12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGuvernul a aprobat 8,5 milioane de lei pentru modernizarea Căii Eroilor

Guvernul a aprobat 8,5 milioane de lei pentru modernizarea Căii Eroilor

Guvernul a aprobat primele fonduri pentru modernizarea Căii Eroilor din Târgu Jiu. Viceprimarul municipiului Târgu Jiu, Aurel Popescu, a anunțat că Guvernul României a aprobat finanțarea primei etape din proiectul de reabilitare a Căii Eroilor, alături de alte proiecte de modernizare a unor școli. „Proiectul de modernizare și reabilitare a Căii Eroilor a primit aprobare de la Ministerul Dezvoltării. 8.503.509 lei este valoarea pentru lucrările din prima etapă. Ordinul de ministru a fost emis și este doar unul dintre angajamentele luate înainte să înceapă campania electorală. Le mulțumesc factorilor de decizie din Guvernul României și colegilor din Primăria Târgu Jiu care au contribuit la această reușită pentru orașul nostru“, a declarat Aurel Popescu, viceprimarul municipiului Târgu Jiu.

Proiect realizat de arhitectul Dorin Ştefan

Este de amintit că autorităţile din Târgu Jiu au comandat arhitectului Dorin Ştefan un proiect de modernizare şi punere în valoare a Căii Eroilor din municipiu. Strada Calea Eroilor face legătura între Parcul Central, unde se află operele brâncuşiene Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor şi Poarta Sărutului, şi Parcul Coloanei Fără Sfârşit, unde este amplasată cunoscuta operă a sculptorului Constantin Brâncuşi. Proiectul de modernizare a Căii Eroilor a fost prezentat anul trecut, la Târgu Jiu, cu prilejul împlinirii a 140 de ani de la naşterea sculptorului născut la Hobiţa, Gorj. Reabilitarea tronsonului stradal respectiv, care face legătura între cele mai importante opere brâncuşiene, presupune ample lucrări de înlocuire a carosabilului, eliminarea reţelelor electrice de pe stâlpi, modernizarea iluminatului public. Renumitul arhitect a propus, printre altele, realizarea unui dig de sticlă lângă Masa Tăcerii.

Cale exclusiv pietonală

Proiectul îşi propune eliminarea traficului rutier de pe Calea Eroilor şi transformarea într-un spaţiu exclusiv pietonal şi de promenadă. „Pe terasa hotelului Gorj o să facem un punct de informare. De acolo o să avem o vedere de ansamblu asupra întregului oraș, cu un lift care o să meargă separat de hotel și cu o pasarelă belvedere, pentru a avea o privire de ansamblu atât în stânga, unde este Poarta Sărutului, cât și în dreapta, unde am vedea Coloana Infinitului“, a declarat anul trecut arhitectul Dorin Ștefan. Prin acest proiect va fi realizată o parcare subterană, în spatele hotelului Gorj, o parcare subterană pe toată strada Popa Șapcă, unde este statuia lui Gheorghe Magheru, și trei-patru pasaje: pe străzile Popa Șapcă, Genevei și Mărășești. Suma vehiculată pentru materializarea proiectului este de peste o sută de milioane de euro.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS