12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSpital municipal - din septembrie, Water Park - din august

Spital municipal – din septembrie, Water Park – din august

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a prezentat, ieri, într-o conferință de presă, stadiul în care se află două dintre proiectele importante ale orașului, spitalul municipal care s-a construit în curtea Spitalului de Boli Infecțioase și Complexul acvatic din Parcul Tineretului, ambele intrate în etapa recepției la terminarea lucrărilor. Dacă lucrurile vor decurge normal în ceea ce privește autorizațiile de funcționare, în cazul spitalului, sau ocuparea ultimelor posturi scoase la concurs, în cazul Water Park-ului, cele două obiective ar uma să devină funcționale la începutul lunii septembrie, respectiv august.
„La Spitalul Municipal «Filantropia» recepția este în toi. În aceste zile se probează tot ceea ce înseamnă sisteme de incediu, de alarmare, tot ce ține de ISU, care cel mai probabil săptămâna viitoare se vor finaliza și o să fie gata și recepția. Ce urmează? Noua clădire va trebui predată Spitalului «Filantropia», dar asta după ce va fi preluată de la constructor mai întâi de Direcția de Patrimoniu, pentru a fi inventariată. Predarea spre administrare spitalului se va face ulterior de către primărie, prin hotărâre de consiliu local“, a explicat Mihail Genoiu. Edilul a precizat că trebuie luată în calcul și perioada în care Spitalul „Filantropia“ își va muta cele patru secții (Medicală I, II și II și Fizioterapia) în noua clădire, cu personalul și aparatura din dotare, în așa fel încât să nu fie perturbată activitatea unității. „În perioada de mutare se va elibera și autorizația de securitate la incediu, urmând ca după finalizarea mutării să fie eliberată și autorizația de funcționare de la Ministerul Sănătății. Să sperăm că în august o să se finalizeze toate aceste transferuri, iar din septembrie spitalul să funcționeze la parametrii maximi“, a mai spus Genoiu. El a mai menționat că în zona spitalului municipal o să fie instituite noi reguli de circulație (străzi cu sens unic), pentru fluidizarea traficului, și că de jur împrejurul spitalului, lângă bordură, o să fie amenajate locuri de parcare pentru vizitatori sau pacienți.

Water Park-ul ar putea funcționa și cu salvamarii existenți

În ceea ce privește Complexul de agrement acvatic din Parcul Tineretului, și aici recepția ar fi avansată. „În ultima săptămână au fost prezenți aici cei care au furnizat echipamentele, inclusiv o echipă de belgieni care a făcut probe la bazinul cu valuri. S-au mai constatat și anumite defecțiuni, mai ales cu ploile de zilele trecute, care au fost binevenite din punctul ăsta de vedere, dar țin să precizez că recepția se face cu amănuntul, pe sectoare, iar acolo unde se constată probleme se și remediază. Se probează softul pentru încasarea taxelor de la intrare, se programează brățările de acces și se mai lucrează la amenajarea zonei comerciale din afara complexului și, bineînțeles, la parcare, lucruri obligatorii pentru funcționarea Water Park-ului“, a afirmat primarul Craiovei.
Problemele ar mai fi legate de cei 11 angajați care lipsesc, dar Mihail Genoiu susține că până la sfârșitul anului parcul acvatic ar putea funcționa și cu personal mai puțin. „Marți a fost concurs pentru salvamari, dar nu s-a prezentat nimeni și se va relua procedura. Este și perioadă de vară, mulți lucrează pe litoral și e mai greu de găsit salvamari acum. Însă, din discuțiile cu cei de la proiecte europene, obligativitatea existenței tuturor persoanelor prinse în proiectul de finanțare, adică 50, este abia la prima evaluare pe care o va face ADR, adică undeva prin luna octombrie. Probabil vor fi probleme dacă nu se prezintă nimeni la concursul pentru medic și asistent medical generalist (proba scrisă este programată pe 27 iulie – n.r.), dar în privința salvamarilor cred că vom putea porni cu cei patru pe care îi avem acum, urmând ca restul să fie angajați până la sfârșitul anului“, a explicat edilul. „Dar eu zic că data de 1 august ar fi una realistă pentru inaugurarea Water Park-ului, cu tot cu autorizațiile necesare, cu parcare, cu tot ce îi trebuie“, a conchis Genoiu.

Genoiu: Nu am cu ce să-i ajut pe cei de la Termo

Legat de situația ridicată de SC Termo Craiova SRL, societatea care furnizează cădura și apa caldă craiovenilor, care se plânge de faptul că nu poate să plătească facturile pe luna martie către furnizorul de agent termic, primarul Mihail Genoiu a fost ferm. „Nu am cu ce să-i ajut pe cei de la Termo, singura lor variantă este să activeze și să colecteze banii, pentru că nu e normal să spună că nu pot să strângă banii pentru factura pe luna martie. Dacă plecăm de la premisa asta, atunci nu mai facem nici o firmă nouă. Trebuie măsuri mai dure, din punctul meu de vedere, și trebuie să înțeleagă asta și cei de la Termo, și cetățenii. Să debranșeze de la apa caldă asociațiile rău-platnice! Aici nu are cum să intervină primăria și să plătească. Dacă își urmărește interesele, Termoficarea să se zbată, să meargă pe la ușile oamenilor. Creează un disconfort, e adevărat, dar acea energie trebuie plătită (…) Altfel, există varianta a doua, în care toată lumea se debranșează, noi găsim soluții să subvenționăm centralele termice de apartament, așa cum s-au găsit și în alte orașe, și am încheiat discuția“, a precizat Genoiu.
Întrebat despre cartierul de locuințe de pe strada Caracal, primarul a afirmat că procedura de cesionare a părților sociale între cele două firme cu capital chinezesc este încă în derulare, dar că speră ca până la sfârșitul lunii iulie aceasta să fie gata și să existe și banii necesari continuării investiției.
„Altfel, așa cum este prevăzut în contract, de la 1 august vom demara noi licitația de execuție a locuințelor“, a spus Mihail Genoiu. Edilul a mai menționat că se lucrează și la documentația pentru reabilitarea termică a blocurilor, cu bani europeni, dar că nu a apărut încă ghidul pentru accesarea de fonduri, și că pe lista primăriei ar exista până acum 38 de blocuri care să fie prinse în acest proiect. Tot ieri, Mihail Genoiu a confirmat faptul că a fost stabilită persoana care va ocupa și cea de-a doua funcție de viceprimar al Craiovei: Stelian Bărăgan, consilier local din partea PSD.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS