13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCreșterile salariale din administrație, votate la foc automat

Creșterile salariale din administrație, votate la foc automat

Consilierii județeni au votat joi, în ședință extraordinară, și creșterea salariilor de bază  pentru fucționarii publici, și personalul contractual din cadrul CJ Dolj
Consilierii județeni au votat joi, în ședință extraordinară, și creșterea salariilor de bază
pentru fucționarii publici, și personalul contractual din cadrul CJ Dolj

Consiliul Județean (CJ) Dolj s-a întrunit joi, în ședință extraordinară, pentru a vota, printre altele, și efectele Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care a intrat în vigoare de la 1 iulie, și care a dus la o creștere substanțială a salariilor din administrație. 

Atmosferă de vacanță joi, în Consiliul Județean Dolj, unde consilierii s-au reunit în ședință extraordinară pentru a vota 20 de proiecte de hotărâre, multe dintre acestea vizând stabilirea salariilor de bază pentru fucționarii publici și personalul contractual din cadrul aparatului de specialitate al CJ Dolj și al unor direcții din subordine, ca efect al Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, intrată în vigoare de la 1 iulie. Cum unde-i lege nu-i tocmeală, proiectele privind salariile au fost votate la foc automat, unele Direcții din subordinea CJ solicitând chiar și sumele de bani necesare pentru a acoperi până la sfârșitul anului creșterile salariale. Pe lângă personalul din cadrul aparatului de specialitate al instituției, la majorări s-au mai încadrat și angajații de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, Direcția Județeană de Pază și Servicii, Clubul Sportiv Județean Știința „U“ Craiova, Direcția Publică de Evidență a Persoanelor și de la Centrul Județean pentru Protecția Naturii, Turism și Dezvoltare Rurală Durabilă.
CSJ Știința a cerut și a primit o suplimentare de 20.000 de lei pentru plata salariilor pentru anul 2017, în timp ce DGASPC a solicitat pentru cheltuielile de personal pe 2017 suma de 2.962.000 de lei, iar Direcția Județenă de Pază și Servicii – 1.250.000 de lei. Totodată, au fost aprobate și modificări ale statutului de funcții la mai multe instituții din subordinea CJ, pornind tot de la Legea cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Cele mai multe modificări au fost la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, peste 300, de la transformarea a zeci de funcții contractuale de execuție de inspector de specialitate din gradul III în gradul II sau în gradul debutant, ori din gradul II în gradul I, până la transformarea funcțiilor de bucătar și de lenjereasă.

Ce salarii de bază sunt acum la CJ Dolj

Iată câteva din salariile de bază pentru funcții publice, aprobate în ședința de joi. Secretarul unității administrativ teritoriale va câștiga 11.586 de lei, arhitectul-șef 11.020 de lei, în timp ce un director executiv primește 10.875 de lei, iar un șef de serviciu 10.150 de lei. Un șef de birou are un salariu de bază de 9.425 de lei, un consilier, consilier juridic sau inspector superior 7.968 de lei, unul principal 6.225 de lei, iar unul debutant 3.127 de lei. Totodată, un referent de specialitate superior are, de la 1 iulie, un salariu de 5.728 de lei, iar unul principal 4.945 de lei. Salariile sunt aferente gradației 5. În ceea ce privește salariile de bază pentru funcții contractuale, aferente gradației 5, administratorul public are un salariu de bază de 11.586 de lei, un șef de serviciu 9.295 de lei, un consilier 7.134 de lei, un șofer 3.649 de lei, un muncitor calificat 3.271 de lei, iar un arhivar și un magazioner 3.090 de lei.
„Legat de mărirea salariilor, aș dori să menționez că, dacă nu se schimbă nimic la cei care beneficiază de ea, atunci e o mare greșeală. Le transmit colegilor care au avut creșteri de salarii să rezolve cu celeritate problemele ridicate de oameni. Fiecare să vadă ce are de îmbunătățit la el și chiar să se vadă o schimbare“, a ținut să precizeze președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa. Joi s-a votat și stabilirea indemnizației maxime lunare a consilierilor județeni la un procent de 10% (nivelul maxim) din indemnizația lunară a președintelui CJ (14.100 lei – n.r.), în timp ce remunerația administratorilor societăților controlate de Consiliul Județean, dacă aceștia își îndeplinesc indicatorii de performanță pe anul anterior, a fost stabilită la 2.500 de lei pe lună, plătită o dată pe an.

CJ Dolj a împrumutat de la stat 6,8 milioane de lei

În ședința de joi, consilierii județeni au fost informați de faptul că CJ Dolj a contractat de la Ministerul Finanțelor Publice un împrumut de 6.807.552 de lei, cu o maturitate de 20 de ani. „Pentru că s-a oferit această posibilitate de a lua credit de la stat pe 20 de ani, fără dobândă, ne-am grăbit să luăm și noi niște bani, pentru că aici e legea primului venit, primului servit“, a explicat Prioteasa. Banii vor fi folosiți pentru finanțarea cheltuielilor necesare finalizării unor proiecte finanțate din fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană din perioada de programare 2014 – 2020, și anume: coordonarea și sprijinirea modernizării serviciilor publice de sănătate în regiunea Dolj – Vratsa (pentru care sunt alocați 1.666.683 de lei), modernizarea DJ 552 Craiova – Cetate (3.640.061 de lei), valorificarea durabilă a monumentului istoric Casa Dianu, prin crearea unui Muzeu al Cărții și Exilului Românesc și introducerea acestuia în circuitul turistic (806.805 lei), restaurarea, consolidarea și promovarea monumentului istoric Cula Cernăteștilor (468.027 de lei) și restaurarea, consolidarea și promovarea monumentului istoric Cula Izvoranu – Geblescu (225.976 de lei). Plata serviciului anual al datoriei publice locale aferent împrumutului se va asigura integral din bugetul local al județului Dolj.
Președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a adus aminte și de cele circa 180 de milioane de euro care vor reveni județului în cadrul PNDL 2 (Programul Național de Dezvoltare Locală, n.r.), pentru finanțarea a 141 de proiecte, dar și de alte 30 de milioane de euro destinate modernizării DJ 542 Dăbuleni – Zvorsca (27 km), reabilitării a opt kilometri de drum pe DJ 643D, DN 65C (Bulzești) și rezolvării problemei alunecărilor de teren de la Murgași. „Vor fi bani mulți, licitații multe, totul este ca firmele de apartament să nu se arunce să participe la cât mai multe licitații ca să-i încurce pe alții sau să intre în faliment și să lase unele comune cu ochii în soare, pentru că am mai văzut filmul ăsta pe la noi“, a precizat Prioteasa.

Nissa își face hală de producție la Craiova

Tot în cadrul ședinței de joi, Dan Dașoveanu, directorul executiv al SC High-Tech Industry Park Craiova SA, societate deținută de CJ Dolj, a anunțat că brandul românesc de îmbrăcăminte Nissa „se află la o semnătură de primar (primarul Craiovei, n.r.) de obținerea autorizației de construire a unei hale de producție la High-Tech Park, o investiție de două milioane de euro fonduri europene“. Dașoveanu a mai precizat că avizele de la ISU și Autoritatea Aeronautică pentru realizarea construcției s-au luat într-o zi, iar venirea celor de la Nissa va însemna și crearea a 150 de locuri de muncă. „Vă asigur că până la sfârșitul anului acest Parc Industrial al Craiovei va arăta ca un șantier și așteptăm în continuare sprijinul consiliului județean pentru investițiile în infrastructură“, a încheiat Dașoveanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS