Dumitrel-Titel Stoenescu, primarul comunei Afumaţi: „Dacă nu vom repopula satele, acestea vor rămâne nelocuite“

Dumitrel-Titel Stoenescu, primarul comunei Afumaţi (Foto: Lucian Anghel)
Autori


La 60 de kilometri de Craiova, locuitorii din comuna Afumaţi trăiesc cu nostalgia anilor trecuți. Drumurile din comună sunt distruse, la fel şi unităţile de învăţământ. Peste 200 de persoane trăiesc din ajutoare sociale, în realitate însă, potrivit reprezentanţilor primăriei, peste jumătate din populaţie trăieşte la limita sărăciei şi s-ar putea încadra fără probleme în categoria asistaţilor. Degeaba este pământul roditor dacă nu există un centru de recoltare pentru legumele pe care oamenii le produc. Localnicii, dar şi autorităţile au promisiuni şi poartă discuţii pentru aducerea unui investitor mare în satul Boureni. Este vorba de un parteneriat public-privat, în care primăria să asigure terenul pe o perioadă de câţiva ani şi să aibă astfel cotă parte din profit.

Comuna Afumaţi se află în partea de sud a judeţului Dolj. Are în componenţă trei sate: Afumaţi, Boureni şi Covei. Ca în majoritatea localităţilor rurale, natalitatea este în scădere, iar populaţia îmbătrânită. La recensământul din 2011, populația comunei Afumați număra 2.600 de locuitori, faţă de peste 3.200 în 2002. „Media de vârstă este de peste 50 de ani. Dacă nu vom repopula satele, acestea vor rămâne nelocuite… Avem multe locuinţe în care mai sunt doar două persoane, trecute de 60, chiar 65 de ani. În plus, peste 60 de persoane au plecat în străinătate, în special tineri, care lucrează în Franţa, Italia, Spania, în agricultură sau în construcţii. Mulţi mă întreabă dacă să se întoarcă acasă, dacă au şanse să îşi găsească de muncă. Nu le pot da prea multe speranţe, îi asigur însă că depunem toate eforturile pentru atragerea investitorilor. Cei plecaţi la muncă în străinătate nu au investit prea mult în gospodării. Nu se vede o îmbunătăţire a vieţii celor rămaşi acasă“, a povestit Dumitrel-Titel Stoenescu, primarul comunei Afumaţi.

„Sunt doar câteva fântâni cu apă potabilă“

Sunt multe case de vânzare în localitate, însă cumpărătorii nu se înghesuie, în ciuda preţurilor mici la care sunt scoase la vânzare. În zona centrală a comunei, casele se vând ceva mai scump între 20.000 şi 70.000 de lei, însă în zonele exterioare şi cu maximum 7.000 de lei locuinţa. „Oamenii nu sunt atraşi să vină, zona nu are potenţial, nu au unde să lucreze. Momentan nu există nici gaze, nici apă. Sperăm ca de anul viitor să se schimbe situaţia, să avem reţea de apă şi canalizare. Au venit cei de la Direcţia de Sănătate Publică şi au făcut analiza apei din fântâni. La fel ca în multe comune doljene, sunt doar câteva fântâni cu apă potabilă, în celelalte nivelul de nitriţi şi nitraţi este foarte ridicat. De multe ori şi amoniu este mai ridicat decât limitele admise, dar neexistând alte surse de apă, oamenii continuă să consume apă din fântâni riscând să se îmbolnăvească“, a completat primarul.

„Drumurile sunt deteriorate, nu avem apă în comună, nu avem canalizare“

Sunt multe de făcut în comună. Dezvoltarea infrastructurii este însă prioritară. Tocmai s-a încheiat proiectul de asflatare a cinci kilometri de drum. Pentru continuarea asfaltării, autorităţile aşteaptă răspuns de la Ministerul Dezvoltării. Fără aceşti bani, nu vor putea face decât mici reparaţii curente. „Este un proiect pentru reabilitarea a opt kilometri de drum. Stăm deosebit de rău la capitolul infrastructură. Drumurile sunt extrem de deteriorate, nu avem apă în comună, nu avem canalizare, iluminatul este cât de cât funcţional, dar nu în totalitate. În perioada următoare intenţionăm să demarăm lucrările de modernizare a iluminatului public, avem deja aprobate sumele pentru două sate, cu bani de la bugetul local. Am obţinut finanţare pentru apă şi canalizare pe măsura 7.2, am depus proiectul anul trecut în luna august, iar acum avem deja contractul semnat, avem proiectarea în derulare, urmând ca spre sfârşitul anului sau începutul anului viitor să demarăm lucrările şi de apă, şi de canal“, a explicat edilul comunei Afumaţi.

Un investitor străin vrea să deschidă o fabrică de conserve la Boureni


În urmă cu zeci de ani, comuna Afumaţi era un bazin legumicol foarte important în zonă. În ultima perioadă însă, din lipsa unei pieţe angro în care oamenii să-şi vândă marfa, s-a renunţat la cultura legumelor. Fermierii merg pe culturi mari, în special porumb, grâu.

„Dintr-o comună bogată, încet a devenit o localitate cu foarte mulţi oameni nevoiaşi. Nivelul de trai este foarte scăzut, avem în plată aproximativ 90 de dosare de ajutoare sociale cu peste 200 de persoane. În realitate sunt mult mai mulţi oameni cu venituri extrem de reduse, dar oamenii din Afumaţi sunt mândri şi nu apelează la ajutorul social. Dacă ar fi să-i luăm după venituri, jumătate din comună s-ar încadra în categoria asistaţilor social“, a spus Stoenescu. La fel ca în majoritatea localităţilor din mediul rural, în special lipsa locurilor de muncă duce la un nivel de trai foarte scăzut al populaţiei. Din acest motiv, dar şi pentru stimularea eventualilor investitori, autorităţile au aprobat printr-o hotărâre de consiliu acordarea anumitor facilităţi fiscale potenţialilor investitori. „Avem deja semnale. La Boureni încearcă un investitor să deschidă o fabrică de conserve. Suntem în discuţii în acest moment. Vrem să îi asigurăm terenul pentru această fabrică pe o perioadă de cinci ani. Acesta vrea să facă conserve din legumele cultivate de localnici. Este un concern german cu care lucrează şi o firmă din Dolj. Se vor crea astfel cel puţin 50 de locuri de muncă, la care se adaugă cei care cultivă legumele, producătorii autentici. Am purtat deja discuţii, urmează să ne întâlnim luna viitoare să definitivăm proiectul. Este un parteneriat public-privat, primăria vine cu terenul şi ei cu investiţia şi o să avem cotă parte din profit. Toţi investitorii pe care îi avem în comună sunt pe domeniul agricol. Sunt şi câteva firme mari care lucrează aproximativ 4.000 de hectare. Sunt patru firme mari şi încă zece firme autohtone. A început să se vadă, doar că în agricultură tehnologia este foarte dezvoltată şi nu este nevoie de foarte mulţi angajaţi. Cu foarte puţini oameni lucrează suprafeţe foarte mari. Sunt aproximativ 60 de oameni angajaţi la aceste firme. Din Afumaţi lucrează peste 40, restul din afară“, a completat primarul.

Şcolile şi căminele culturale necesită investiţii

Pentru Căminul cultural din Afumaţi se lucrează acum la proiect care va fi depus la Compania Naţională de Investiţii (Foto: Lucian Anghel)

Pentru Căminul cultural din Afumaţi se lucrează acum la proiect care va fi depus la Compania Naţională de Investiţii (Foto: Lucian Anghel)

Şi în unităţile de învăţământ din comună trebuie investit, la fel şi în căminele culturale. În acest an, autorităţile au depus la Ministerul Dezvoltării un proiect pentru reabilitarea şi dotarea Școlii din Afumaţi.

„Sper să obţinem finanţare să putem dota unitatea de învăţământ la cerinţele actuale. Cu ceva timp în urmă, Școala din Afumaţi era un etalon pentru şcolile din mediul rural. În prezent este într-o stare deplorabilă. În cazul în care nu vom obţine finanţare vom încerca cu bani de la bugetul local. Am prevăzut deja nişte sume de rezervă pentru varianta în care nu vom fi finanţaţi. Este o construcţie din 1969, clădirea este relativ bună, interiorul trebuie neapărat renovat şi clasele dotate corespunzător. Am cerut aproximativ 500.000 de lei de la Ministerul Dezvoltării“, a mai spus Dumitrel-Titel Stoenescu.

Pentru căminul cultural din satul Boureni a fost depus un proiect pentru solicitare de fonduri europene, în acest moment se află în evaluare, iar pentru Căminul cultural din Afumaţi se lucrează acum la proiect care va fi depus la Compania Naţională de Investiţii.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 21 iulie 2017

Actualitate

» Toate suprafeţele de pădure de stat sau private vor fi păzite de Gărzile Forestiere
» Ziua şi incidentul la CFR. Trenul IR 1585 Bucureşti-Constanţa, blocat în câmp din cauză că s-a rupt pantograful locomotivei
» ANSVSA: Amenzi în valoare de 28.000 de lei și marfă stricată confiscată pe litoral
» Vremea se va menţine călduroasă în următoarele zile, caniculară la orele amiezii
» Ilie Năstase, suspendat de Federația Internațională de Tenis până în anul 2021
» Patru noi vicepreşedinţi la conducerea ANAF
» Legea care obligă şefii instituţiilor publice să vină în faţa comisiilor parlamentare de anchetă a fost promulgată
» Legea privind excluderea avizului CSAT la numirea șefului DGPI, promulgată de președintele Iohannis
» Serviciul ANAF pentru depunerea online a declarațiilor, în mentenanță până sâmbătă dimineață
» Restricţii de circulaţie pe mai multe drumuri naţionale
» A doua extragere pentru selecția celor 100 de câștigători la Loteria bonurilor fiscale emise în perioada 1 – 31 mai 2017 are loc duminică
» Parlamentul Republicii Moldova cere, prin declarație, retragerea trupelor ruse de pe teritoriul țării
» Un tânăr din Dolj, a 32-a victimă a epidemiei de rujeolă
» Mitropolitul Olteniei a slujit la hramul Mănăstirii Dobrița, județul Gorj
» Restricţii de circulaţie pe mai multe drumuri naţionale
» Premierul Tudose în prima sa vizită la Chişinău
» Românii aflaţi în zona cutremurului resimţit în Turcia şi Grecia pot solicita asistenţă consulară
» Suceava: Poliţist ucis în gara Burdujeni de un recidivist
» Prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, reţinut pentru fapte de corupţie
» Cutremur puternic în Marea Egee. Două persoane au murit şi 200 au fost rănite

Publireportaj

» Achiziţie utilaje de construcţii în cadrul societăţii COSROM IMPEX SRL
» Anunţ de presă privind debutul proiectului „Dezvoltarea şi diversificarea activităţii World Trans Systems SRL prin renovarea, modernizarea hală de producţie şi prin achiziţionarea unei linii tehnologice pentru fabricarea tâmplăriei PVC cu geam termoizolant
» Oportunităţi de angajare pentru electricieni în Belgia şi Luxemburg

Local

» Marcel Tănasie lucrează lutul ca pe vremea dacilor
» A murit la 34 de ani, după ce a intrat cu maşina într-un şanţ

Dolj

» Doi bărbaţi au murit în maşina care îi luase la ocazie spre Craiova
» Cantece semite
» Agricultura pierde teren în comuna Cârcea
» Traditia ca produs turistic
» Accident mortal la Segarcea
» Dolj: Bărbat reţinut pentru contrabandă cu ţigări
» Dolj: Oboseala la volan face victime
» Un hoţ de acumulatori auto, reținut de polițiștii craioveni
» Cod Galben de caniculă în Dolj, Gorj, Mehedinţi şi alte şase judeţe
» Doljean reținut pentru incendierea unei locuințe
» UPDATE: Accident cu patru victime în Segarcea. Două persoane au murit
» Craiova: A treia etapă de dezinsecție pe domeniul public
» Locatari din blocurile 6, 7 şi 8 din Valea Roşie – spaima vecinilor
» Craiova parcărilor neterminate

Gorj

» Gorj: Accident cu o victimă, la Turceni
» Gorj: Persoane blocate în liftul de la Tribunal

Mehedinţi

» Mehedinţi: Transporta persoane deşi nu deţinea permis de conducere
» Incendiul din Parcul Naţional Domogled nu a fost încă lichidat

Vâlcea

» Vâlcea: S-au ales cu dosar penal după ce au furat o husă de laptop şi o geantă
» Vâlcea: Biciclist accidentat mortal în Băbeni
» Vâlcea: Lucrări pe DN7 şi DN64

Sport

» Fotbal / Mangia își ține elevii conectați la campionat
» Fotbal / Tiago Ferreira și Alex Mitriță, prezentați oficial. Marcel Popescu: Nu ne-am oprit din transferuri
» Alexandra Dulgheru este în sferturi la BRD Bucharest Open

Educatie

» Liceul din Cârcea renaște din propria cenușă?

Top