Parcarea cu plata prin SMS, mai scumpă decât se credea

Autori


Șoferii care aleg să-și lase mașinile pe locurile cu plată din centrul orașului, instituite începând de ieri în Craiova, plătesc mai mult decât acea taxă de doi lei stabilită de primărie și aprobată de consiliul local. Cei care au plătit, ieri, taxa de parcare prin SMS au putut constata că tariful perceput pe oră, comunicat și în mesajul de confirmare a plății, este de 0,50 euro plus TVA, ceea ce înseamnă că un șofer plătește pentru ora de parcare 2,73 lei. Într-o altă hotărâre de consiliu local se menționează că la taxa de doi lei se adaugă și costurile operatorului economic care prestează serviciul de plată prin SMS, astfel că banii achitaţi de primărie operatorului vin, de fapt, tot din buzunarul șoferilor.

În municipiul Craiova a devenit funcțională, începând de ieri, parcarea cu plata prin SMS pentru cele 139 de locuri stabilite de primărie la începutul anului, pentru care a fost aprobată, prin hotărâre de consiliu local (HCL), și o taxă de 2 lei/oră. Șoferii care și-au lăsat mașinile pe strada Romul (până la intersecția cu strada Teatrului), pe A.I. Cuza (sectorul cuprins între intersecţia cu strada Unirii şi intersecţia cu strada Arieş) și pe strada C.S. Nicolăescu-Plopşor (în fața Prefecturii) s-au trezit cu polițiștii locali pe cap, care i-au atenționat în privința obligativității acestei taxe. Rezultatul? La ora prânzului, în zona centrală mai puteai găsi locuri de parcare, ceea ce înainte era aproape imposibil, locurile destinate persoanelor cu handicap erau libere, iar pe A.I. Cuza nu mai existau mașini parcate pe prima bandă de circulație. Asta și pentru că în zonă a stat permanent un echipaj de la Poliția Locală Craiova, care, la nevoie, putea dispune și ridicarea mașinilor.

„Se dispune ridicarea doar în cazul mașinilor parcate pe locurile cu handicap fără a avea acest drept sau a autovehiculelor al căror proprietar nu poate fi identificat, de regulă cele cu numere străine. Cei care parchează pe locurile cu plată fără să achite taxa prin SMS vor fi sancționați conform legii, cu amendă cuprinsă între 500 și 1.000 de lei, cu plata la jumătate în 48 de ore“, au precizat polițiștii locali. La dispoziția acestora există șase tablete, pentru care primăria a plătit 3.600 de lei, prin intermediul cărora se putea verifica pe loc plata prin SMS a taxei de parcare. Ieri, majoritatea celor care au parcat în centru au apelat la plata prin SMS, după ce au studiat atent indicatoarele cu instrucțiuni. „Mi se pare normal să plătesc o astfel de taxă dacă vreu să îmi las mașina în zona centrală. La fel se procedează și în alte orașe din țară și din străinătate. Dar e și varianta parcării subterane, mai ieftină“, a spus un craioven. Ieri la prânz, parcarea subterană din centrul Craiovei era mai plină decât de obicei, la primul nivel existând peste 200 de autovehicule.

Taxa de parcare prin SMS: 2,73 lei în loc de 2 lei

Cuantumul taxei de parcare prin SMS pentru locurile amenajate în centrul Craiovei este însă mai mare decât cel comunicat în dese rânduri craiovenilor: 2 lei/oră. Această taxă a fost instituită prin HCL nr. 170/2016 privind aprobarea impozitelor şi taxelor locale, pentru anul 2017, însă despre cuantumul ei real suportat de șoferi nu s-au spus prea multe. În HCL nr. 31/2017 privind instituirea de parcări supuse taxării, pe domeniul public, la art. 31 se menționează că la „taxa aplicată pentru parcarea cu plată aprobată prin hotarâre a Consiliului Local se adaugă costurile operatorului economic care prestează serviciul de plată prin SMS“. Costuri care au făcut, de altfel, ca taxa de parcare cu plata prin SMS să crească de la doi lei pe oră la 2,73 lei pe oră, echivalentul celor 0,50 euro+TVA, sumă care apare în mesajul trimis șoferilor prin care li se confirmă plata taxei și de care pomenește în cele din urmă și primăria.

„În parteneriat cu Piconet SRL, municipalitatea implementează serviciul TPARK® de plată a parcării prin SMS, astfel că şoferii vor putea plăti parcarea rapid şi simplu pentru o oră. Plata parcării se realizează prin trimiterea unui SMS la numărul scurt 7420 în care este menţionat codul aferent opţiunii de plată şi numărul de înmatriculare al maşinii, astfel: parcarea cu plată 385 NR. ÎNMATRICULARE (ex: 385 DJ00ABC) – pentru o oră de parcare – cost 0.50 €+ TVA. După expedierea SMS-ului, utilizatorii primesc un mesaj care confirmă că parcarea a fost activată. Lipsa SMS-ului de răspuns indică faptul că parcarea nu a fost plătită. Două sau mai multe SMS-uri consecutive însumează timpul de parcare“, se menționa într-un comunicat postat, sâmbătă seară, pe site-ul Primăriei Craiova. Municipalitatea mai anunța că „pentru a simplifica modalitatea de expediere a SMS-urilor de parcare, conducătorii auto au la dispoziţie aplicaţia mobilă gratuită TPARK pentru Android, iOS şi Windows Phone“. „Sistemul TPARK® de plată a parcării cu telefonul mobil este disponibil pentru utilizatorii reţelelor de telefonie DIGI, Orange, Telekom şi Vodafone, cu menţiunea că SMS-ul trimis în reţeaua Orange este taxat suplimentar cu 0,05€+TVA“, mai spunea primăria.

Cei care au folosit ieri aplicația respectivă au putut observa că aceasta trimite un mesaj tot la numărul 7420, mesajul de confirmare a plății fiind același. Și atunci care ar fi avantajul? Utilizatorul nu mai este nevoit să tasteze și numărul 385, ca la plata prin SMS, ci introduce direct numărul mașinii. Un alt avantaj ar fi că, prin folosirea aplicației, ești notificat cu cinci minute înainte să-ți expire timpul de parcare, ceea ce nu se întâmplă când folosești SMS-ul ca mijloc de plată. Asta deși în caietul de sarcini se precizează că „cu cinci minute înainte de expirarea perioadei, sistemul va trebui să trimită un mesaj de avertizare către utilizator, prin care acesta este înștiințat că intervalul orar prestabilit va expira“, fără vreo mențiune legată de folosirea celor două modalități de plată.

Cum s-a ajuns la Piconet și ce contracte mai are firma


SC Piconet SRL, o societate din Timișoara, a obținut contractul de „achiziție privind sistemul de plată al parcărilor prin intermediul unui mesaj text“ prin atribuire directă în data de 12 iulie, contractul având o durată de un an, valoarea sa fiind de 10.047 lei, conform datelor din Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice (SEAP). Primăria estimase un cost de 12.960 de lei (exclusiv TVA), criteriul de atribuire fiind „prețul cel mai scăzut“. „La estimarea valorii contractului s-au luat în considerare numai costurile necesare desfășurării acestei activități pe durata contractului, fără a fi luată în calcul și valoarea nominală a taxelor de parcare, reglementată prin Hotărârarea Consiliului Local al Municipiului Craiova nr. 170/2016“, se preciza în anunțul urcat de primărie în SEAP. Contactat de GdS, directorului Piconet SRL, Daniela David, a precizat că „suma de 10.047 lei reprezintă, de fapt, comisionul pe care firma îl primește pentru serviciile oferite primăriei în cadrul acestui contract, că rezultă din diferența dintre costul SMS-ului și taxa de parcare anunțată inițial de municipalitate (2 lei – n.r.) și că este suportat de șoferi“. Ce se va întâmpla însă dacă suma plătită de șoferi pentru parcare va depăși cei 10.047 de lei din contract mai devreme de un an? „Atunci se va face un alt contract“, a spus Daniela David.

Craiova nu este singurul oraș din țară unde Piconet are contracte. Iată o listă, așa cum figurează ea pe SEAP. Interesant este că în orașul Baia Mare primăria este cea care suportă comisionul firmei.

Dorohoi – Sistemul de plată al parcărilor prin intermediul unui mesaj text (SMS) – 400 de lei. Iată cum este descris anunțul din SEAP: „Sistem de plată a taxei de parcare prin SMS la 7420, cu două opțiuni de plată: o oră, prin SMS, cu tarif 0,25 euro + TVA și o zi, prin SMS, cu tarif 1,10 euro + TVA. Pentru fiecare SMS de o oră înregistrat în sistem, administratorul de parcare încasează 0,84 lei + TVA, iar pentru fiecare SMS de o zi înregistrat în sistem 4,2 lei + TVA. Comisionul include costurile de mai jos, pe o perioadă de un an: abonamentul numărului scurt, comisionul operatorilor de telefonie mobilă, SMS-ul de răspuns, implementare, mentenanță, suport tehnic, concatenarea perioadelor de parcare în cazul plăților succesive, 40 de autocolante informative privind plata parcării prin SMS. Astfel de informații lipsesc din anunțul de la Craiova.

Galați: Plata prin SMS a locurilor de parcare din parcările cu plată și managementul cu control al acestora – 127,4 lei, șapte abonamente lunare. Aici se explică cine încasează diferența dintre tariful total și suma încasată de primărie.

Satu Mare: Abonament aplicație TPark Manager 01 – 19.141 de lei.

Cluj-Napoca: Servicii de mentenanță și suport tehnic pentru plata parcării prin SMS – 550 de lei x12 bucăți.

În Baia Mare, suma plătită de primărie este mai mare decât la Craiova, 39.500 de lei plus TVA, dar include și comisionul perceput de Piconet pentru implementarea și mentenanța sistemului.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 12 septembrie 2017

Actualitate

» 5,225 milioane de persoane cu o pensie medie lunară de 1.022 de lei
» Companiile de stat, obligate să vireze dividende în avans la buget
» Orban: PNL va ataca la CCR proiectul de modificare a Legii referendumului
» O navă cu 50 de migranţi, în pericol să se scufunde în apropierea ţărmului românesc al Marii Negre
» ANSVSA a dat amenzi de peste 700.000 de lei pe litoral în acest sezon estival
» Gorj: Campanie de promovare a vaccinărilor în comunităţile de rromi
» UE va debloca 120 de milioane de euro, începând din 2018, pentru a permite instalarea a mii de spoturi de wifi gratuite
» Explozie la o fabrică de vopsele din Orăştie soldată cu 5 răniţi
» Stăpânii de sclavi de la Berevoeşti, condamnaţi definitiv la pedepse cuprinse între trei şi cinci ani de închisoare
» Alţi trei români au fost evacuaţi din Insula Saint Martin, afectată de uraganul Irma
» Camera Deputaților: Dezbaterea moțiunii simple pe Justiție “PSD stăpânul justiției?! Chiar așa…” a început
» Noii miniștri de la Apărare și Economie au depus jurământul
» 13 oferte depuse pentru reabilitarea DN6 Alexandria-Craiova
» Reprezentanţi ai IPJ Dolj participă la un atelier de lucru în Polonia pe tema prevenirii fraudei cu fonduri europene acordate în domeniul agriculturii
» Cererea DNA de urmărire penală a ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul: Viorel Ilie va fi audiat miercuri de comisia juridică din Senat
» Fifor şi Şimon vor depune jurământul de miniştri la ora 15.00
» Asociaţia Procurorilor din România a solicitat avizarea negativă a proiectului de modificare a Legilor Justiției
» Adrian Ţuţuianu, înlocuit de Claudiu Manda la şefia Comisiei SRI
» CNE: Statutul elevului – încă departe de o integrare completă în practica școlară
» Poliţiştii de frontieră români au salvat 54 de persoane care se aflau pe o ambarcațiune în pericol de scufundare în Marea Egee

Local

» Un tânăr din judeţul Olt şi soţia sa au pierit în accidentul din Austria

Dolj

» Aruncată în stradă din cauza ajutorului de încălzire?
» O parte din colecția de fotografie „Cristi Trancă“ – expusă la Biblioteca „Omnia“
» CEO reia furnizarea apei calde
» Primăria Craiova a primit 107.000 lei de la ANCPI pentru lucrări de cadastru
» Tel Drum-ul lui Dragnea vrea să asfalteze DN Alexandria – Craiova
» Ce „vrăji“ a mai făcut Compania de Drumuri la „Craiova – Pitești“
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Doi frați din Craiova, reținuți pentru contrabandă cu țigări
» IPJ Dolj a lansat campania “Fii inteligent, nu fi violent!”
» Craiovencele Daniela Ionescu şi Ioana Stama la Festivalul Internațional de Teatru Turda
» Craiova: Biblioteca “Aman” lansează proiectul “CRESC la bibliotecă”

Gorj

» Lucrările la varianta ocolitoare au ajuns abia la 40%
» Pădurea de la Obârşia Lotrului, transformată în tomberon
» Materiale folosite în premieră în România la lucrările de pe DN 66
» Târgu Jiu: Şeful Direcției de Patrimoniu din primărie, sancționat cu mustrare scrisă, după ce subalternii i-au cosit în grădină
» Gorj: Pompierii îşi sărbătoresc ziua şi primesc vizitatori
» Gorj: O cruce închinată Ecaterinei Teodoroiu, la Muzeul Crucilor de la Măceşu

Olt

» Referendumul pentru schimbarea numelui judeţului Olt, în acelaşi timp cu cel de redefinire a familiei
» Un tânăr din Olt şi soţia sa, printre victimele accidentului din Austria

Mehedinţi

» Mehedinţi: O persoană a fost rănită într-un accident petrecut la Severin
» Mehedinţi: Vântul a doborât acoperişul unui bloc şi un copac la Severin
» Mehedinţi: Prins băut la volan

Vâlcea

» Vâlcea: Plante de cannabis şi țigări confecționate artizanal, descoperite în urma unor percheziţii

Sport

» Fotbal / Neacșu și Dinu au dus Filiașiul în turul patru al Cupei (declarații video și galerie foto)
» Fotbal / Cupa României – faza a treia
» Fotbal / Liga Campionilor, faza grupelor – etapa 1

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Opinii

» Să râdem cu premierul Tudose

Top