16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCreșterea tarifului la gunoi, respingeri pe bandă rulantă

Creșterea tarifului la gunoi, respingeri pe bandă rulantă

Cererile Eco Sud, administratorul gropii de gunoi a Craiovei, de majorare a tarifelor de depozitare, au băgat zâzania între consilierii PNL și primărie. Municipalitatea a refuzat constant cererile Eco Sud, dar un proiect de hotărâre aprobat joi li s-a părut dubios peneliștilor. 

Pe motiv că prețurile au crescut în ultimii ani și că are costuri tot mai mari, Eco Sud a bombardat primăria cu solicitări de mărire a tarifului pentru depozitarea gunoiului craiovenilor la groapa de la Mofleni, al cărei administrator este. De fiecare dată primăria a respins cererile, iar ultima dată a cerut Eco Sud o fundamentare a tarifului solicitat. După ce l-a primit, primăria a inițiat un proiect de respingere supus dezbaterii și votului în ședința de joi. Una dintre componente prevede și costuri cu procedura de închidere și monitorizare postînchidere a depozitului, clauză inclusă în contract. Conform proiectului de hotărâre, primăria dorea să amâne soluționarea cererii privind majorarea tarifului de depozitare cu valoarea estimată în Proiectul privind estimarea costurilor de închidere și monitorizare postînchidere a Depozitului Ecologic Mofleni, costuri stabilite în baza unui proiect întocmit de o firmă acum opt ani. Celelalte prevederi ale proiectului se referă la respingerea pe bandă rulantă a costurilor pe care Eco Sud dorea să le includă în preț. Este vorba despre „introducerea sumei de 124.659 de lei, reprezentând provizioane de închidere și monitorizare postînchidere, în structura elementelor de cheltuieli, de suma de 55.881 de lei, reprezentând pierderile rezultate ca urmare a faptului că nu a fost soluționată cererea de modificare a tarifului din iulie 2013, de suma de 21.493.040 de lei, reprezentând fluctuaţiile de TVA în perioada 2010-2016, de suma de 714.063 de lei, reprezentând taxa teren și de circa 720.000 de lei reprezentând accesorii ale taxei pe teren“.

Telenovela…

Liberalii au văzut lucrurile altfel. „Continuă telenovela. Este un contract cu clauze, inclusiv de reziliere. Dacă, periodic, Eco Sud solicită o mărire a costurilor, cred că ele nu sunt realiste. Contractul este făcut în monede stabile. Poate fi reziliat acest contract? Dacă se poate, să se analizeze“, a cerut consilierul Marinel Florescu. „Pentru incoerență și inconsecvență, votăm împotrivă. Este incoerență pentru că proiectul a mai fost pus și retras. Domnul primar ne spune că ne vom vedea din nou pe această temă. Am tot jucat ping-pong cu tariful“, a spus și Flavius Sirop. „Ce se întâmplă? Nu aveți capacitate profesională, nu aveți oameni, trebuie să stăm noaptea pe internet, ca să vedem modificările la proiect? Spuneți-ne, să vă ajutăm“, a spus ironic Marian Vasile. În discuție a intervenit consilierul PSD, Bianca Predescu. Ea a explicat de ce contractul cu Eco Sud nu poate fi reziliat acum. „Sunt obligații pe care și le-au asumat și numai dacă nu le execută putem lua alte măsuri. Executivul cere o analiză de specialitate pe baza căreia să putem aprecia dacă proiectul propus de Eco Sud pentru închidere și monitorizare este de urmat sau nu. Nu putem dispune rezoluțiunea contractului și să ne trezim că, prin instanță, pierdem procesul, iar pe de altă parte nu puteam vota un proiect tehnic pe care nu putem să-l analizăm“, a motivat Predescu modificările aduse proiectului.

…și logica

Primarul Mihail Genoiu le-a spus liberalilor că acuzele aduse primăriei nu sunt logice. „Să înțeleg de la colegii de la PNL că nu sunt de acord cu respingerea majorării prețului, adică vor majorarea? Este prima dată în istoria acestui contract când s-a solicitat fundamentarea tarifului. Ea se negociază de la începutul anului de o comisie a primăriei. S-a analizat toată documentația pusă la dispoziție și s-a ajuns la concluzia că singurul loc unde ar putea exista o creștere este la un fond de închidere a depozitului, fond aflat la dispoziția primăriei, care nu se poate folosi decât la executarea lucrărilor de postînchidere. Acest fond face obiectul unui proiect de închidere depus la primărie din 2009. Noi am constatat că nimeni din primărie nu are expertiza de a verifica acest proiect și atunci am stabilit ca el să fie verificat de o persoană autorizată“, a spus Genoiu. Primarul a dat de înțeles că sunt analizate toate clauzele care nu au fost respectate de firmă, ceea ce va duce, în final, la rezilierea contractului. „Au fost notificați societatea și toți factorii de mediu în privința nerespectării clauzelor. Toate vor duce, la un moment dat, la rezilierea contractului. Să fim acuzați este împotriva oricărei logici“, a completat primarul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS