Asociațiile, restanțierii și recuperarea debitelor în instanță

Administratoarea Crinela Enculescu arată hotărâri judecătoreşti vizând recuperarea debitelor


Cum de s-a ajuns ca într-un bloc doi-trei locatari să acumuleze restanțe la întreținere de 160.000 de lei sau ca un bloc să datoreze doar la căldură 570.218 lei sau 244.203 lei? Și, mai ales, cine se face vinovat de acumularea acestor datorii, din moment ce legea îi obligă pe cei de la asociație să acționeze în  judecată datornicii după 90 de zile?!

Primii care se fac vinovați de acumularea acestor debite sunt locatarii care uită cu lunile să-și plătească obligațiile către asociație, fără să se gândească la prejudiciile pe care le aduc vecinilor. Principala cauză nu este, în cazul acestor restanțieri, lipsa banilor, ci reaua-voință. Unii dintre ei sunt avocați, polițiști, preoți, medici și nu au probleme financiare, nici nu sunt în imposibilitatea de a-și plăti dările către asociație. „În blocul E 18, toți proprietarii sunt cu plata întreținerii la zi, cu excepția a doi locatari, un avocat și un preot. Au acumulat datorii care trec de 15.000 de lei. Avocatul spune că nu are venituri, preotul nu vine să plătească“, spune președintele Asociației de proprietari nr. 7 Rovine, Tudor Viziru.

La Asociația de proprietari nr. 9 Rovine, administratorul se plânge că printre restanțieri sunt polițiști, medici și magistrați. „Avem în blocul cu asociația un polițist local, nu l-am văzut niciodată, dar niciodată pe la asociație. Avem în blocul 24 un locatar cu o restanță de 100.000 de lei, din anul 2004. Avem un medic cu mari restanțe din 2009, care a preluat apartamentul de la o judecătoare“, a declarat administratoarea Crinela Enculescu.

În al doilea rând sunt vinovați reprezentanții și angajații asociației, care îi păsuiesc pe datornici și nu folosesc pârghiile legale pentru a-i obliga să plătească facturile la întreținere. ei ar trebui să-i acționeze în instanță dupa 90 de zile de la expirarea termenului de plată a facturilor.

Cu restanțierii la judecată

Nu e o situaţie plăcută nici pentru restanţieri, nici pentru reprezentanţii asociaţiilor de proprietari, care se văd nevoiţi să-i dea în judecată, aceasta fiind o modalitate de recuperare a restanțelor. Dacă nu fac asta, datoriile devin în scurt timp atât de mari încât banii nu mai ajung pentru plata facturilor la utilităţi, iar furnizorii pot întrerupe, de exemplu, gazele sau apa curentă, iar atunci vor suferi toţi locatarii. Așa s-au trezit unele dintre asociațiile din Craiova fără apă caldă, din cauza debitelor. Președinții au mers în judecată, dar au bătut pasul pe loc o bună bucată de timp. „Avem în instanță și la executor zeci de dosare. În instanță trece mai mult de un an până se încheie procesul. Nu avem dosar care să se fi încheiat mai devreme de un an și jumătate, dar pot trece și câțiva ani. De exemplu, ne-am judecat cu un proprietar din 2009 până în 2017. Uneori durează mult pentru că debitorii solicită expertiză contabilă sau cer documente suplimentare. După ce obținem sentința definitivă, mergem la executor și în două luni se ajunge la executare silită. Asta înseamnă că, de cele mai multe ori, se pune poprire pe salariu și se recuperează o sumă infimă. De exemplu, mie un restanțieri îmi plătește prin executor 100 de lei pe fiecare lună“, a mai spus Tudor Viziru, președinte de asociație.


Nu întotdeauna recunoa-șterea în instanță a debitelor restante echivalează cu recuperarea datoriilor de la rău-platnici. Când hotărârea judecătorească rămâne definitivă, restanțierii „se sperie“ și își aduc aminte că au datorii la întreținere, vin, plătesc o sumă infimă și dispar. „Am stat pe drumul instanțelor cu un proprietar peste zece ani. La sfârșitul procesului, pentru datoria de un miliard de lei a venit și ne-a plătit 150 de lei. Apoi a dispărut“, a mai spus Crinela Enculescu, administrator de asociație. De cele mai multe ori însă, proprietarii cu restanțe, după ce pierd în instanță procesul cu asociația, merg să-și plătească datoriile la întreținere benevol sau prin executorul judecătoresc.

Neplata restanțelor nici după rămânerea unei hotărâri judecătorești definitive și irevocabile poate duce la evacuarea din apartament, dacă cel acționat în instanță este chiriașul primăriei. Într-o astfel de situație se află o locatară din blocul S4 al Asociației de locatari SO2, din cartierul Craiovița Nouă, pe care primăria o aruncă împreună cu copilul în stradă pentru o restanță recunoscută de instanța de judecată.

Privilegiul imobiliar, un sprijin pentru recuperarea restanțelor

Este bine de știut că asociația de proprietari beneficiază de o circumstanță specială, având privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor și altor spații individuale ale proprietarilor din condominiu, precum și un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cotă de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari, după cheltuielile de judecată datorate tuturor creditorilor în interesul cărora au fost făcute. La cererea președintelui asociației de proprietari, privilegiul se înscrie în registrul de publicitate imobiliară al judecătoriei, pe baza extraselor de pe ultima listă lunară de plată a cotelor de contribuție din care rezultă suma datorată cu titlu de restanță. De asemenea, privilegiul se radiază la cererea președintelui asociației de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitanței ori a altui înscris prin care asociația confirmă plata sumei datorate. Instituirea privilegiului se impune atunci când asociația cunoaște că restanțierul a făcut credite bancare.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 4 august 2017

Actualitate

» Primăriile vor putea cumpăra acțiunile deținute de Ministerul Energiei la societățile producătoare de agent termic
» Guvernul a aprobat un proiect de OUG privind restituirea taxei auto cerută la înmatricularea autovehiculului
» Salarii majorate pentru polițiști și personalul civil din instituțiile de apărare, ordine publică și securitate națională
» Peste o sută de cazuri noi de rujeolă în ultima săptămână
» Polonia ameninţă SUA cu oprirea negocierilor pentru Patriot: “Avem aşteptări mai mari decât ale României”
» Valoarea sprijinului financiar pentru persoane cu dizabilități va fi majorată începând cu 1 ianuarie 2018
» Guvern: Măsuri privind funcționarea școlilor doctorale din România
» Reglementări noi în Codul muncii privind munca nedeclarată
» Ce schimbări face guvernul la pensiile speciale
» 489 locuri de muncă vacante în Spaţiul Economic European
» Șeful Bazei de Administrare din Jandarmeria Română, reținut de DIICOT
» Atenţionări de călătorie în mai multe ţări din Europa
» Ministrul Apărării: Pensiile nu vor scădea; vârsta de pensionare nu se modifică
» România cumpără elicoptere de atac de la Bell Helicopter
» Puternic incendiu într-un zgârie nori din Dubai
» Restricţii de circulaţie pe mai multe drumuri din Oltenia şi din ţară

Publireportaj

» S-a demarat proiectul ” Îmbunătăţirea activităţii SC XADOS MET SRL prin dotarea societăţii cu echipamente/utilaje/instalaţii de ultimă generaţie”

Dolj

» Cozi imense şi nervi la Serviciul Paşapoarte Dolj
» S-a aruncat pe geam cu banii de înmormântare într-o borsetă
» Aglomeraţie la paşapoarte
» Operații amânate din cauza lipsei de sânge
» S-a sinucis cu banii de înmormântare în buzunar
» Lucrări de modernizare a 14 poduri şi podeţe feroviare de pe raza județelor Argeș, Olt, Dolj, Gorj, Mehedinți și Sibiu
» Craiova: Pietonii în atenţia poliţiştilor locali
» Craiova: “Art in the park”, la Teatrul de Vară din Parcul Romanescu
» Craiova: Patru avarii într-o lună pe strada Tecuciului
» Suplimentări de trenuri pe ruta Craiova-Târgu Jiu-Lainici, cu prilejul sărbătorii “Schimbarea la Faţă”
» Bursierii “Vreau în clasa a noua” din Dolj s-au întors cu experienţe de neuitat din tabăra de vară
» Craiova: De luni, traficul rutier pe strada A.I.Cuza va fi închis
» Craiova: Acţiune de prevenire a accidentelor
» Dolj: Peste 8000 țigarete confiscate de polițiști
» Craiova: Un bărbat a murit după ce a dat foc apartamentului și s-a aruncat de la etajul 3

Olt

» Măsuri de ordine publică asigurate de jandarmii olteni

Mehedinţi

» Mehedinţi: Dosar penal pentru nerespectarea regimului şi muniţiilor
» Mehedinţi: Incendiu la un depozit de mase plastice și resturi menajere
» Mehedinţi: Incendiul din Parcul Domogled nu a fost lichidat
» Locuri de muncă vacante în judeţul Mehedinţi

Vâlcea

» Vâlcea: Au furat o bormaşină şi un telefon mobil dar au fost prinşi de poliţişti

Sport

» Fotbal / Florin Spînu și Mihai Dăscălescu, reprezentanții Ligii a III-a în Comitetul Executiv al FRF
» Fotbal: Viitorul va juca cu RB Salzburg în play-off-ul Europa League
» Baschet (m): Americanul Joshua Cristopher Greene, la SCM-U Craiova
» Andreea Răducan, noul președinte al Federației Române de Gimnastică
» Fotbal: FCSB – Sporting Lisabona, în play-off-ul Ligii Campionilor
» Neymar a semnat pe cinci ani cu PSG şi a devenit cel mai scump fotbalist din istorie
» Kristina Mladenovic, învinsă de Bianca Andreescu în optimi la WTA Washington
» Handbal (f): Două victorii pentru SCM Craiova la turneul de la Vâlcea (UPDATE)
» Niculescu și Mirza, calificate în semifinalele probei de dublu al Washington (WTA)
» Simona Halep și Monica Niculescu, în sferturi la Washington
» Alb-albaştrii nu şi-au depăşit condiția (galerie foto)
» Lupte (f): Craiovencele Ştefania Priceputu şi Alexandra Anghel, medaliate cu bronz la Campionatul Mondial

Top