20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDrumuri pline de gropi, uitate la reabilitare

Drumuri pline de gropi, uitate la reabilitare

Strada Honore de Balzac are 90 de metri și este plină de gropi, dar a fost uitată atunci când s-au asfaltat străzile din împrejurimi (Foto: Claudiu Tudor)
Strada Honore de Balzac are 90 de metri și este plină de gropi, dar a fost uitată atunci când s-au asfaltat străzile din împrejurimi (Foto: Claudiu Tudor)

Mai mulți cititori GdS ne-au semnalat existența unor străzi din Craiova care nu au mai mult de o sută de metri, dar care au fost sărite de la asfaltare atunci când au fost reabilitate arterele din împrejurimi. Pe unele s-a măcinat atât de mult asfaltul, încât drumul a rămas cu îmbrăcămintea de dinainte (piatră cubică), altele sunt la fel ca acum zeci de ani (pavate cu piatră de râu), pe unele asfaltul s-a lăsat, iar trotuarele nu se mai recunosc. Și toate au ceva în comun: asfaltarea a trecut pe lângă ele.

Mai multe străzi din Craiova par să fie urmărite de ghinion când vine vorba de reabilitare, pentru că pe ele nu s-a mai turnat în ultimii zeci de ani nici măcar o lopată de asfalt. Și asta, deși pe alte străzi din împrejurimi s-a intervenit în ultima perioadă, unele drumuri fiind asfaltate sau chiar reabilitate complet. De ce au fost sărite de „asfaltatori“, în condițiile în care nici una dintre străzile menționate de cititorii GdS care ne-au semnalat acest aspect nu are mai mult de o sută de metri, este o întrebare rămasă fără răspuns. Cert este doar că unele dintre aceste străzi se regăsesc pe lista cu asfaltările propuse pe anul 2017, altele sunt programate pentru modernizare începând de anul viitor.


„Vă invit pe strada Putnei, de peste 40 de ani neasfaltată, plină de gropi, fără trotuare…“, ne-a scris Claudia Frînculescu, din Craiova. Pe strada Putnei, asfaltul s-a lăsat, iar trotuarele nu se mai recunosc. Drumul face legătura între stăzile Spania și Henri Coandă, are numai 30 de metri și figurează la primărie ca asfaltat. „Strada asta nu a mai fost asfaltată de ani de zile. În 2008 m-am mutat aici și nu am văzut să se fi reparat măcar o dată. Am înțeles de la soțul meu că strada arată așa de zeci de ani. S-a mai aruncat câte o lopată de asfalt pe la capătul ei și atât. De trotuare ce să mai spun, sunt distruse complet, a rămas doar pământul. Când plouă nu putem să ieșim din casă cu copiii, îi ducem în brațe la grădiniță. S-au asfaltat alte străzi din zonă și de strada noastră au uitat. Toți de aici suntem nemulțumiți“, susține o craioveancă de pe strada Putnei.

Nemulțumiți sunt și craiovenii care locuiesc pe strada Honore de Balzac. Aici s-a măcinat atât de mult asfaltul, încât drumul a rămas cu îmbrăcămintea de dinainte (piatră cubică). De altfel, așa apare și în scripetele primăriei, cu piatră cubică. „Oare are cineva cap în primărie ca să gândească? În zona Parcului Pușkin s-au asfaltat de curând toate străzile. A rămas numai strada Balzac, care este plină de gropi, iar când plouă se pot plimba rațele prin bălți. Firesc ar fi ca primăria să desemneze un consilier care să răspundă pentru o anumită zonă a orașului și să ridice problemele din zonă în consiliul local, cu argumente solide“, ne-a sesizat Nicu Dan Petrescu. „Strada Balzac: gropi, mizerie, lipsă de interes, cu toate că face legătura între două străzi reabilitate în toamna anului 2016“, a scris și Gigi Dumitrașcu. Strada Honore de Balzac are doar 90 de metri și se află în vecinătatea străzii Împăratul Traian, reabilitată complet anul trecut.

Un colț din strada Ana Ipătescu, lăsat neasfaltat

O altă sesizare similară primită de la cititori se referă la strada Ana Ipătescu. Atât această stradă, cât și cele două alei ale sale figurează ca asfaltate în lista deținută de primărie cu situația străzilor din Craiova la sfârșitul anului 2016. Totuși, o porțiune de zeci de metri din aceasta, care coboară pe lângă Biserica Ungureni, este pavată cu piatră și bolovani de râu. „Și pe Ana Ipătescu, pe aleea înfundată paralelă cu Pinului este piatră de râu. De ani de zile le spunem celor de la primărie de situație: toată strada Ana Ipătescu este asfaltată, numai porțiunea asta nu. Ultima dată ne-au spus că la ei apare cu asfalt. Nu este decât un petic în capul străzii cu asfalt, în rest sunt pietre“, ne-a sesizat Vali Ignat.


Alt craiovean, Constantin Dugăeșescu, ne-a scris în legătură cu felul în care arată strada Buziași, și ea rămasă „singură printre asfalt“. „Ce părere aveți de o stradă din zona I a Craiovei, situată la 200 de metri de Colegiul «Frații Buzești», care este pavată cu pietre de râu și care am înțeles că în evidențele primărie apare ca fiind de cel puțin două ori asfaltată? Se numește strada Buziași și ajunge până în spatele Casei Armatei“, a precizat cititorul. Strada Buziași are 44 de metri și figurează în evidențele primăriei ca fiind cu piatră cubică, însă are în compoziție și destule pietre de râu. Celelalte străzi din jur au asfalt, dar unele sunt trecute pe lista cu lucrările de întreținere și reparații programate în anul 2017, cum ar fi strada Dealul Spirei.
De altfel, și strada Putnei apare pe această listă cu asfaltările care se vor executa în anul în curs, în baza acordului-cadru de reparații încheiat de primărie încă din 2014. La fel cum figurează și strada Ana Ipătescu, semn că și acea porțiune cu piatră de râu uitată ar putea face cunoștință cu asfaltul până la sfârșitul anului. În schimb, străzile Buziaș și Honore de Balzac apar pe o altă listă întocmită de municipalitate, cea cu străzile care ar urma să fie modernizate începând din anul 2018, tot în baza unui acord-cadru, dar pe investiții, acord care a fost scos deja la licitație.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS