24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRomi din Craiova, condamnați pentru furturi de la Disneyland

Romi din Craiova, condamnați pentru furturi de la Disneyland

Magistrații Tribunalului Corecțional din Meaux, Franța au hotărât, joi, să condamne mai mulți romi din Craiova, membrii unei vaste rețele de hoți de buzunare care „opera“ în zona Disneyland din Paris și în trenurile și metroul din regiunea pariziană. Potrivit presei franceze, inculpații din acest dosar au primit între doi ani și șase ani de închisoare cu executare, plus interdicția de a intra în Franța între cinci și zece ani.
Primii inculpați din acest dosar au fost reținuți în februarie 2016, în urma unei acțiuni comune a procurorilor DIICOT din Craiova, ofițerilor francezi și a reprezentanților EUROPOL. Cooperarea cu autoritățile franceze începuse în vara anului 2015, într-un dosar înregistrat la Tribunalul din Meaux și instrumentat de Oficiul Central de Luptă împotriva Delincvenței Itinerante.
În dimineața zilei de 8 februarie, oamenii legii au făcut mai multe percheziții în municipiul Craiova și Paris, fiind vizată o grupare infracțională care transporta minori în Franța, unde erau obligați să cerșească sau să fure din buzunare, cele mai multe victime fiind turiști.
Procurorii DIICOT au reținut că, în perioada 2014-2015, membrii grupării au instruit și trimis să cerșească ori să fure din buzunare mai mulți minori. Cei mai mulți acționau în parcul de distracții Disneyland Paris, dar și în trenurile de mare viteză care circulă pe teritoriul Franței (TGV) și în locurile foarte aglomerate, cum ar fi stațiile de metrou din Paris, piețe publice sau centre comerciale.
Prejudiciul, care a constat în bani, marochinărie de lux, telefoane şi bijuterii, a fost estimat la cel puţin un milion de euro, în numai șase luni fiind raportate 1.000 de furturi. În urma anchetei s-a mai stabilit că minorii acţionau ziua, în grupuri de trei sau patru. Primul distrăgea atenţia, al doilea fura din buzunare, iar al treilea plasa mai departe banii sau obiectele furate.
În urma anchetei s-a stabilit că, în zilele bune, unii dintre minori ar fi strâns până la 7.000 de euro. În urma perchezițiilor de la Craiova au fost ridicate telefoane mobile, dvd-playere și sisteme home cinema, ceasuri bărbătești și suma de 23.000 de euro.
După audieri, anchetatorii au hotărât să rețină șase suspecți, pe Claudia Zlotea, de 41 de ani, Ionuţ Fistogeanu, de 18 ani, Roxana Gîscă, de 22 de ani, Adrian Ruicu, de 36 de ani, Albert Iamandiţă, de 23 de ani, şi Carmen Poenaru, de 39 de ani, toţi din municipiu.
În februarie, anul trecut, cei șase romi craioveni au fost extrădați în Franța, în urma unor hotărâri luate de Curtea de Apel Craiova, instanță care a dispus executarea mandatelor europene emise de autoritățile franceze pe numele suspecților.

Capii grupării au primit cele mai mari pedese

Din cei 14 inculpați din acest dosar, zece sunt romi craioveni, capii bandei de hoți de buzunare fiind considerați Marian Tincă, de 57 de ani, și fosta sa soție, Maria Iamandiță, de 51 de ani. De altfel, la ultima ședință de judecată, procurorii francezi au cerut instanței ca Marian Tincă și Maria Iamandiță să fie condamnați la câte opt ani de închisoare.
Aceeași pedeapsă a fost cerută și pentru Vasile Iamandiță, de 30 de ani, unul dintre copiii majori ai inculpaților. „Ei nu fac copii, ei fac mașini de bani“, a susținut procurorul în fața instanței, potrivit France Presse. Acesta a adăugat: „Copiii sunt educați, dresați să fure, iar atunci când produsul furtului nu este suficient, ei sunt certați, bătuți, insultați“.
În cursul zilei de joi, magistrații Tribunalului din Meaux s-au pronunțat, toți inculpații fiind condamnați.
Tincă a primit o pedeapsă de șase ani de închisoare, iar Maria Iamandiță a fost condamnată la cinci ani de închisoare.
Alți șapte inculpați, printre care se numără cei patru copii majori ai cuplului, au primit pedepse de doi până la patru ani de închisoare. O femeie de 38 de ani, ale cărei fiice furau împreună cu copiii familiei Iamandiță, a fost condamnată la patru ani de închisoare.
Acuzații, dintre care nouă sunt încarcerați însă din februarie 2016, au primit interdicția de a mai intra pe teritoriul francez pe o perioadă de cinci sau zece ani.
Mai trebuie spus că șapte minori care furau din buzunare, cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani, au fost condamnaţi, în iulie, de Tribunalul pentru copii din Meaux. Cea mai mare pedeapsă a fost de 30 de luni de închisoare, iar cea mai mică – avertisment.

Romi condamnați și în Italia pentru furturi din buzunare

În mai 2011, Curtea de Apel cu Juraţi din Roma a condamnat definitiv mai mulți cetățeni de etnie romă din Craiova, acuzați de exploatarea cerşetoriei, instigare la furt și constituire a unui grup infracţional organizat. Inculpații au fost acuzați că au exploatat în Italia zeci de minori de etnie romă, pe care i-au obligat să fure portofele sau telefoane. Minorii, care proveneau din municipiul Craiova, acţionau la Roma, Milano, Brescia sau Napoli. În acest dosar, Aurel și Marius Dan Pascu au fost condamnați la câte opt ani de închisoare, Fănel Durac, Eugen Bobi Luca, Ștefan Adîr, Cezar Eremia, Ion Nebunu și Cornel Durac la câte șapte ani, iar Rodica Adîr a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare. Alt inculpat, Sevastian Curte, a fost condamnat la un an și șase luni de închisoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS