15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalElevi din Oltenia, câştigători ai Concursului Național de Educație Ecologică Școala Zero Waste ediția 2017

Elevi din Oltenia, câştigători ai Concursului Național de Educație Ecologică Școala Zero Waste ediția 2017

În tabăra Zero Waste Summer Camp s-au decis elevii câștigătorii din cadrul Concursului Național de Educație Ecologică Școala Zero Waste ediția 2017
Cei mai buni elevi din primele 8 școli clasate în concursul Școala Zero Waste 2017 au câștigat participarea în tabăra Zero Waste Summer Camp, organizată în perioada 23-27 august la Căsoaia, în județul Arad.
Fiecare scoală participantă (Școala Gimnazială “Ion I. Graure”, Bălteni, Județul Olt, Liceul Tehnologic Turceni, Județul Gorj, Școala Gimnazială „Mihai Viteazul”, Craiova, Județul Dolj, Școala Gimnazială „Petre Sergescu”, Drobeta Turnu Severin, Județul Mehedinți, Liceul Tehnologic Bîlteni, Structura Școala Gimnazială Nr.1, Peșteana-Jiu Bîlteni, Județul Gorj, Școala Gimnazială „Ion Luca Caragiale”, Tulcea, Județul Tulcea,  Liceul Teoretic Special „Iris”, Timișoara, Județul Timiș și Școala Gimnazială „Fülöp Áron”, Feliceni, Județul Harghita) și-a desemnat 5 reprezentanți pentru a învăța mai multe despre cum putem economisi resurse și despre ce trebuie să facem pentru păstra planeta curată. Toți elevii participanți au devenit astfel Ambasadori Zero Waste în școala lor.

Ediția 2017 a concursului a pus accent pe conceptul „think global, act local” de la găsirea de soluții pe care le pot aplica fiecare dintre elevii participanți pentru a-și reduce amprenta de carbon, până la înțelegerea conceptului „butterfly effect” și efectele globale pe care le au poluarea și defrișările masive. Din acest motiv fiecare elev participant a primit un kit pentru a-l ajuta să adopte un stil de viață fără deșeuri la școală, în special să refuze produsele de unică folosință și să opteze pentru lucruri cu întrebuințare îndelungată. Zero Waste (Zero Deșeuri) este un concept menit să ghideze oamenii în schimbarea stilului de viață și care încurajează regândirea ciclului de viață al resurselor, astfel încât să imite modul în care natura refolosește resursele. Astfel volumul gunoaielor scade, poluarea este mult diminuată, amenințarea pentru sănătatea oamenilor, plantelor și animalelor dispare.

În cele 4 zile de tabără, elevii au participat la sesiuni de training și ateliere prin care organizatorii au urmărit dezvoltarea abilităților de organizare și lucru în echipă precum și îmbogățirea bagajului de informații și cunoștințe privind protecția mediului și sustenabilitatea.  „Placing Trash into Shape”, „Viața cu mai puțin plastic”, „Ce este designul responsabil”, Ce fac Rangerii Juniori”  „Treasure Hunt – take only pictures” sunt doar câteva dintre activitățile care i-au ținut ocupați pe elevii Școala Zero Waste.

Elevii câștigători ai Concursului Național Școala Zero Waste ediția 2017 sunt cei care s-au remarcat în mod deosebit pe durata taberei ca lideri și oameni de acțiune.

Premiul 1 – laptop
Adela Țavoc – Școala Gimnazială „Mihai Viteazul”, Craiova

Premiul 2 – biciclete
Andrei Sapoval – Școala Gimnazială „Ion Luca Caragiale”, Tulcea
David Cocea – Școala Gimnazială „Ion Luca Caragiale”, Tulcea

Premiul 3 – tablete
Valentina Andronăchescu – Școala Gimnazială “Ion I. Graure”, Bălteni, Județul Olt
Daiana Perț – Liceul Tehnologic Turceni, Județul Gorj
Elena Maria Vrăjitoru – Școala Gimnazială „Petre Sergescu”, Drobeta-Turnu Severin

Menţiuni – trotinete
Daniel Ionescu – Școala Gimnazială “Ion I. Graure”, Bălteni, Județul Olt
Mihai Grosu – Școala Gimnazială „Ion Luca Caragiale”, Tulcea
Ionel Mario Tunaru – Liceul Tehnologic Bîlteni, Structura Școala Gimnazială Nr.1, Peșteana-Jiu Bîlteni, Județul Gorj
Mihai Pau – Liceul Teoretic Special „Iris”, Timișoara
Florin Rădulescu – Școala Gimnazială “Ion I. Graure”, Bălteni, Județul Olt.

Școala Zero Waste este un concurs de educație ecologică destinat tuturor elevilor din școlile cu clasele I – VIII din România. Concursul dă posibilitatea elevilor și școlilor să contribuie la protejarea mediului și reducerea poluării și în același timp să concureze pentru câștigarea premiilor puse în joc. Ajuns la a 5-a ediție, s-au implicat în competiția din acest an 205 de școli din 36 de județe și din București.
În cadrul ediției Școala Zero Waste 2017, cei 20.517 elevi direct înscriși în competiție au realizat 93 de acțiuni de curățenie și 65 de acțiuni de plantare (cu peste 10.000 de puieți de arbori forestieri și pomi fructiferi plantați). Au fost recuperate 28 de tone de plastic, 100 de tone de hârtie și carton, 2,8 tone aluminiu și 11,8 tone deee-uri. „Bike to school”, „Ziua fără hârtie la școală” (unde atât profesorii cât și elevii au fost încurajați să găsească metode alternative de predare și învățare, fie folosind tehnologia, fie ieșind în aer liber și observând natura), „Crește-ți singur mâncarea” (în care și-au plantat propria grădină la școală, învățând astfel să aibă grijă de plante și să se și bucure de rodul acestora) sunt doar câteva dintre activitățile implementate cu succes în ediția din acest an a competiției Școala Zero Waste.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS