10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljN-ai vinieta la vedere, plătești amendă!

N-ai vinieta la vedere, plătești amendă!

Mașinile parcate pe domeniul public din Craiova trebuie să aibă afișată vinieta care face dovada plății taxei de parcare (Foto: Lucian Anghel)
Mașinile parcate pe domeniul public din Craiova trebuie să aibă afișată vinieta care face dovada plății taxei de parcare (Foto: Lucian Anghel)

Șoferii care își lasă mașinile pe domeniul public sau privat al municipiului Craiova fără a afișa la vedere vinieta de parcare riscă să fie amendați chiar dacă au plătit această taxă. În ultima lună, polițiștii locali din Bănie au aplicat 48 de sancțiuni pentru neachitarea vinietei, amenzile stabilite prin hotărâre de consiliu local fiind cuprinse între 500 și 1.000 de lei.

Vinieta, documentul eliberat de Primăria Craiova care atestă plata taxei de parcare ce dă dreptul deţinătorului/utilizatorului autoturismului să staţioneze legal pe domeniul public al municipiului, a devenit în ultimele zile cel mai căutat timbru autocolant din oraș. Asta după ce agenții cu atribuții de circulație din cadrul Poliției Locale, având în spate Hotărârea de Consiliu Local (HCL) nr. 31/2017 prin care s-a aprobat „Regulamentul privind aplicarea taxei pentru parcarea autovehiculelor pe domeniul public al municipiului Craiova“, au trecut la sancțiuni. Verificarea plății vinietei s-a aflat și ea pe lista cu misiuni a polițiștilor, care au aplicat în ultima lună 48 de amenzi pentru neachitarea acestei taxe de parcare.
Reamintim că vinieta se achită anual, are valoarea de 40 de lei, se plătește anticipat până la 31 martie pentru cei care sunt înregistrați în baza de date a Direcției de Impozite și Taxe (DIT) a Primăriei Craiova și se aplică în cazul staţionării în mod obişnuit a unui autovehicul într-un loc public din oraș (mai puțin pe locurile din centru unde s-a instituit parcarea cu plata prin SMS). Cei care nu au mașinile înregistrare la DIT Craiova au și ei obligația procurării vinietei dacă vor să parcheze fără griji pe domeniul public, iar, mai nou, pot plăti această taxă și prin SMS, drept „parcare ocazională“ (SMS la 7420 cu mesajul 386 urmat de numărul de înmatriculare al mașinii, cost 1 leu pe zi sau 12 lei pe lună). Revenind la vinietă, trebuie spus că nu este suficient să o plătești pentru a scăpa de amenda costisitoare (între 500 și 1.000 de lei), potrivit noului regulament, ci ea trebuie și afișată la loc vizibil. De aici au apărut discuțiile și controversele.

Când se dispune ridicarea autovehiculului

Regulamentul în vigoare spune că reprezintă contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 și 1.000 lei pentru persoanele fizice şi cu amendă de la 1.000 la 2.500 de lei pentru persoanele juridice, „parcarea autovehiculelor fără a avea achiziţionată vinieta sau vinietă eliberată pentru alt autovehicul“, dar și „parcarea autovehiculelor fără a avea afişată vinietă, cu vizibilitate din exterior sau modul de expunere a acesteia nu a permis descifrarea elementelor de identificare“. „În cazul parcării pe domeniul public al municipiului Craiova pe bază de vinietă, dacă vinieta nu este expusă în mod vizibil sau modul de expunere al acesteia nu a permis descifrarea elementelor de identificare, iar deţinătorul/utilizatorul autovehiculului nu poate fi identificat, se poate dispune măsura ridicării autovehiculului“, se mai menționează în Regulament.
Ce se înțelege însă prin expunere în interiorul autovehiculului, vizibil din exterior? Reprezentanții Poliției Locale spun că de preferat ar fi ca vinieta să fie afișată în parbriz sau pe bord, dar că angentul constatator verifică din afară fiecare colț al mașinii și face și fotografii, în caz că se ajunge în instanță. Ce vor să vadă, de fapt, polițiștii la vinietă? Anul pentru care este plătită ar fi suficient, susțin aceștia. „Lucrurile sunt aparent simple. Șoferii trebuie să știe că au această obligație de a plăti vinieta și de a o afișa în interiorul mașinii, la loc vizibil. Altfel, sunt pasibili de sancțiunile prevăzute în regulament“, spun și reprezentanții Primăriei Craiova. Amenzi care nu sunt deloc mici, iar dacă mai pui la socoteală și faptul că polițistul local poate dispune și ridicarea mașinii, ceea ce implică alți 300 de lei plătiți, lipsa vinietei îi va „arde“ serios la buzunare pe șoferi.
Reprezentanții Poliției Locale au menționat însă că ridicarea mașinii pentru lipsa vinietei se dispune doar în cazul autovehiculelor cu numere străine, pentru că nu poate fi identificat proprietarul, restul șoferilor în culpă alegându-se doar cu amenda, pe care o pot primi și la domiciliu dacă nu sunt găsiți la mașină (sunt identificați din baza de date a DIT). Amenda se poate achita și la jumătate, în termen de 48 ore de la data încheierii procesului-verbal de contravenţie ori, după caz, de la data comunicării acestuia.

Cum era înainte

Mai trebuie spus că „Regulamentul privind aplicarea taxei pentru parcarea autovehiculelor pe domeniul public al municipiului Craiova“, care a fost suspus consultării plublice în noiembrie 2016, nu specifica nimic de vreo amendă pentru neafișarea vinietei la loc vizibil. Constituia contravenție și se sancționa cu acea amendă cuprinsă între 500 și 1.000 de lei doar „staţionarea/parcarea în spaţiul de parcare fără achitarea taxei“, cu referire atât la vinietă, cât și la taxa prin SMS. Specificarea apare ulterior în regulamentul aprobat în ianuarie 2017, prin HCL nr. 31, cel de care se folosesc în prezent polițiștii locali.
Și vechiul regulament privind aplicarea taxei de parcare, instituit prin HCL nr. 201/2011, prevedea amenzi pentru parcarea pe domeniul public fără plata vinietei sau pentru neafișarea ei cu vizibilitate din exterior, însă acestea erau diferențiate: de la 100 la 200 de lei pentru neafișare și de la 100 la 500 de lei pentru neplată. În plus, vechiul regulament era ceva mai explicit legat de vizibilitatea din exterior, menționând ca mijloace lipirea pe parbriz sau expunerea pe bord, în interiorul autovehiculului.

Unde se achită și de unde se eliberează vinieta de parcare

Conform reglementărilor în vigoare, vinieta se achită la casieriile Direcţiei Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Craiova, la ghişeele băncilor comerciale / instituţiilor de credit cu care primăria are încheiate convenţii (nu se specifică în regulament și care sunt acestea), on-line, prin mandat poştal sau cu ordin de plată. Vinieta se eliberează de la ghişeele DIT, în momentul plăţii sau după ce se face dovada plăţii on-line, cu mandat poştal sau prin ordin de plată. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS