22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjComitetul pentru Situaţii de Urgenţă, întrunit în şedinţă de urgenţă din cauza urşilor

Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, întrunit în şedinţă de urgenţă din cauza urşilor

Urşii au început să se apropie de gospodăriile populaţiei
Urşii au început să se apropie de gospodăriile populaţiei

Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă Gorj s-a reunit astăzi într-o şedinţă de urgenţă, la prefectură. Ciprian Florescu, prefectul judeţului Gorj, este cel care a decis să-i convoace la sediul instituţiei pe şefii principalelor instituţii care au responsabilităţi în domeniu. Este vorba de: Direcţia Sanitar-Veterinară, Garda de Mediu, Inspectoratul de Jandarmi, Direcţia Silvică şi Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi. Prefectul de Gorj a precizat că autorităţile trebuie să fie în stare de alertă şi să ia măsurile necesare pentru a preveni evenimente nedorite. Există posibilitatea ca urşii să ajungă în gospodării şi să ameninţe siguranţa cetăţenilor. Florescu a declarat că s-a discutat pe tema procedurilor care trebuie aplicate în momentul în care animale sălbatice de talie mare apar în apropierea gospodăriilor. Prefectul a precizat că nu se urmăreşte uciderea urşilor, ci tranchilizarea şi transportarea lor în zonele în care urşii locuiesc de obicei. Este posibil ca animalele să ajungă în zona gospodăriilor, în căutare de hrană. „Aveam nevoie să facem această întâlnire. Mai bine să prevenim, decât să constatăm că se întâmplă o nenorocire. Noi nu ne confruntam de obicei cu astfel de evenimente. Urşii nu coborau în zonele locuite. Era cazuri izolate sau mai apărea în preajma stânelor montane. Trebuie să vedem care sunt procedurile pe care trebuie să le aplicăm şi să nu se întâmple vreun necaz. Cetăţenii trebuie să anunţe imediat autorităţile. Sunt animale de talie mare“, a declarat Ciprian Florescu, prefectul de Gorj.

Procedura este clară

La rândul său, Nicolae Călescu, şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare Gorj, a explicat care este procedura aplicată în cazul apariţiei de animale sălbatice de talie mare în zonele locuite. Călescu a precizat că este posibil ca urşii să îşi facă în continuare apariţia în localităţi precum Padeş, Tismana, Runcu, Stăneşti sau Novaci. Nicolae Călescu a precizat că urşii vin către gospodării în momentul în care nu mai găsesc hrană în munţi şi în păduri. „Noi suntem anunţaţi de paznicii de vânătoare, care sunt alertaţi de autorităţi. Nu este niciun fel de problemă. Se intervine imediat, ca şi în cele trei cazuri de până acum, şi se tranchilizează animalul, după care se transportă la distanţă şi în habitatul lui. Cei de la Direcţia Silvică, de la AJVPS, o să mai ducă hrană în zonele cu populaţie de urşi pentru ca animalele să nu mai coboare în localităţi. Este motivul pentru care vin în zonele locuite: ei caută hrană“, a spus Nicolae Călescu, direcorul Direcţiei Sanitar-Veterinare Gorj.

Un prim dosar penal pentru braconaj

Cetăţenii sunt sfătuiţi de autorităţi să nu încerce să prindă urşii, folosind laţul, ci să anunţe imediat autorităţile. Poliţiştii din Novaci au fost nevoiţi să deschidă un dosar penal de braconaj, după ce un urs a fost prins cu gâtul într-un laţ. Aceștia au fost sesizați cu privire la faptul că, pe strada Schelei din localitate, a fost prins un urs, într-un gard din sârmă împrejmuitor al unei grădini. În urma celor sesizate, la fața locului s-a deplasat o echipă operativă din cadrul Poliției Orașului Novaci, lucrători ai IJJ Gorj și DSV Gorj, care au tranchilizat ursul. Polițiștii au efectuat cercetarea la fața locului, stabilindu-se că în gardul despărțitor a două proprietăți, într-un mecanism tip laț, confecționat din cablu de oțel, a fost prins în zona gâtului un urs mascul de aproximativ 150 de kilograme, care, încercând să scape, a rupt mai mulți stâlpi din lemn ce susțineau gardul, având sârmă înfășurată în jurul corpului. După ce a fost eliberat din laț, ursul a fost transportat de un reprezentant al Asociației de vânătoare Gorunul și relocat în fondul de vânătoare 12 Gilort, ce aparține asociației respective. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de braconaj“, a declarat Miruna Prejbeanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS