21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCoșurile de evacuare de la centralele SC Termo, în ruină

Coșurile de evacuare de la centralele SC Termo, în ruină

Coșul de evacuare de la centrala care deservea Asociația  de proprietari 113 apartamente Pavlov (Foto: Lucian Anghel)
Coșul de evacuare de la centrala care deservea Asociația de proprietari 113 apartamente Pavlov (Foto: Lucian Anghel)

Proprietarii din două asociații din Craiova se tem că într-o zi se vor trezi cu coșurile de evacuare care deservesc centralele termice în cap. Acestea sunt vechi de peste 35 de ani, au fost construite odată cu clădirile, în perioada anilor 1960 – 1970, și sunt într-o stare avansată de degradare, iar proprietarul și administratorul nici nu le repară, nici nu le demolează. Locatarii încearcă acum să găsească proprietarul și să-i solicite să ia măsuri. În Craiova sunt 13 coșuri în funcțiune care deservesc centralele termice, trei coșuri dezafectate și 41 de coșuri ale punctelor termice. SC Termo Craiova SRL spune că le are în administrare, dar dezafectarea lor este dificilă fiindcă implică o expertiză tehnică greu de realizat, în lipsa documentației tehnice.

Proprietarii din Asociația 113 apartamente Pavlov încearcă de câțiva ani să afle în proprietatea cui este coșul de evacuare de la fosta centrală, care furniza în trecut apă caldă și căldură în condominiu. Oamenii vor să-i solicite acestuia să-l dezafecteze întrucât centrala termică este scoasă din uz. Situată în subsolul blocului 57, centrala care a funcționat cândva pe păcurină, apoi pe gaze nu mai este funcțională din anul 2013. Administratorul sistemului, SC Termo Craiova SRL, și-a ridicat cazanele și conductele, dar coșul din cărămidă, înalt de 20 de metri, a rămas, nemaiavând nici o funcționalitate. Văzând că se degradează de la o zi la alta, asociația a chemat furnizorul de căldură să constate starea acestuia și să ia măsuri. Ce-i drept, Termo a venit, a văzut, a încheiat un proces de constatare și a plecat, spunând, în cele din urmă, că nu îi aparține. În procesul de constatare spunea: „Există coș de fum de la vechea centrală termică 113 apartamente, din strada Amaradia nr. 30, bloc 57 de apartamente. Are o suprafață de 45 mc, este din cărămidă, cu înălțime de 20 metri. Prezintă unele fisuri la partea superioară și are o ușoară înclinare de circa 10 grade“. Anii au trecut, iar coșul de evacuare tot abandonat este, spre nemulțumirea locatarilor. „Centrala termică a asociației a fost dezafectată în 2013. Atât spațiul unde se găsea aceasta, cât și coșul se află într-o stare avansată de degradare. Am făcut numeroase demersuri către primărie. Anul trecut, nimeni nu știa cine este proprietarul și administratorul centralei. După lungi demersuri, Direcția Patrimoniu recunoaște că este în proprietatea primăriei și l-au dat în administrare în 2012, prin HCL, SC Termo Craiova SRL. Conform Legii nr. 10/1995, privind calitatea în construcții, administratorul răspunde de întreținerea construcției și de consolidare. Am făcut o adresă și la Inspectoratul de Stat în Construcții, am înțeles că în data de 17 noiembrie 2016, Inspectoratul a încheiat un proces-verbal cu Direcția Patrimoniu pentru a se face o inspecție tehnică a respectivului coș. Acesta este construit odată cu blocul, în 1960. Cât timp era centrala în funcțiune, era interesul SC Termo să întrețină aceste coșuri și spațiile din subsolul blocului. După acel control al ISC, Termo și Primăria nu au luat nici o măsură. Sesizând din nou ISC, aceștia ne-au spus că ne va răspunde Direcția Patrimoniu. Aceasta din urmă a plasat problema la Poliția Locală, dar aceștia ne-au spus că nu au nici o atribuţie. Nimeni nu a făcut o inspecție, o verificare şi nu a luat nici o măsură“, a spus Vasile Adrian, președintele Asociației 113 apartamente Pavlov.

Și la Lumea Copiilor, coșul de evacuare este degradat

Coșul de fum de la centrala care deservește Asociația  de proprietari 156 apartamente
Coșul de fum de la centrala care deservește Asociația
de proprietari 156 apartamente

O situație asemănătoare este și la Asociația Bloc 156 apartamente de pe strada A.I. Cuza. Aici, totuși, centrala care deservește cvartalul de blocuri este funcțională, dar coșul de evacuare este mult mai degradat față de cel de la blocurile de pe strada Amaradia.
„Coșul centralei termice care deservește blocul este extrem de deteriorat și prezintă un pericol public deoarece se poate surpa în orice moment, iar contactul cu solul este exact pe locul accesului oamenilor în casa scării nr. 3, ceea ce ar duce inevitabil la grave accidente. Menționez că asociația de locatari a blocului cunoaște situația, dar evidențiază faptul că acest coș este proprietatea Termo. Au înaintat adrese către aceasta și răspunsul primit este că nu sunt fonduri pentru reparații.
Această tergiversare este însă în dauna trecătorilor, care sunt expuși riscului de a fi răniți sau și, mai grav, de a-şi pierde viața“, spune într-o sesizare trimisă pe adresa GdS Florin Stănescu, proprietar. Nu este o îngrijorare nefondată, deoarece se știe că la Blocul 156 Lumea Copiilor, în urmă cu câteva luni, tencuiala s-a prăbușit pe plafonul unui autoturism, avariindu-l. Vechimea construcției în care este înglobat și coșul de evacuare de la centrala termică își spune în acest fel cuvântul.

„Necesitatea dezafectării se stabilește doar în baza unei expertize efectuate de către experți“

Furnizorul de căldură și apă caldă, SC Termo Craiova SRL, spune că are în administrare aceste coșuri de evacuare de la centralele termice, dar dezafectarea lor este dificilă, fiindcă implică o expertiză tehnică greu de realizat, în lipsa documentației tehnice.
„Coșurile de fum din dotarea centralelor termice fac parte din bunurile aparținând domeniului public al municipiului Craiova predate în administrare către SC Termo Craiova SRL prin contractul de concesiune aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 170/2012.
Întrucât coșurile de fum nu sunt înregistrate separat ca mijloace fixe, este necesară evaluarea lor pentru stabilirea valorii corecte a acestora, urmată de derularea procedurii legale de dezafectare a coșurilor de fum care nu mai sunt utilizate.
Totodată, necesitatea dezafectării se stabilește doar în baza unei expertize tehnice efectuate de către experți autorizați.
Precizăm că s-au întreprins diligențe în acest sens, dar implementarea acestei proceduri este foarte dificilă din cauza faptului că nu se regăsesc documentațiile tehnice ale acestor construcții, ele având o vechime de peste 35 de ani“, se arată într-un răspuns venit din partea SC Termo Craiova SRL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS