24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljParcarea cu plată înaintează, ridicarea mașinilor staționează

Parcarea cu plată înaintează, ridicarea mașinilor staționează

Pe strada A.I. Cuza vor fi 94 de locuri de parcare cu plata prin SMS (Foto: Marian Apipie)
Pe strada A.I. Cuza vor fi 94 de locuri de parcare cu plata prin SMS (Foto: Marian Apipie)

Dacă la capitolul introducerii sistemului de parcare pe domeniul public cu plata prin SMS Primăria Craiova a mai făcut un pas, încheind procedura de licitație pentru desemnarea operatorului de telefonie mobilă către care se va îndrepta mesajul text, ridicarea mașinilor parcate neregulamentar bate încă pasul pe loc. Deși primarul Mihail Genoiu susține că „parcarea cu plata prin SMS va fi greu de ținut sub control fără să funcționeze și ridicarea mașinilor“, până acum RAT Craiova, operatorul către care a fost delegat serviciul de ridicări auto, nu a inițiat procedura de achiziție publică a celor două platforme necesare.

Locurile de parcare din fața prefecturii care vor fi transformate în parcări cu plata prin SMS (Foto: Marian Apipie)
Locurile de parcare din fața prefecturii care vor fi transformate în parcări cu plata prin SMS (Foto: Marian Apipie)

După ce a intrat în vigoare Hotărârea de Guvern nr. 965/2016 privind ridicarea autovehiculelor parcate neregulamentar (20 ianuarie 2017), Primăria Craiova a venit cu ideea stabilirii unei taxe de 1 leu pe zi sau 12 lei pe lună, pentru parcarea ocazională pe domeniul public, destinată mașinilor care nu sunt înregistrate la Direcția de Impozite și Taxe, și a unei taxe de 2 lei pe oră, pentru parcarea pe anumite locuri din centrul orașului, ambele cu plata prin SMS. A urmat o hotărâre de consiliu local prin care a fost aprobat atât cuantumul acestor taxe, cât și regulamentul de aplicare a lor, care, la pachet cu ridicarea mașinilor parcate neregulamentar, ar fi dus la fluidizarea traficului, mai ales a celui din zona centrală a Craiovei. Numai că, de atunci, lucrurile s-au mișcat destul de greu. Primăria a stabilit 131 de locuri de parcare în centrul orașului, care să fie semnalizate cu indicatorul „Parcare cu Plată“ și să fie taxate cu 2 lei pe oră, dar a așteptat desemnarea prin licitație a unui operator de telefonie mobilă către care să se îndrepte mesajul text (SMS).
Ofertele s-au primit până la data de 29 iunie, municipalitatea rămânând să o stabilească pe cea câștigătoare. „În aceste zile se va finaliza procedura de stabilire a operatorului care preia plata prin SMS și urmează ca SC RAT Craiova să finalizeze procedura de achiziționare a mașinilor de ridicat, pentru că parcarea cu plată va fi greu de ținut sub control fără să funcționeze și ridicarea mașinilor. După ce parcarea cu plata prin SMS va funcționa, va urma o perioadă de monitorizare pentru a constata dacă putem trece mai departe, adică la achiziționarea de parcometre, automate simple cu fise, ca să existe și o altă variantă de plată“, a explicat primarul Mihail Genoiu. Ridicarea mașinilor bate însă pasul pe loc. RAT Craiova, operatorul către care a fost delegat serviciul de ridicări auto, nu a demarat încă licitația pentru achiziționarea celor două platforme necesare ridicării și transportării autovehiculelor parcate neregulamentar și nici nu reușește să închirieze, cel puțin temporar, astfel de mașini, pentru ca lucrurile să se miște mai repede.

Și pe strada Romul, pe lângă primărie, vor exista 20 de locuri de parcare cu plata prin SMS (Foto: Marian Apipie)
Și pe strada Romul, pe lângă primărie, vor exista 20 de locuri de parcare cu plata prin SMS (Foto: Marian Apipie)

Ce oferă și ce cere primăria operatorului de telefonie mobilă

Potrivit datelor din Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice (SEAP), pentru achiziția sistemului de plată al parcărilor prin intermediul unui mesaj text (SMS) trimis de pe telefonul mobil, municipalitatea oferă maximum 12.960 de lei (exclusiv TVA) pentru un contract pe un an, criteriul de atribuire fiind „prețul cel mai scăzut“. „Prețul ofertat va include toate costurile necesare pentru prestarea serviciilor de plată a taxelor de parcare curentă pe domeniul public cu plată și parcare ocazională pe domeniul public cu plata pe zi/lună, pe durata contractului de un an. La estimarea valorii contractului s-au luat în considerare numai costurile necesare desfășurării acestei activități pe durata contractului, fără a fi luată în calcul și valoarea nominală a taxelor de parcare, reglementată prin Hotărârarea Consiliului Local al Municipiului Craiova nr. 170/2016“, se precizează în anunțul urcat de primărie în SEAP.
Municipalitatea craioveană a și detaliat valoarea estimată a contractului: 1.980 de lei (exclusiv TVA) – pentru parcarea curentă pe domeniul public cu plata pe oră, pentru un număr de 5.500 SMS/an; 1.260 de lei – parcarea ocazională pe domeniul public pe zi, pentru un număr de 7.000 SMS/an; 9.720 de lei – parcarea ocazională pe domeniul public pe lună, pentru un număr de 4.500 SMS/an. „Sistemul de plată a parcării va permite beneficiarului să achite taxa corespunzătoare intervalului fix de staționare. Plata se face prin mesaj text (SMS) ce conține doar numărul de înmatriculare al mașinii, trimis la un număr de telefon scurt (din patru cifre), iar după înregistrare utilizatorul primește un mesaj de confirmare a plății, care va conține costul staționării, ora și minutul la care expiră timpul de parcare. Sistemul trebuie să asocieze numărul telefonului mobil cu numărul autovehiculului. După ce se trimite mesajul, începe și contorizarea perioadei de staționare, dar se va primi și un SMS de răspuns, echivalent cu confirmarea taxei de parcare. Cu cinci minute înainte de expirarea perioadei, sistemul va trebui să trimită un mesaj de avertizare către utilizator, prin care acesta este înștiințat că intervalul orar prestabilit va expira“, se precizează în caietul de sarcini întocmit de primărie.
Totodată, sistemul trebuie să permită utilizatorului să efectueze în condiții de maximă facilitate și eficiență plata de pe orice telefon mobil existent pe piață, prin două numere scurte unice în toate rețelele de telefonie mobilă de pe piață (un număr pentru parcarea ocazională pe domeniul public pe zi/lună și unul pentru parcarea curentă pe domeniul public cu plata la oră, pentru parcările din centrul Craiovei), dar și să recunoască un număr de înmatriculare auto, indiferent de forma caracterelor din SMS (exemplu: DJ-05-abc, DJ05AbC, DJ 005 etc). În plus, beneficiarul, adică primăria, va trebui să aibă acces în timp real la toate datele disponibile ale utilizatorilor care trimit SMS, respectiv numărul de telefon, data și ora primirii mesajului, numărul de înmatriculare auto, data și ora expirării timpului de parcare. Prețul unitar al unui SMS va fi prezentat în euro, cu maximum două zecimale, iar punerea în funcțiune a sistemului de plată trebuie să se realizeze în maximum 15 zile calendaristice de la data semnării contractului.

Parcările din zona English Park, care nu vor fi taxate (Foto: Marian Apipie)
Parcările din zona English Park, care nu vor fi taxate (Foto: Marian Apipie)

Cum va funcţiona plata prin SMS

Funcționarea plății prin SMS este simplă. Utilizatorul trimite un SMS cu numărul de înmatriculare al autoturismului, la numărul scurt de telefon aferent tipului de parcare solicitat (ocazională sau cu plata Ia oră, în centrul orașului), iar, dacă mesajul a fost transmis corect, el va primi în câteva secunde confirmarea plății prin intermediul unui mesaj în care se va specifica exact costul staționării, zona tarifară, ora și minutul la care expiră tipul de parcare. Verificarea în teren a valabilității taxei de parcare se va realiza de către polițiștii locali, prin intermediul dispozitivelor informatice (smartphones cu platforme de tip Android sau platforme iOS, PDA), cu ajutorul unei aplicații care le va permite să interogheze baza de date, pentru a verifica dacă s-a efectuat plata și când expiră timpul de parcare.

Amenzile

Regulamentul privind aplicarea taxei pentru parcarea autovehiculelor pe domeniul public al municipiului Craiova stabileşte şi cuantumul amenzilor ce se pot aplica şoferilor care vor parca pe locurile cu plată fără să achite taxa sau vor depăşi timpul de staţionare pentru care au plătit iniţial, ori șoferilor care ar trebui să plătească pentru parcarea ocazională pe domeniul public. Amenzile sunt cuprinse între 500 și 1.000 de lei, pentru persoanele fizice, şi între 1.000 și 2.500 de lei, pentru persoanele juridice. Regulamentul mai prevede că autovehiculele al căror gabarit longitudinal depăşeşte 5 metri vor fi taxate pentru două locuri de parcare, iar cele ce depăşesc 10 metri vor fi taxate pentru trei locuri de parcare, cu condiţia ca acestea să nu obstrucţioneze circulaţia vehiculelor pe sectorul de drum respectiv. 

Locurile de parcare cu plata prin SMS, din centrul Craiovei

În centrul Craiovei vor exista 131 de locuri de parcare cu plata prin SMS, care vor fi semnalizate cu indicatorul „Parcare cu Plată“ și vor fi taxate cu 2 lei pe oră. Este vorba de 20 de locuri pe strada Romul, până la intersecția cu strada Teatrului (strada din spatele primăriei), 94 de locuri pe strada A.I. Cuza (sectorul cuprins între intersecţia cu strada Unirii şi intersecţia cu strada Arieş) și 17 locuri pe strada C.S. Nicolaescu Plopşor (sectorul cuprins între intersecţia cu strada A.I. Cuza și intersecţia cu strada Olteț – la Prefectură).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS