12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljStadionul din Craiova, tot mai aproape de recepție

Stadionul din Craiova, tot mai aproape de recepție

CNI a anunțat că stadionul din Craiova este aproape de a fi recepționat și predat autorităților locale
CNI a anunțat că stadionul din Craiova este aproape de a fi recepționat și predat autorităților locale

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a precizat ieri, într-o conferință de presă, că autoritățile locale așteaptă un semn de la Compania Națională de Investiții (CNI) pentru a demara recepția la noul stadion din Bănie și că acest lucru s-ar putea întâmpla luna viitoare. „La stadion așteptăm să fie făcută solicitarea de recepție de către CNI și după aceea putem spune mai multe depre pașii care mai sunt până la preluarea acestuia de către primărie. Noi sperăm să se întâmple mai devreme de luna noiembrie, adică în octombrie“, a spus Mihail Genoiu. De altfel, și Compania Națională de Investiții, cea care a finanțat construirea noii arene, a anunțat ieri, printr-un comunicat, că „la noul stadion «Ion Oblemenco» din Craiova au avut loc primele probe ale instalației de nocturnă și de sunet“ și că obiectivul este aproape de faza de recepție. „La mai puțin de doi ani de la demararea lucrărilor, obiectivul de investiții realizat de CNI este aproape de a fi recepționat și predat autorităților publice locale. La acest moment, gazonul a fost montat, vestiarele pentru jucători și arbitri sunt finalizate și se așteaptă mobilierul, hotelul este, de asemenea, finalizat (se așteaptă mobila), lojele sunt finalizate în proporție de 95%, iar sala de conferințe este finalizată, urmând a fi mobilată“, se precizează în comunicatul Companiei.
Primăria Craiova mai are însă o dilemă legată de noul stadion: cât va fi, în final, partea sa de contribuție, după ce stadionul s-a scumpit cu 6,4 milioane de euro, pe motiv de „extremă urgență survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute“.

Primăria caută trei milioane de lei pentru stadion

Contribuția municipali-tății la realizarea stadionului din Craiova este de 10% din valoarea investiției, potrivit contractului, iar primăria a plătit până acum 16 milioane de lei, la rectificarea bugetară din acestă lună fiind prevăzute alte patru milioane de lei pentru plata lucrărilor. Numai că, pentru costurile suplimentare apărute ar mai fi nevoie de încă o contribuție, ca parte de cofinanțare a proiectului, bani pe care primăria trebuie să-i găsească prin buget. Va afecta acest lucru bugetul local? Da, după cum a menționat și primarul Mihail Genoiu. „Bugetul primăriei este afectat, dar problema e că noi avem o înțelegere semnată cu CNI de cofinanțare a acestui proiect și bineînțeles că va trebui să găsim sursa de finanțare pentru majorarea respectivă. Dacă nu mă înșel, este vorba de trei milioane de lei“, a afirmat edilul Craiovei.
Mihail Genoiu a vorbit ieri și despre o altă investiție care ar trebui continuată în Craiova, dar pentru care „se culeg încă informații“: cartierul de locuințe de pe strada Caracal. „Despre cartierul chinezesc culegem în continuare informații, avem astăzi (ieri – n.r.) o întâlnire cu proiectanții, să vedem cum poate fi continuat proiectul. Încă suntem între a merge pe ideea de a investi primăria sau de a găsi o formă de a atribui acest șantier unei firme, în baza unei proceduri de licitație. Primul lucru pe care trebuie să-l discutăm însă cu proiectanții este grija față de prelungire autorizației de construire, ca ea să nu expire“, a menționat Mihail Genoiu.

Noul Spital „Filantropia“ s-ar deschide de luni

Noul Spital Municipal „Filantropia“ din Craiova, aflat pe strada Sărarilor, unde vor funcționa secţiile de Medicină internă, Gastroenterologie-Diabet şi Fizioterapie, ar putea primi, de luni, primii pacienți. Despre unitatea medicală construită cu fonduri din bugetul local pe scheletul din curtea Spitalului de Boli Infecțioase s-a spus că va fi gata la începutul lunii septembrie, când a avut loc și o „semiinaugurare“, dar mutarea efectivă a secțiilor și internarea bolnavilor au întârziat. Motivul acestei întârzieri a fost explicat ieri, în aceeaşi conferință de presă, de primarul Craiovei, Mihail Genoiu. „Cu mutarea în noul sediu al Spitalului «Filantropia» s-a întârziat din următorul motiv: lipsa autorizației de funcționare de la ISU. Procedura cere să se finalizeze recepția, după care administratorul clădirii are 30 de zile pentru obținerea autorizație de la pompieri. În tot acest timp, se poate funcționa pe propria răspundere, dar, fiind vorba de un spital, conducerea unității nu și-a asumat răspunderea de a funcționa pe baza unei declarații pe propria răspundere și atunci s-a preferat să se mai întârzie până la obținerea autorizației și începerea mutării“, a precizat Mihail Genoiu.
Edilul a mai menționat că la noul sediu al Spitalului „Filantropia“ luna septembrie a fost „alocată“ pentru „formalități legate de documentație, toate celelalte lucruri fiind în regulă“. „Documentația nu poate fi înaintată către ISU dacă la dosar nu se află și procesul-verbal de recepție a lucrărilor. Recepția s-a făcut și ne aflăm în termen cu obținerea autorizației de funcționare“, a mai spus Genoiu. La rândul său, directorul medical al Spitalului Municipal „Filantropia“, Lorena Dijmărescu, a precizat că ieri s-a primit autorizația de funcționare de la ISU, dar că bolnavii internați în prezent în secțiile care trebuie mutate vor rămâne pe loc, urmând ca începând de luni toate internările noi pentru secțiile de Medicină internă, Gastroenterologie-diabet şi Fizioterapie să se facă în noul sediu de pe strada Sărarilor.
În altă ordine de idei, primarul Mihail Genoiu a mai anunțat că Water Park-ul va funcționa și pe perioada iernii, în clădirea acoperită, dar după ce se va face o nouă probă a bazinelor din interior, iar Direcția de Sănătate Publică (DSP) Dolj își va da avizul. „Se vor umple bazinele, apoi cei de la DSP o să fie rechemați pentru a recolta acele probe necesare emiterii avizului“, a completat „vicele“ Adrian Cosman.

Plata cu cardul la Impozite și Taxe, din octombrie

Viceprimarul Craiovei, Adrian Cosman, a anunțat ieri, în conferință de presă, că începând de luna viitoare craiovenii își vor putea plăti taxele și impozitele și cu cardul. „În octombrie se va introduce sistemul de plată prin POS la fiecare ghișeu al Direcției de Impozite și Taxe, iar craiovenii vor putea folosi și cardul la plata datoriilor. Totodată, DIT Craiova a finalizat introducerea în baza de date a arhivei, ceea ce înseamnă că aceasta a devenit electronică și va crea o facilitate pentru cetățeni“, a afirmat Adrian Cosman. Viceprimarul a mai precizat că, pe viitor, se intenționează ca și bonurile de ordine să se obțină on-line, iar fiecare cetățean să afle, de acasă, când îi va veni rândul la ghișeu și astfel să fie evitată aglomerația de la casieriile Direcției de Impozite și Taxe.
Legat de încasările de la cetățeni, reprezentanții municipalității au mai precizat, ieri, că parcarea cu plata prin SMS introdusă în centrul orașului și-a atins scopul și că se intenționează mărirea numărului de locuri de parcare cu plată. „Parcarea cu plata prin SMS și-a atins cele două meniri: descongestionarea traficului din zona centrală și creșterea gradului de ocupare a parcării subterane. Oamenii au înțeles că în centru există și o parcare subterană, iar gradul de ocupare al acesteia a crescut de la 30% la 70%, cât este media din prezent“, a spus Sorin Manda, administratorul public al orașului. Acesta a mai menționat că media orelor de parcare cu plata prin SMS este de 800 pe zi, ceea ce înseamnă încasări zilnice de 400 de euro. „Chiar ne gândim să mărim această arie de aplicare a parcării cu plata prin SMS pe toată strada A.I. Cuza, pe strada Mihail Kogălniceanu sau în zona Colegiului «Carol I», care sunt tot zone ultracentrale ale Craiovei“, a mai precizat Sorin Manda.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS