6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjŞoferii vor circula pe asfalt în Defileul Jiului, până la finalul anului

Şoferii vor circula pe asfalt în Defileul Jiului, până la finalul anului

Se toarnă ultimii kilometri de asfalt în Defileul Jiului
Se toarnă ultimii kilometri de asfalt în Defileul Jiului

Conducătorii auto vor beneficia, în sfârşit, de asfalt pe întreaga şosea naţională care traversează Defileul Jiului, între Bumbeşti-Jiu şi Petroşani. Mai sunt de asfaltat aproximativ 10 km din şoseaua europeană DE 79, actualul DN 66. Constructorii au reuşit să finalizeze lucrările de mare dificultate şi au trecut la turnarea ultimilor kilometri de asfalt, din zona Polatişte, de la graniţa dintre Gorj şi Hunedoara, şi până la Petroşani. Astfel, până la finalul toamnei, constructorii vor finaliza ultimii kilometri de asfalt. Acum se lucrează la turnarea primului strat de asfalt, urmând să se ajungă peste câteva săptămâni şi la aplicarea stratului de uzură. Nu se ştie dacă va mai fi posibilă şi finalizarea tuturor marcajelor rutiere. În măsura în care nu vor fi ploi şi vremea va permite acest lucru, vor fi realizate şi marcajele rutiere în Defileul Jiului. În caz contrar, vor fi realizate marcaje provizorii.

Se lucrează şi la câteva poduri

Potrivit reprezentanţilor Secţiei Târgu Jiu a Drumurilor Naţionale, în momentul de faţă, pe lângă lucrările la carosabil mai sunt în execuţie lucrări la trei poduri din Defileul Jiului. Podul de la kilometrul 118, care este şi cel mai mare, va fi gata în luna octombrie. În rest, se execută consolidări la podul de la Bumbeşti-Jiu. Mai rămân pentru anul viitor un pod la Lainici şi o parcare mare lângă Mănăstirea Lainici. Prin urmare, dacă podul şi parcarea nu vor fi scoase din contractul de bază, atunci lucrările de reabilitare şi modernizare a DN 66 Defileul Jiului vor continua şi anul viitor cu cele două obiective. Speranţa pentru şoferi este că vor putea circula pe asfalt nou în Defileul Jiului, până la finalul acestui an.

Lucrările ar fi trebuit să fie gata în 2014

Contractul de reabilitare a DN 66 Bumbeşti-Jiu – Petroşani a fost semnat între CNADNR şi asocierea de firme Copisa Constructora Pirenaica (Spania) – Chiruli Andrea Impresa Individuale (Italia) – Coremi Inter (România) şi avea o durată de execuţie de doi ani. Valoarea lucrărilor de modernizare este de 150 de milioane de lei. Contractul între beneficiar şi compania de drumuri a fost semnat în luna iunie 2012. Astfel, lucrările ar fi trebuit să fie gata în anul 2014. Acest lucru nu a fost posibil din cauza unor întârzieri mari şi a necesităţii consolidării şi reconsolidării versanţilor în mai multe puncte, astfel încât să nu mai existe căderi de stânci în Defileul Jiului. Au fost aplicate plase de protecţie. Prin urmare, carosabilul va fi gata după aproape cinci ani, însă lucrările vor continua şi anul viitor cu podul şi parcarea de la Lainici. Conducătorii auto nu vor mai avea însă parte de lungi perioade de întrerupere a circulaţiei rutiere în Defileul Jiului, aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS