12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjStaţiunea Pomicolă, la un pas de desfiinţare

Staţiunea Pomicolă, la un pas de desfiinţare

Ion Călinoiu, şeful Staţiunii Pomicole din Târgu Jiu
Ion Călinoiu, şeful Staţiunii Pomicole din Târgu Jiu

Staţiunea Pomicolă de la Târgu Jiu este la un pas de desfiinţare. Din 2009 şi până în prezent, conducerea instituţiei de cercetare în domeniul agriculturii, unitate de elită şi de prestigiu a Gorjului, aşteaptă să fie preluată de Universitatea „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu, în baza Legii nr. 45. Legea a apărut de ani de zile, însă din 2009 şi până în prezent nu au mai fost aprobate şi normele de aplicare pentru actul normativ, astfel încât Staţiunea Pomicolă se adânceşte în datorii. Potrivit lui Ion Călinoiu, directorul Staţiunii de Cercetare Pomicolă, instituţia are în prezent datorii istorice în valoare de 1,2 milioane de lei. Din acest motiv există popriri pe conturi aplicate de către ANAF. Cu excepţia fondurilor pentru plata salariilor, aproape toate încasările merg la bugetul de stat.

UCB nu vrea să preia şi datoriile

Chiar şi săptămâna trecută a existat un schimb de documente între Staţiunea de cercetare şi Ministerul Agriculturii, pe de o parte şi Universitatea „Constantin Brâncuşi“, pe de altă parte. Legea care reglementează activitatea staţiunilor de cercetare ar urma să intre din nou în dezbatere parlamentară, iar Ministerul Agriculturii doreşte să actualizeze datele din teritoriu. Şi Universitatea se pregăteşte să fie gata să preia staţiunea, însă fără datorii. „Este un fel de lanţ al slăbiciunilor între instituţii ale statului. Aşteptăm din 2009 să fim preluaţi de Universitate, ca şi alte staţiuni din ţară. Întocmim periodic la situaţii şi le prezentăm. Staţiunea de cercetare este ca un pacient care nici nu moare, nici nu trăieşte. Universitatea ne-ar fi preluat de mult, dar nu doreşte să preia şi datoriile, pentru că spune că nu are de unde să le achite. Noi nu putem face credite să ne mai descurcăm pentru că nu putem gaja cu nimic, fiind totul în domeniul public al statului. Banii din cercetare, pepiniere, subvenţii APIA, chirii merg la ANAF. Salariile le luăm parţial lună de lună“, a declarat Ion Călinoiu.

Au mai rămas cu 12 salariaţi din 200

În ceea ce priveşte specialiştii de la Staţiunea Pomicolă din Târgu Jiu, situaţia este de-a dreptul dramatică. Dacă cineva s-ar raporta la numărul de angajaţi, cu siguranţă că ar trebui să folosească expresia „fosta Staţiune Pomicolă din Târgu Jiu“. Astfel, dacă în 2005 erau 200 de angajaţi, în 2017 au rămas 12 salariaţi. În privinţa bazei materiale, situaţia este chiar la pământ. În urmă cu 20 de ani, staţiuna de cercetare deţinea 1.326 de hectare de teren, în prezent mai are doar 140 de hectare. „Cifrele vorbesc de la sine şi ne mirăm şi noi cum de rezistăm în anul 2017. Nu ştiu ce se întâmplă cu cercetarea în agricultură la nivel naţional, dar la nivelul judeţului Gorj lucrurile nu stau deloc bine. Facem exact ce mai putem: supravieţuim. Avem utilaje vechi şi le folosim să mai cultivăm grâu şi porumb. Anul acesta, plantaţiile de pomi fructiferi au fost afectate de frigul din primăvară şi am pierdut aproape toată producţia de fructe“, a mai declarat directorul Staţiunii de Cercetare Pomicolă din Târgu Jiu. Staţiunea Pomicolă de la Târgu Jiu a împlinit anul acesta 56 de ani de existenţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS