12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPiața de la Gară, în așteptarea renovării din iarnă

Piața de la Gară, în așteptarea renovării din iarnă

Piața de la Gară este neschimbată de zeci de ani, cu aceleași mese din beton, acoperite cu plăci ondulate, sparte din loc în loc. Pe jos, pavajul este ros, gropile și denivelările fiind supărătoare pentru comercianți și, mai ales, pentru cumpărătorii care trec pe aleile dintre mese. SC Târguri și Piețe promite că are banii în cont, proiectul pe masă, iar lucrările vor demara din toamnă.

Comercianții sunt nemulțumiți că stau cu marfa în căldură sau în ploaie (Foto: Bogdan Grosu)
Comercianții sunt nemulțumiți că stau cu marfa în căldură sau în ploaie (Foto: Bogdan Grosu)

Din anul 2014, SC Piețe și Târguri SRL tot „îi sperie“ pe comercianții și producătorii agricoli care își vând marfa în Piața Gării cu modernizarea acestei piețe. Anii au trecut, suntem în 2017 și promisiunea este tot la nivel de proiect ca în 2014-2015. În tot acest timp, comercianții, sătui de promisiuni, sunt nemulțumiți că stau cu marfa în căldură, în ploaie și în frig. „Uitați-vă ce condiții avem în piață. Trebuie făcute multe îmbunătățiri. Eu vând de cinci ani aici și nu am văzut nimic. Stăm în frig, în căldură… Totul este cârpit, stăm cu cartoane pe la acoperiș. Nu s-a modernizat nimic. Mai mult s-a stricat, s-a deteriorat, s-a restrâns spațiul. Eu plătesc pe zi nouă lei pe metru și nu prea se justifică tarifele acestea dacă ținem cont de condiții“, spune Gabriela Brănișteanu, comerciant. Într-adevăr, Piața de la Gară este neschimbată de zeci de ani, cu aceleași mese din beton, acoperite cu plăci ondulate sparte din loc în loc, pe care comercianții le maschează cu cartoane și umbrele de plajă. „Eu vin în fiecare zi în această piață. Condițiile pentru comercianți și cumpărători nu sunt bune deloc. Piața este necesară pentru toți locuitorii din zonă, dar condițiile lasă de dorit. Pe jos cazi în gropi, pe sus te plouă“, afirmă Mioara, o cumpărătoare.

fantana
De condițiile precare din această piață, care deservește o zonă destul de mare, se plâng, în primul rând, comercianții care susțin că și-ar dori condiții asemănătoare cu cele din Piața Centrală sau Craiovița Nouă. „Totul este ca acum 20 de ani. Am pus umbrele de plajă ca să ne protejăm marfa. Promisiuni sunt, dar nu se face nimic. Noi încă așteptăm“, spune Camelia, comerciantă. Și nemulțumirile nu se opresc aici. „Nu se văd condițiile? Lasă de dorit. Iarna să vedeți ce este aici. Ei vin doar să ia banii pe chirie“, spune alt comerciant.
Vânzătorii s-au săturat de promisiunile celor de la SC Târguri și Piețe SRL, că vor avea o hală închisă, tonete în care să-și mai lase o parte din marfă de pe o zi pe alta, un acoperiș care să-i apere de intemperii, într-un cuvânt condiții decente. „Vara este cald și iarna stăm cu zăpada pe mese. Cei de la Piețe promit. Nu știm când o să modernizeze piața asta. Eu dau 18 lei pe zi la doi metri“, spune Eleonora Grăsune, comerciant.

Eleonora Grăsune spune că cei de la Piețe fac doar promisiuni (Foto: Bogdan Grosu)
Eleonora Grăsune spune că cei de la Piețe fac doar promisiuni (Foto: Bogdan Grosu)

Nu doar spațiul destinat comercializării este impropriu comerțului și îi nemulțumește pe comer-cianți. Toaleta care este destinată acestora, dar și cumpărătorilor care ajung în Piața de la Gară este infectă. „Să mergeți, să vedeți și WC-ul“, strigă de la o masă un comerciant.
Pe lângă toate aceste probleme, și apa le dă bătăi de cap zilnic celor care își vând produsele în piață. Aceștia spun că sunt nevoiți să-și raționalizeze consumul de apă, deoarece responsabilul de piață le reproșează că este un consum prea mare. În plus, când își încheie programul pleacă și închide robinetul de la singura fântână care deservește piața. „Apa se închide, spun de la Piețe că am consuma noi multă apă, dar noi la mese plătim și apa, și gunoiul. Pe căldurile ăstea trebuie să avem apă. La ora cinci se închide și apa, și wc-ul, așa are ordin de sus șeful de la piață. Când i se termină programul le închide și pleacă“, spune Gabriela Brănișteanu.

Piața de la Gară, mult a fost puțin a rămas

Reprezentanții Piețe și Târguri spun că stau cu proiectul pe masă și cu banii în cont. Un singur pas îi mai desparte de mult-promisa modernizare a pieței de legume și fructe de la Gară, licitația pentru constructor și în cele din urmă desemnarea acestuia.

Așa va arăta Piața de legume și fructe de la Gară
Așa va arăta Piața de legume și fructe de la Gară

„Obiectivul Pieței de la Gară nu este unul dintre cele cu care noi ne mândrim. A intrat în atenția noastră de la începutul anului, mergem pe un proiect mai vechi, realizat în 2014. La începutul acestui an am reactualizat autorizația de construcție pentru că expirase la sfârșitul anului trecut. Am bugetat suma necesară execuției, urmând ca spre sfârșitul anului să ne apucăm de execuția pieței. Va fi demolat tot ce există pe actualul amplasament, va fi o construcție nouă cu hală modernă închisă perimetral cu vestiar, cu galantar pentru produse lactate. Am bugetat 579.000 de lei. Avem banii în buget, urmează licitația pentru desemnarea constructorului, acesta este ultimul pas. În piața de la gară avem 100 -120 de comercianți“, a declarat Alin Mărăcine, directorul SC Târguri și Piețe Craiova SRL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS