22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljParcări „sacrificate“ pentru reabilitarea străzii A.I. Cuza

Parcări „sacrificate“ pentru reabilitarea străzii A.I. Cuza

Pentru a finaliza la termen reabilitarea străzii Alexandru Ioan Cuza din Craiova, constructorul Delta ACM a adunat în centru mai multe echipe de muncitori, printre care și cele ce ar fi trebuit să lucreze în alte cartiere din oraș, pentru a finaliza asfaltările începute în urmă cu câteva luni. Prin urmare, mai multe parcări au rămas pe jumătate asfaltate, aici lucrările urmând să se reia după 25 septembrie, când ar trebui să fie gata strada A.I. Cuza.

Craiovenii din cartierele unde au fost demarate lucrări de reabilitare a parcărilor dintre blocuri va trebui să mai aștepte până când acestea vor fi finalizate. Mai mulți cititori GdS ne-au sesizat în legătură cu lucrări de asfaltare rămase neterminate, deși ele au început în urmă cu câteva luni și părea că vor fi gata destul de repede, socotind după ritmul în care se lucra. „Mai întâi, au început cu montarea bordurilor și refacerea trotuarelor, apoi cu asfaltarea străzilor. În paralel, se mai lucra și prin parcările dintre blocuri, unde se turna, de asemenea, asfalt. Constructorii se mișcau repejor și am crezut că lucrările vor fi gata în scurt timp, dar după ce au terminat cu străzile au luat o pauză. E drept, cam lungă, pentru că au trecut aproape două luni și nu a mai venit nimeni să termine lucrările. În cartierul 1 Mai, de exemplu, au rămas câteva parcări neterminate. Oare se mai face ceva anul acesta?“, ne-a sesizat un cititor.


Într-adevăr, în cartierul 1 Mai asfaltările au început în primăvară și au continuat până prin luna iunie. De lucrări s-a ocupat firma Delta ACM, cea care a obținut contractul privind repararea străzilor, aleilor, trotuarelor și parcărilor din Craiova (acord cadru în valoare totală de 135 de milioane de lei, încheiat în octombrie 2014), însă atunci când s-a ajuns la asfaltarea parcărilor, lucrările au fost brusc abandonate. În unele parcări, cum sunt cele de la blocurile I 33 – I36, au rămas zone cu un singur strat de asfalt, în altele, asfaltul se îmbină cu pietrișul și betonul (zona blocurilor I 20 – I 30), la altele au fost reabilitate doar trotuarele (parcările de la blocurile V 17 – V 20; V 9 – V 11), fiind lăsate de izbeliște inclusiv aleile de acces. Într-una dintre parcări, se afla, miercurea trecută, și o grămadă de asfalt, pe care constructorii nu mai apucaseră să o întindă. Unele trotuare din parcări erau proaspăt asfaltate, semn că aici se lucrase de curând, însă muncitorii dispăruseră între timp. Unde? Mulți dintre ei în centrul orașului, unde se lucrează la reabilitarea străzii A.I. Cuza, după cum a precizat un reprezentant al municipalității.

Asfaltarea începută în unele parcări continuă după 25 septembrie

Strada A.I. Cuza a intrat în reabilitare pe 7 august, dată la care drumul a și fost închis circulației rutiere (s-a început cu porțiunea cuprinsă între intersecția cu strada Arieș și intersecția cu strada Theodor Aman), lucrările, care sunt executate tot de Delta ACM în baza acordului cadru, trebuind finalizate până la 15 septembrie. Miercurea trecută, primăria a anunțat alte închideri de străzi din zona centrală, tot din cauza reabilitării străzii A.I. Cuza, precizând totodată că lucrările de reparații vor dura până pe 25 septembrie. Prin urmare, până atunci nu va mai lucra nimeni în unele parcări din cartiere rămase neasfaltate sau asfaltate doar pe jumătate.
„Chiar miercuri a existat o discuție la primărie legat de situația parcărilor din oraș, unde au fost începute lucrări de asfaltare și nu au mai fost terminate. Mai multe echipe de la Delta ACM, firma care repară străzile, aleile și trotuarele din Craiova în baza acordului cadru, sunt angrenate în prezent la lucrările de reabilitare a străzii A.I. Cuza, care trebuie finalizate luna viitoare, după aceea urmând să se continue și asfaltările în parcările respective. Este vorba de parcări din cartierul 1 Mai, din Brazda lui Novac, se cunosc toate aceste zone. Se va interveni și acolo după ce va fi gata strada A.I. Cuza“, a explicat, vineri, un reprezentant al Primăriei Craiova.

Cine a lăsat groapa-n drum?

Tot o problemă legată de lucrări neterminate ne-a fost sesizată, zilele trecute, de un craiovean care locuiește la blocul C5 de pe Calea București, de data aceasta fiind vorba de o groapă lăsată neastupată, în parcarea din laterala blocului, după o intervenție a Companiei de Apă (CAO). Aici s-ar fi produs o avarie la o conductă, iar după ce problema a fost remediată a rămas groapa. „De două luni stăm cu groapa asta aici. Au reparat defecțiunea, au aruncat în groapă o lopată de nisip și au plecat. Nu a mai venit nimeni să termine lucrarea și să toarne asfalt, așa cum era înainte. Când plouă se face noroi peste tot. Am tot sunat la primărie, la Compania de Apă, dar degeaba. Nu a venit nimeni să astupe groapa“, a spus craioveanul de la blocul C5.
Groapa se afla, miercurea trecută, în același stadiu, deși cu ceva timp înainte prin zonă ar fi trecut o echipă de la CAO. „Au venit și cei de la Compania de Apă pe aici puțin mai devreme, s-au uitat la groapă și au plecat. Ar fi cazul să trimită o echipă să toarne și un strat de asfalt“, a spus alt localnic. Reprezentanții CAO au precizat că nu a existat o avarie recentă în acea zonă și că, de regulă, după fiecare intervenție sarcina refacerii carosabilului nu aparține Companiei, ci unei firme cu care aceasta are contract. Firma se pare însă că a uitat să astupe groapa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS