22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljNu avem porumb şi floarea-soarelui, dar avem struguri

Nu avem porumb şi floarea-soarelui, dar avem struguri

Seceta a pârjolit culturile agricole din Dolj. Au fost compromise aproape 3.500 de hectare de teren, iar reprezentanţii Direcţiei Agricole încă fac evaluări. Codurile roşii de caniculă din această vară au uscat lanurile de porumb şi culturile de floarea-soarelui. „Au fost afectate 1.700 de hectare de porumb, 1.400 de hectare de floarea-soarelui, 81 de lucernă şi alte culturi, în total 3.497 de hectare. Comisia judeţeană se deplasează în teren pentru Ordinul 3 de prefect. Au fost emise deja două ordine şi s-au făcut verificări la Malul Mare, Radovan, Vela, Întorsura, Giurgiţa, Terpeziţa. Acum ne deplasăm la Melineşti, Carpen, Celaru, Vârvoru de Jos şi sunt semnale că vom mai primi sesizări“, a spus Ovidiu Obleagă, consilier la Direcţia Agricolă Dolj. Potrivit acestuia, nici precipitaţiile căzute zilele trecute nu mai pot salva situaţia, iar cele mai grave probleme sunt în nord-estul judeţului, precum şi în zona nisipurilor.
Este foarte important ca oamenii să meargă la primărie şi să facă sesizări cu privire la faptul că au culturile calamitate atâta timp cât acestea există în câmp şi nu au fost recoltate. Situaţia va fi ulterior transmisă la Ministerul Agriculturii, care va decide dacă se vor acorda sau nu subvenţii pentru ca fermierii să îşi poată acoperi pierderile. „Încă nu s-a terminat recoltatul, încă se fac evaluări atâta timp cât culturile există în teren. Noi facem centralizările, dar nu putem şti dacă se vor primi sau nu despăgubiri“, a adăugat Ovidiu Obleagă.
Şi dacă în sectorul vegetal producţiile fermierilor vor fi diminuate de secetă, în sectorul viticol lucrurile stau ceva mai bine. Segarcea, Galicea Mare şi Vela au dat startul la culesul viilor, iar toamna se prefigurează a fi una bogată. „Au început recoltările la soiuri albe, pe o suprafaţă de 25 de hectare, cu o producţie medie până la această dată de 6,5 tone pe hectar. Se preconizează că va fi un an bun pentru viticultură“, a mai spus Ovidiu Obleagă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS