“, ne lămurește Florin Ciobanu, președintele Asociației Tinerilor Fermieri, coorganizator al evenimentului.
Afară, pastrama deja i-a ademenit pe slătineni, care își cumpără și gata preparată, dar își iau și la pachet, crudă. Doi producători de brânză și pastramă de oaie, olteni get-beget, și-au pus clop de sibieni, dar vânzarea nu merge neapărat mai bine. „Suntem de la Drăgănești“, explică oltenii, care au vreme să ne deslușească rețeta după care își pregătesc pastrama. Sunt și apicultori la eveniment, și comercianți de dulciuri de casă, ba și nelipsiții de la orice eveniment comercianți de blănuri. E prima zi a manifestării care se încheie miercuri, 11 octombrie, la Slatina, însă va continua, de vineri până duminică, la Caracal, unde autoritățile i-au dat o și mai mare amploare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS