17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrognoza meteo pe următoarele două săptămâni în Oltenia, la munte și la mare

Prognoza meteo pe următoarele două săptămâni în Oltenia, la munte și la mare

Administraţia Naţională de Meteorologie a transmis estimarea evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 21 august – 4 septembrie. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

În Oltenia, temperatura maximă va fi în scădere în prima zi a intervalului, când media va fi de 25…26 de grade, apoi va crește ușor și treptat de la o zi la alta până spre mijlocul intervalului, când media valorilor diurne va fi de 33…34 de grade. În ultimele zile temperatura va avea din nou tendința de scădere, până spre o medie de 30 de grade. Media
temperaturilor minime va fi în jurul a 17 grade la începutul intervalului, apoi temperaturile nocturne vor marca o scădere, iar la mijlocul primei săptămâni, media va fi de 11…12 grade. Treptat, minimele vor crește ușor, spre sfârșitul lunii august media acestora se va situa în jurul valorii de 16 grade, iar până la sfârșitul intervalului variațiile vor fi nesemnificative. Local vor fi averse în prima zia intervalului, iar condiții de ploaie vor mai fi în intervalul 30 august – 2 septembrie.

La munte, până în data de 23 august vremea se va răci, iar media maximelor se va situa în jurul valorii de 14 grade. Apoi, temperatura aerului va crește ușor și treptat, iar la  mijlocul intervalului media valorilor diurne se va situa în jurul a 22 de grade. În cea de-a doua săptămână, temperaturile maxime vor fi în scădere ușoară, până la o medie în  jurul a 18 grade. Minimele termice vor fi în scădere până la mijlocul primei săptămâni, de la o medie în jurul a 11 grade, până la valori medii de 5…6 grade.
Va urma o creștere spre valori medii de 11…12 grade, iar apoi, până la sfârșitul intervalului,  o scădere spre minime, în medie, de 8…9 grade. În primele două zile vor fi averse, izolat însemnate cantitativ. Condiții de ploaie vor fi și în a doua saptamână, cu probabilitate mai mare în intervalul 31 august – 2 septembrie.

În Dobrogea, în primele două zile ale intervalului, temperaturile maxime vor fi în scădere, de la medii în  jurul  a  30  de  grade,  până  la  24…25  de  grade. Apoi, vremea se va  încălzi ușor și treptat, astfel încât mediile maximelor vor fi de 28…29 de grade. Spre sfârșitul intervalului, temperatura aerului va avea tendința de scădere ușoară până spre medii ale valorilor diurne de 26…27 de grade. Minimele termice vor fi în scădere până în data de 23 august, de la medii în jurul a 19 grade, până spre 15…16 grade, apoi vor crește din nou, iar media se va situa în jurul valorii de 18 grade. În primele două zile ale intervalului vor fi averse slabe, urmând ca probabilitatea de ploaie să fie din nou în creștere în intervalul 30 august – 2 septembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS