11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrognoza meteo pe următoarele două săptămâni în Oltenia, la munte şi la mare

Prognoza meteo pe următoarele două săptămâni în Oltenia, la munte şi la mare

Administraţia Naţională de Meteorologie a transmis estimarea valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 24 iulie – 6 august. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

În Oltenia, după o primă zi caracterizată de o vreme călduroasă, local caniculară în sudul regiunii, temperaturile vor începe să scadă ușor și treptat, astfel că la mijlocul săptămânii media valorilor maxime va fi de 27…28 de grade, iar a minimelor de 14…18 grade. Ulterior, vremea se va încălzi din nou, iar debutul lunii august va fi cel mai probabil unul canicular. Probabilitatea pentru ploi frecvente și însemnate cantitativ va fi mai ridicată în jurul datei de 25 iulie, însă și în celelalte zile ale primei săptămâni din intervalul de referință vor fi manifestări de instabilitate atmosferică cu caracter local.

La munte, vremea se va răcori treptat, de la o zi alta, începând din 25 iulie, astfel că în a doua parte a săptămânii vor fi temperaturi maxime de 14…18 grade și minime de 8…12 grade, în medie. Apoi, valorile termice vor crește din nou, astfel că luna august va debuta cu o vreme caldă, estimările indicând o medie diurnă de 19…22 de grade și nocturnă 10…13 grade. În perioada 24-29 iulie probabilitatea pentru aversese va mențineridicată în toate masivele și vor fi intervale în care ploile vor fi însemnate cantitativ.

În Dobrogea, vremea călduroasă va persista în primele zile ale intervalului de referință în partea continentală, iar media regională a maximelor va fi de 29…31 de grade, iar a minimelor de 19…22 de grade. După data de 27 iulie o răcorire se va produce în toată regiunea, deteminând valori diurne de 26….28 de grade și nocturne de 17…20 de grade, în medie. Pentru cea de-a doua săptămână, estimările indică o tendință de creștere a temperaturilor de o la zi la alta, vremea redevenind călduroasă.
Probabilitatea pentru ploi frecvente, în general moderate cantitativ, va fi mai ridicată în jurul datei de 27 iulie, însă și în celelalte zile ale primei săptămâni din intervalul de referință vor fi posibile manifestări de instabilitate atmosferică, dar pe arii restrânse.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS