16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPiaţa din Craioviţa, bazarul dintre blocuri

Piaţa din Craioviţa, bazarul dintre blocuri

Vânzătorii au improvizat umbrele de tot felul pentru a nu sta cu marfa în căldură (Foto: Bogdan Grosu)
Vânzătorii au improvizat umbrele de tot felul pentru a nu sta cu marfa în căldură (Foto: Bogdan Grosu)

Piaţa din Craioviţa, de la Bigul Nou, este încă unul dintre spaţiile comerciale din Craiova care sunt departe de a oferi condiţii europene de vânzare. Aglomeraţie, o mulţime de umbrele pestriţe, improvizate de comercianţii care nu au loc în hala acoperită şi trebuie să se adăpostească de soare, vânzători cu marfa în lădiţe puse pe jos, produse din plastic atârnate pe zidurile magazinelor şi locuri foarte puţine de parcare. Cam acesta este peisajul pe care îl văd întotdeauna cei care merg să îşi cumpere cele necesare din Piaţa de la Bigul Nou.

Pe tavanul halei au fost adăugate mai multe copertine, care acum arată foarte urât (Foto: Bogdan Grosu)
Pe tavanul halei au fost adăugate mai multe copertine, care acum arată foarte urât (Foto: Bogdan Grosu)

Încă din zona parcării de la intrarea în piaţă dinspre bulevardul Tineretului te loveşte un miros puternic de gunoi, care vine de la ghena din apropiere, plină de resturi aruncate de comercianţii din zonă. Altă mare problemă sunt locurile de parcare. Pentru că piaţa se află exact între blocuri, comercianţii şi locatarii din zonă „se bat“ pe locurile de parcare. „Maşinile de marfă ale speculanţilor din piaţă au ocupat abuziv parcările locatarilor din zonă şi nu mai avem unde parca maşinile proprietate personală. Primarul trebuie să facă ceva cu aceşti speculanţi, avem Poliţie Comunitară, trebuie să se ia măsuri ca după ora 7.00 dimineaţa să nu mai parcheze maşinile în locurile locatarilor, iar aprovizionarea să o facă până în ora 7.00, iar maşinile să dispară din parcări. Nu mai putem sta în casă fiindcă marfa din maşini se degradează şi pur și simplu noi mirosim stricăciunile din maşinile lor“, a spus un craiovean care locuieşte în acea zonă. De cealaltă parte, cei care vin să îşi vândă marfa în Piaţa din Craioviţa se plâng că abia reuşesc să se aprovizioneze. „Ne descurcăm cum putem, cărăm marfa cu ajutorul cărucioarelor sau cu mâinile, nu prea avem cum să intrăm cu maşinile foarte aproape de hală, mai ales că pe o parte a acesteia sunt multe tarabe amenajate. E greu, dar nu avem ce să facem“, a spus Lionora Tudoran, o comerciantă.

Ghena de gunoi din apropierea pieţei este plină şi urât mirositoare (Foto: Bogdan Grosu)
Ghena de gunoi din apropierea pieţei este plină şi urât mirositoare (Foto: Bogdan Grosu)

Vânzarea este mică, producătorii abia fac faţă

Piaţa este plină de produse, cumpărători sunt puţini (Foto: Bogdan Grosu)
Piaţa este plină de produse, cumpărători sunt puţini (Foto: Bogdan Grosu)

Piaţa din Craioviţa este plină de comercianţi, însă numărul cumpărătorilor nu este suficient. Aşa că vânzătorii ajung de multe ori să nu obţină profit din marfa vândută. Cei care au cel mai mult de suferit sunt oamenii care produc singuri legumele şi fructele. „În fiecare zi plătesc câte 18 lei. Vând, nu vând, banii trebuie să îi dau. În plus, mai trebuie să dăm 160 de lei pentru rezervare, dacă vrem. E prea mult. Am mâinile făcute praf de la muncă, dar dacă nu muncesc nu am cu ce să trăiesc. E foarte greu, vânzarea e foarte mică. În plus, ar fi nevoie de mai multe condiţii. Noi ne aducem umbrele de acasă ca să putem să rezistăm cu soarele“, a povestit Ioana Bonciog, din Răcarii de Jos. Nici în hala acoperită lucrurile nu stau foarte bine. Prin tavanul din policarbonat intra foarte mult soare, iar cei de la pieţe au improvizat nişte copertine legate de ţevile de la nivelul tavanului pentru ca marfa comercianţilor să fie protejată de soare. Acestea s-au degradat şi arată foarte urât. Comercianţii sunt, totuşi, liniştiţi că marfa nu li se mai strică foarte uşor şi că sunt şi ei protejaţi de căldura puternică. Însă, sunt nemulţumiţi de faptul că numărul clienţilor este foarte mic. „Vânzarea merge foarte slab. La cât investim noi începând din iarnă nu prea scoatem profit. E greu şi cu taxa. Când nu facem vânzare, nici nu ne vine să plătim taxa. E bine totuşi că s-au pus prelatele astea că nu ne mai bate soarele direct pe marfă“, a declarat o vânzătoare.

Taxaţi şi goniţi

După ce au plătit taxa, câţiva comercianţi au fost goniţi de Poliţia Locală pentru că se aflau pe spaţiul public (Foto: Bogdan Grosu)
După ce au plătit taxa, câţiva comercianţi au fost goniţi de Poliţia Locală pentru că se aflau pe spaţiul public (Foto: Bogdan Grosu)

O situaţie contradictorie a avut loc ieri în Piaţa din Craioviţa. Câţiva comercianţi care aveau marfa întinsă în afara spaţiului pieţei fuseseră taxaţi de reprezentanţii SC Pieţe şi Târguri SRL, însă în jurul orei 11.00, un echipaj al Poliţiei Locale a venit în piaţă şi le-a spus că trebuie să plece de pe acel spaţiu şi să se mute în interiorul pieţei. Poliţiştii au susţinut că este ilegal să vândă în afara spaţiului pieţei. „Dacă ne-au taxat aici, acum de ce vine poliţia să ne spună să plecăm? De dimineaţă am încercat să intrăm în piaţă şi ne-au gonit cei care aveau deja tarabe, să nu le luăm clienţii. Noi ce să mai înţelegem?“, a spus o bătrână care avea la vânzare ceapă, câţiva dovlecei şi câteva buchete de flori. Reprezentanţii Pieţelor îi contrazic pe aceşti vânzători şi spun că, de fapt, taxele se încasează doar de la comercianţii aflaţi pe spaţiul pieţei. „Oamenii care se ocupă de încasarea taxelor din pieţe nu au voie să încaseze taxă de la comercianţii aflaţi în afara spaţiului pieţei. Este posibil ca oamenii aceştia să fi fost în piaţă şi să fi fost taxaţi acolo, apoi au ieşit în afara pieţei“, a declarat Adrian Dinu, purtătorul de cuvânt al SC Pieţe şi Târguri SRL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS